Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Skrējiens uz Jēkaba ielu: 5.-11.septembris

«Riebeklis», «smirdošs reakcionārs», «riebīgs sabiedrības atkritums»... Tik neganti apzīmējumi lasāmi par politiskajiem konkurentiem latvju presē 1905. gadā. Vairāk nekā simt gadu vēlāk verbālie uzbrukumi kļuvuši pieklājīgi, tomēr žultainuma ziņā, kas pāraug nerakstītu spēles noteikumu pārkāpšanā, mūsu partiju kampaņu veidotāji «iekabina» saviem priekštečiem.

Stāsts par prostitūtu (it kā) iesaistīšanu deputāta kandidātu izvērtēšanas procesā, lai cik absurds un morāli nepieņemams būtu, patiesībā ir nozīmīgs - rodas sajūta, ka tehnologi testē robežas, kuras var nesodīti pārkāpt cīņā pret politiskajiem konkurentiem.

Nepatīkamas izjūtas arī radīja partiju priekšstats, ka no tām tiek gaidīta kaut kāda reakcija uz traģisko notikumu Latvijas hokeja pasaulē. Ir lietas, ap kurām partiju formā nevajadzētu grābstīties...

Par laimi, aizvadītājā nedēļā bija arī politiskās aktivitātes, kuras neizraisīja vēlmi nomazgāt rokas. Ja politiķu vēstījumu plūdos dažādās auditorijās ieslēdz pauzi un paanalizē, jābrīnās, ka konkurenti neizmanto pretrunas un īpatnas sakritības pretinieku tekstos. Vai nu politiķi kļuvuši delikāti (5% ticamība), vai arī patiesībā neklausās, ko citi saka; tā teikt, dievs dod pašam ar savu sakāmo tikt galā... Piemēram, vairākās diskusijās (Diena kā spilgts piemērs) atklājās, ka zaļie ir pārsteidzoši aktīvi fosilo energoresursu piekritēji, «garšīga» bija vienprātība starp Saskaņas centru (SC) un nacionāļiem jautājumā par īpašas nodevas uzlikšanu komercbankām. Šķiet, tikai vienreiz (diskusijās Radio SWH)Vienotības un LPP/LC politiķi kļuva tik neuzmanīgi, ka publiski atzina: sasolītos finansējuma palielinājumus ne tikai nevarēs reāli veikt nākamgad, bet, ticamāk, tie būs iespējami tikai tad, kad Latvijas IKP pieauguma temps pārsniegs 5%.

Nedēļas rakari un palaidņi

1. Zatlera Reformu partijas (ZRP) mājaslapa iepriecēja ar jaunu video- rullīti, kuru gan varētu raksturot kā vēlētājus nedaudz maldinošu. Proti, klipā redzamie ļaudis - pavārs Mārtiņš Rītiņš, aktieris Varis Vētra, dziedātāja Linda Leen - patiesībā aicina piedalīties vēlēšanās vispār, bet tas nu kļūst skaidrs tikai pašā klipa noslēgumā. Nez ko Centrālā vēlēšanu komisija domā par tās skaidrojošo materiālu ievietošanu partiju informatīvajos materiālos...

ZZS saviem kandidātiem Rīgas vēlēšanu apgabalā atvēlējusi īpašu avīzi Zaļo, Rīga!. Pirmajā lappusē skaista kandidāta Arta Stuckas ģīmetne, kurā politiķis uzrunā rīdziniekus uz kādas svešas pilsētas fona... Ja runājam par foto redaktoru misēkļiem, pieminēšanas vērts arī premjera Valda Dombrovska sejs uz plakātiem Rīgas ielās. Oriģinālajā foto Vienotībaskandidāta krūtis rotā sakrustoti Latvijas un ASV karodziņi, savukārt uz plakātiem jeņķu simbolika pazudusi. Valdis kā jau finansists iemūžināts uz skaitļu (cik noprotams, biržas tablo) fona, bet te nu vajadzēja ciparus pierediģēt - 0,02% neizskatās sevišķi optimistiski...

Savukārt Saeimas deputāts un kandidāts Igors Meļņikovs (SC), šķiet, mēģina savus vēlētājus Rīgā ieintriģēt. Tradicionāli tukšvārdīgais aicinājums balsot par viņu nez kādēļ apzīmēts kā «parlamentārais ziņojums». Kā jau nojaušat, velti tajā meklēt kādu parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojumu vai kādu ziņojumu par parlamenta darbu - nē, vienkārša aģitācija. SC mazliet samisējās arī Zemgales apgabalā, kur, piemēram, Bauskas iedzīvotāji tika aplaimoti ar aģitācijas materiāliem krievu valodā. Laikam pastnieks kaut ko sajaucis... Te arī jāpiezīmē, ka SC līdera - Rīgas mēra Ušakova - latviešu valodas zināšanas (spriežot pēc videoreklāmas) ir pasliktinājušās - tad jau labāk, lai latviešu auditoriju uzrunā Urbanovičs vai Ādamsons.

Nedēļas veiksminieki

2. Nacionālās apvienības mājaslapa aizvadītajā nedēļā piedāvāja vairākas tematiskas tiešraides diskusijas, kas atšķirībā no Vienotības mēģinājumiem šajā lauciņā neizskatījās salkani nopucētas un virspusējas (iespējams, tādēļ, ka tās vada pieredzējis žurnālists un cilvēks ar gaumes izjūtu Ilmārs Latkovskis).

Pārsteigums bija arī reti sakarīgs LPP/LC veselības ministra amata kandidāta Jāņa Zaržecka videoblogs partijas mājaslapā. Proti, Zaržeckis nevis slavē sevi vai Šleseru, bet runā par medikamentu cenu veidošanos un izsaka interesantu tēzi: medikamentu dotēšana to cenu nepazemina, tikai palielina ražotāju peļņu; pareizāk ir ļaut pirktspējai piespiest ražotājus samazināt peļņas kāri.

Mediji aizrautīgi grupēja kandidātus pēc to finansiālā stāvokļa (parādsaistības, uzkrājumi utt.). Var piedāvāt vēl vienu aranžējumu - atbilstoši antīkajam (Vitrūvijs, I gadsimts p. m. ē.) priekšstatam par samērīgu cilvēku (seja - 1/10 no auguma kopējā garuma, galva un rumpis attiecīgi 1/8 un 1/4 daļa utt.). Muļķīgs joks? Jums liekas, ka ierastie kritēriji ir jēdzīgāki?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas