Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

SCP un PS gatavas, ka jaunajā valdībā būs tikai JL

Sabiedrība Citai politikai (SCP) un Pilsoniskā savienība (PS) ir gatavas situācijai, ka jaunajā valdībā varētu būt tikai Jaunais laiks (JL), _Dienai _teica abu partiju līderi. Atgādinām, ka šīs trīs partijas 16.janvārī vienojās par kopīgu sadarbību, lai piedāvātu alternatīvu esošajai varai.

Mūsu vienošanās pieļauj katrai partijai pietiekami lielu patstāvību, galvenais, lai mēs viens otru informētu par notiekošo, norādīja Sandra Kalniete (SCP). Uz JL tiesībām risināt sarunas vieniem norādīja arī Artis Pabriks (SCP). “Mēs esam gatavi situācijai, kad kāda partija, kas ir mūsu apvienībā, iet valdībā, bet mēs paturam sev tiesības atbalstīt tikai tos lēmumus, kas atbilst mūsu principiem,” viņš uzvēra.

Jau ziņojām, ka Tautas partija (TP) uz sarunām par jaunu valdību piektdienas vakarā aicinājusi tikai JL. Kopīgā paziņojumā gan minēts teikts, ka trīs opozīcijas partijas nolēmušas kopīgi piedalīties sarunās par pārejas valdības izveidošanu laika posmam līdz Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kurām jānotiek vistuvākajā laikā, savukārt līdz tam laikam pārejas valdības veidošanu jāuztic opozīcijas izvirzītam profesionālim.

Pēc premjera Ivara Godmaņa valdības demisijas partija JL izplatīja aicinājumu visām Saeimā pārstāvētajām partijām, izņemot PCTVL, uzsākt sarunas par jaunas koalīcijas izveidi, Dienu informēja JL pārstāve Laila Timrota. Savukārt SCP pauda uzskatu, ka Valsts prezidentam Valdim Zatleram jau tagad jārosina Saeimas atlaišana, bet līdz jaunas Saeimas ievēlēšanai jāstrādā jaunai valdībai, kuru veidotu profesionāļi.

JL savā paziņojumā aicina partijas, kuras ir gatavas aktīvi iesaistīties ieilgušās sabiedrības uzticības krīzes pārvarēšanā un draudīgās ekonomiskās situācijas uzlabošanā, sēsties pie sarunu galda, lai lemtu par jaunas, Saeimā plaši pārstāvētas un rīcībspējīgas koalīcijas izveidi. Pilnībā izprotot situācijas nopietnību valstī, JL aicina Saeimā pārstāvētos konstruktīvos politiskos spēkus īsā laika periodā vienoties par tādu Ministru prezidenta amata kandidātu, kurš baudītu sabiedrības uzticību un savā līdzšinējā darbā būtu pierādījis spēju krīzes situācijā vadīt komandu un risināt sarežģītus uzdevumus tautsaimniecībā.

„Saeimā pārstāvētajām partijām beidzot jāapzinās sava atbildība vēlētāju priekšā, jābeidz stīvēties par nebūtiskām lietām un jāvienojas kopējam darbam,” uzsver JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Laikā, kad ekonomiskās attīstības tendences ir negatīvas, politisko spēku spēja vienoties par kompetentu un rīcībspējīgu valdību, kurai ir stabils atbalsts Saeimā, būs izšķiroša tautsaimniecības stabilizēšanā. Situācija ir ārkārtēja, tāpēc nepieciešama nekavējoša rīcība, norāda JL.

Savukārt SCP uzskata, ka valstī iestājusies dziļa politiskā krīze, tāpēc V. Zatleram jau šodien ir jāierosina tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu un ārkārtas Saeimas vēlēšanām. „Ir skaidrs, ka tik dziļā politiskā krīzē pie esošā Saeimas sastāva nav iespējams konstruktīvi un kompetenti strādāt, lai izvestu valsti no krīzes,” uzsver SCP līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs. Pārejas posma laikā līdz jaunas Saeimas ievēlēšanai nepieciešams izveidot pārejas valdību, kurā strādā profesionāļi, nevis politisko partiju ielikteņi. Jaunās valdības veidošana jāsāk, skaidri deklarējot tās darbības principus un izstrādājot rīcības plānu, nevis atkal dalot ministru amatus pēc politiskās piederības, uzskata opozīcijas partija. „SCP varētu atbalstīt vienīgi tādu valdību, kas programmā iekļaus SCP jau iepriekš deklarētās prasības,” norāda Aigars Štokenbergs. Tās saistītas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka ievēlēšanu, vēlēšanu aģitāciju, kredītpolitiku, kā arī valsts pārvaldi.

Sandras Kalnietes un Ģirta Valda Kristovska vadītā Pilsoniskā savienība (PS) atturējās no tūlītējiem paziņojumiem.

(papildināta ar 1.-3. rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas