Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Šmits uzskata, ka ar skandalozo bērnu grāmatu Latvijā apzināti tiek iepludināta transpersonu filozofija

Kamēr bērnudārzos dzīve rit, kā ierasts, politiskās kaislības ap bērniem domāto grāmatiņu Diena, kad Kārlis bija Karlīne un Diena, kad Rūta bija Rihards notiek pieaugušo sanāksmēs. Vakar Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē, diskutējot par grāmatiņu, domnieks Jānis Šmits (GKR) teica, ka tā esot nevis «neveiksmīgs projekts», bet gan «transpersonu filozofijas apzināta iepludināšana Latvijā». Kā viņš nācis pie šāda secinājuma, gan netop skaidrs.

Grāmata Latvijā izraisījusi visai lielu viļņošanos, jo 54 konservatīvas organizācijas apgalvoja, ka tajā propagandēta «bērna tiesību uz savu tradicionālo un garīgo identitāti» graušana, un pieprasīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība) demisiju. Rīgas domē, kuras valdošajā koalīcijā darbojas arī daudzi savulaik par mācītāju partiju dēvētās, bet nu jau likvidētās Latvijas Pirmās partijas bijušie biedri, tika lemts grāmatiņu izanalizēt Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē.

RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadītājs Guntis Helmanis deputātus informēja, ka departamenta viedoklis ir - rūpīgi jāizvērtē šīs «dāņu pieredzes» izmantošana bērnudārzos. Paužot savu personīgo viedokli, viņš atzina, ka šis projekts ir ne sevišķi veiksmīgs, jo, kaut Dānijas izglītības sistēma viņam esot ļoti simpātiska, tur esot ļoti daudz dažādu tautību un ticību imigrantu, tāpēc arī šis jautājums viņiem esot ļoti aktuāls, bet Latvijā tā neesot.

Jāpiebilst, ka RD opozīcijas deputāti, kas visu iepriekšējo komitejas sēdē izskatīto jautājumu apspriešanā iesaistījās daudz aktīvāk nekā valdošās koalīcijas pārstāvji, nonākot pie jautājuma par grāmatiņu, stipri vien pieklusa. Vienīgi Jānis Mārtiņš Zandbergs (Vienotība) pauda viedokli, ka patiesībā grāmatiņa neko citu nedara, kā vien mēģina lauzt stereotipus, vienkārši izpildījums ir bijis neveiksmīgs.

Pret domnieka J. Šmita apgalvojumiem, ka Labklājības ministriju vajadzētu pārdēvēt par sabiedrības homoseksualizācijas ministriju, neviens gan īpaši iebilst nesteidzās. J. Šmits apgalvoja, ka «šeit neiet runa par neveiksmīgu projektu, šeit iet runa par apzinātu darbību», kas esot «tā saucamā transpersonu filozofija, kas ir apzināti iepludināta Latvijā». Tāpēc viņš aicināja neļaut šo grāmatiņu izplatīt lai vai kādā formā.

Kādā veidā šī grāmatiņa popularizē transvestismu, J. Šmits gan neprecizēja. Jāpiebilst, ka dzimumu līdztiesības jautājumus pētošās akadēmiķes, kuras Diena iepriekš par grāmatiņu aptaujāja, tajā neko, kas būtu attiecināms uz seksualitāti nesaskatīja.

Pietiek.com raksta, ka 8. oktobrī no partijas Vienotība saistībā ar kritiku par grāmatu tikšot izslēgta tās biedre Laura Treimane, bet deputāti Ingunu Rībenu brīdināšot par izslēgšanu «par I. Viņķeles kritiku līdz ar nākamajiem publiskiem amorāliem izteikumiem». Sandra Kalniete, kura publikācijā piesaukta kā izslēgšanas ierosinātāja, gan Dienaikategoriski noliedza, ka viņai par to kas būtu zināms. Arī deputāte Janīna Kursīte-Pakule, kuras palīdze ir L. Treimane,Dienai apgalvoja, ka viņai tā esot pirmā dzirdēšana. Turklāt L. Treimane viņai esot apgalvojusi, ka Pietiek.compublicētā sarakste ir sagrozīta, tas deputātei liek aizdomāties, vai arī pati ziņa nav safabricēta.

Tomēr I. Rībena, kaut apgalvoja, ka par to uzzinājusi tikai no Pietiek.com publikācijas, šādu iespēju neizslēdza un piebilda, ka «cilvēki ir dažādi» un viņa jau saņēmusi pārmetumus no I. Viņķeles partijas frakcijas sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas