Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Sējas darbi beigušies, Afganistānā gaidāma islāmistu aktivizēšanās

Vēl ir pāragri izdarīt secinājumus par to, kā situāciju Afganistānā varētu mainīt starptautiskā terorista nr.1 Osamas bin Ladena likvidēšana, taču pagaidām arī latviešu karavīru darbības zonā Farjābas provincē nav vērojams īpašs islāmistu kaujinieku aktivitātes pieaugums, tā Dienai stāstīja Latvijas kontingenta komandieris, pulkvedis Dzintars Roga.

Drīzāk tagad Al Qaedai būs nepieciešams laiks, lai izdarītu pārmaiņas savā vadībā. Droši varot teikt, ka Taleban kaujinieki tomēr scentīsies sagādāt kādus "pārsteigumus", lai atriebtu sava jau sen par cīņas simbolu kļuvušā vadoņa bin Ladena nāvi.

"Pašreiz jau ir beigušies sējas darbi un tas nav labi. Tas nozīmē, ka daudziem potenciāliem karotājiem ir atbrīvojušās rokas un tās atkal varēs paņemt ieroci. Sējas laiks un posms pēc ražas novākšanas šeit parasti atnāk ar bruņotas darbības aktivizēšanos," teica Latvijas sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris Dz.Roga.

Pēdējā laikā spriedze Afganistānā tāpat jau bijusi paaugstināta. Pēc Dz.Rogas teiktā, situācija pasliktinājusies pēc Korāna dedzināšanas ASV, kas norisinājās mācītāja Terija Džonsa pārraudzībā. Tad norisinājies asiņainais uzbrukumsANO mītnei tepat Mazarešarīfā, kad gāja bojā vairāki šīs starptautiskās misijas darbinieki. "Tās bija masu nekārtības, bet valsts dienvidos sevišķi pieauga uzbrukumu skaits koalīcijas spēkiem," teica pulkvedis.

147 karavīrus lielais kontingents atrodas Afganistānā jau vairāk kā četrus mēnešus. Pēc 40 dienām jādodas mājup un tas vairo labo garastāvokli. Ar saviem uzdevumiem kontingents esot labi ticis galā. Tas sakāms arī par jaunās amerikāņu tehnikas ─ bruņotā automobiļa MRAP apgūšanu. Bāzē Meimanas pilsētā atrodas latviešu karavīru lielākā daļa un viņiem jāpilda it kā parastie uzdevumi ─ bāzes apsardzība, patruļas pilsētā un tās tuvējā apkārtnē. Bez tam regulāros izbraucienos misijas laiks ir ļoti ātri pagājis diviem motiem ─ izlūkvienībām. Šīs vienības, kā var noprast no pulkveža stāstītā, visu laiku darbojas paaugstināta riska apstākļos. Arī motu iegūtā informācija apstiprina draudu visai augsto līmeni. Pirms trim nedēļām pie pašas bāzes Meimanā tika ievainoti trīs norvēģu militārie inženieri, kas piedalījās bāzes paplašināšanas darbos. Uz viņiem pēkšņi, no kādiem trijiem simtiem metru, tikusi atklāta uguns no strēlnieku ieročiem.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas