Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Šmits: politikā vajag fundamentāli jaunu paaudzi

Viens no jaunveidojamās partijas dibinātājiem Didzis Šmits norāda, ka ar bijušo Valsts prezidentu Gunti Ulmani partijas veidotāji tikušies divas reizes, bet nav tieši aicinājuši stāties partijā, kuras dibināšana paredzēta sestdien Nacionālajā teātrī. Intervijā _Dienai _D. Šmits atklāj, ka partiju konsultējis arī ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

"Mana dziļa pārliecība, ka Latvijas politikā vajag nevis vienu, otru vai trešo partiju, bet fundamentāli jaunu paaudzi. Es varbūt nerunāju par astoņpadsmitgadīgiem cilvēkiem, bet gan tādiem, kas ir strādājuši, mācījušies pie citas valsts pārvaldības un ieguvuši arī labu izglītību un darba pieredzi,” skaidro D. Šmits, kurš agrāk darbojās partijā Jaunais Laiks, kā arī sākotnēji bija iesaistīts Pilsoniskās savienības veidošanā. Šobrīd viņš teic, ka citās partijās viņš neesot redzējis, ka ārpus vārdiem tās būtu reāli atvērtas un gatavas savās rindās uzņemt šo jauno paaudzi. Tāpēc sākuši organizēties paši.

Raidījums Nekā personīga vēstīja, ka partijas veidošanā savus padomus esot snieguši arī citi pārtikas apstrādes nozarē ļoti pazīstami ļaudis – to vidū arī Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli saistītie Rīgas Piena kombināta vadītāji un līdzīpašnieki Atis Sausnītis un Ivars Strautiņš, kurš vada arī sabiedrību Turība. D. Šmits nenoliedz, ka ar viņiem par partijas dibināšanu runājis, taču ne tādēļ, ka viņi pazinuši A. Šķēli.

Savukārt ar G. Ulmani partijas dibinātāju kopa tikusies divas reizes un stāstījuši par sevi. “Es neesmu lūdzis Ulmani kļūt par partijas biedru, bet, protams, ja viņš to nolems, es būšu tikai priecīgs,” teic D. Šmits. Tikšanās laikā salīdzinātas “sajūtas, kā no šīs bedres Latvijai tikt laukā”. D. Šmits uzsver, ka G. Ulmanis tikai konsultējot, bet partijas programmas veidošanā viņš nepiedalās. Tāpat jaundibināmās partijas ekonomisko vīziju palīdzējis veidot ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. “Par biedru viņš varbūt nestāsies, bet neizslēdz tādu iespēju. Mēs viņu nekūdījām to darīt, jo viņš ir mācībspēks un tur viņš ir vairāk noderīgs šai valstij,” stāsta D. Šmits.

Savukārt G. Ulmanis, atbildot uz jautājumu par līdzdalību jauna politiskā spēka veidošanā teica: «Es labprāt runāju ar cilvēkiem, kuri ir gatavi veidot jaunu politiku. Un ir cilvēku grupa, kas runā un spriež par to, taču es tur tieši nepiedalos.» Viņš apstiprināja, ka marta beigās sabiedrība varētu tikt plašāk informēta par jauno partiju, kuras veidotājiem viņš neliedzot padomu. Paredzams, ka partija varētu vēlēties sevi pieteikt jau pašvaldību vēlēšanās, ja tiktu reģistrēta līdz sarakstu iesniegšanas termiņa beigām. Kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām varēs iesniegt no 17.aprīļa līdz 27.aprīlim.

«Daudzus cilvēkus krīze ir pamodinājusi, viņi pulcējas kopā, taču ne katrs, kas atnāk, var kļūt par domubiedru. Vai šī cilvēku grupa būs spējīga izveidot partiju, to rādīs laiks,» pirms vairākām dienām sacīja G.Ulmanis. Viņš nevēlējās nosaukt nevienu uzvārdu, pieļaujot, ka plašākai sabiedrībai arī daudzi politiskā spēka veidotāji nemaz nav zināmi. TV3 raidījumā Nekā personīga G.Ulmanis pieļāva, ka varētu piedalīties partijas dibināšanas kopsapulcē.


(papildināta ar 1.-4. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Raidījums: Ulmanis neizslēdz līdzdalību nākamnedēļ dibināmā partijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas