Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Skrundā svētdien atcerēsies desmit gadus bez radiolokatora

Latvijas pilnvarotais pārstāvis Edgars Skuja bija vienīgais no Latvijas, kas atradās līdz tam slepenajā telpā kopā ar Krievijas un EDSO pārstāvjiem brīdī, kad pirms desmit gadiem 31.augustā tika apstādināta Skrundas radiolokatora darbība. Svētdien ar šo Latvijas vēsturē būtisko notikumu saistītie cilvēki atkal sabrauks Skrundā, lai atcerētos to laiku, Dienu informēja E.

Skuja, kas tagad ir Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Toreiz viņš pārstāvēja Latviju trīspusējā Latvijas, Krievijas un EDSO komisijā, kuras uzdevums bija nodrošināt Latvijas un Krievijas starpvalstu līguma īstenošanu.

E.Skuja atceras, ka telpā, kurā tika apturēta radara darbība, ko pārējie vēroja datorā ārpus tās, ir bijusi militārās vadības pults un milzīgs ekrāns uz sienas, kas ļāva apjaust gaisa telpas novērošanas apmērus. Tajā brīdī, kad tā tika pārtraukta, šīs funkcijas bija jāpārņem kādam citam objektam, atceras E.Skuja. Viņš laiku līdz šim brīdim vērtē, kā «ļoti labu komandas darbu, kam bija būtiska nozīme starpvalstu līguma izpildē». Ar to domāts arī starptautiskais atbalsts.

Skrundas radiolokācijas stacija bija pēdējais Krievijas militārais objekts, kas darbojas Latvijā, un kura darbība tika apturēta saskaņā ar Latvijas un Krievijas 1994.gadā noslēgto starpvalstu līgumu. Uz tikšanos svētdien Skrundā varētu ierasties arī toreizējais ārlietu ministrs Valdis Birkavs, aicināto vidū ir bijušais Latvijas delegācijas vadītājs sarunās ar Krieviju Mārtiņš Virsis, bijušais Kuldīgas rajona padomes priekšsēdētājs Jānis Kalviņš, Andris Bunka, kas toreiz nodrošināja objekta apsardzi, kā arī Ints Folkmanis. Viņš pārstāvēja to sabiedrības daļu, kuras atbalstam bija milzīga nozīme šajā laikā, Dienai atzina bijušais ārlietu ministrs V.Birkavs. Tieši pēc I.Folkmaņa iniciatīvas arī svētdien notiekot tikšanās Skrundā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas