Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Šonedēļ būs skaidrs, vai budžeta grozījumi no EK un SVF saņems zaļo gaismu

Skaidrība, kam un kas tieši mainīsies, apstiprinot smagi topošos šā gada valsts budžeta grozījumus, būs tikai pēc tam, kad atbildi par valdības piedāvājumu būs devuši ārvalstu finansētāji — Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Komisija (EK). Tieši no abām institūcijām, kas ir galvenās simtos miljonos latu mērāmā budžeta cauruma lāpītājas, būs atkarīgs, vai valdībai vajadzēs vēl bargāk samazināt budžeta izdevumus vai tomēr pietiks ar jau sagatavoto budžeta grozījumu piedāvājumu.

Paredzot līdz 20% algu samazināšanu visās budžeta finansētajās iestādēs, atteikšanos no atsevišķiem sociālajiem pabalstiem, uzkrājumu apcirpšanas nākotnes pensijām un būtiski revidējot valsts pārvaldes izdevumus — tas valsts tēriņus samazina par 252 miljoniem latu, bet deficītu palielina līdz 7% no iekšzemes kopprodukta (IK), robam valsts makā sasniedzot gandrīz miljardu latu.

Sarunas ar SVF un EK ekspertiem, ko var saukt par jaunās valdības darba pirmo pārbaudījumu, premjers Valdis Dombrovskis (JL) sāks otrdien. Līdz tam divās valdības sēdēs pirmdien un otrdien valdība cer sagatavot grozījumu rāmi.

Valsts budžeta grozījumi, nosakot, ka deficīts nepārsniegs 5% no IK, bija Latvijas valdības līdz 31.martam paveicamais mājasdarbs pēc tam, kad pērn decembrī ar SVF tika parakstīts memorands par ekonomikas stabilizāciju. Tas bija pamats kopumā 7,5 miljardu eiro (ap 5,25 miljardi latu) lielā ārvalstu donoru aizdevuma piešķiršanai. Pašlaik sagatavotais budžeta grozījumu projekts memorandam neatbilst un formāli aizdevēji varētu pateikt, ka tēriņus jāturpina samazināt. Tiesa, valdība cer pārliecināt SVF un EK, ka pašlaik Latvija vēl vairāk samazināt izdevumus nevar atļauties, jo tas padziļinātu lejupslīdi un iedragātu iespējas atjaunot ekonomiku. Galvenais uzsvars sarunās ar SVF tiks likts uz to, ka laikā, kad iepriekšējā valdība memorandu parakstīja, prognozes par lejupslīdi bija pārāk rožainas. Tādējādi arī solījums budžetu ielikt tādos rāmjos, lai deficīts nepārsniegtu 5% no IK, pašlaik ir grūti īstenojams. Pagājušajā nedēļā visu ministriju sagatavotie priekšlikumi grozījumiem nepiedāvā izdevumus apcirpt vēl vairāk. Netieši tas liecina, ka nozaru ministri cer — premjeram izdosies vienoties ar SVF un EK par deficīta palielināšanu, grozījumi saņems zaļo gaismu, un vēl lielākus upurus, skarbāk cērpot izdevumus, tām nevajadzēs piedāvāt.

SVF un EK nav sniegusi oficiālu vērtējumu budžeta grozījumu piedāvājumam. Neoficiāli biežāk izskan prognozes, ka nepārprotamu piekrišanu valdība var arī nesaņemt. Tiesa, netiek izslēgts — SVF var piekrist, ka deficīts šogad pārsniegs solītos 5% no IK. Premjera piektdien Dienai sniegtais komentārs par neformālajiem signāliem pēc vizītes EK bija skops: "Komisija uzklausīja Latvijas viedokli un gatavosies sarunām nākamnedēļ." Sarunas ar SVF noslēgsies nedēļas beigās — vēlākais piektdien būs skaidrs, vai jaunā valdība, sagatavojot budžeta grozījumus, ir izturējusi pirmo svarīgāko pārbaudījumu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsd

Kāds ir budžeta rāmis (Ls)?

Ieņēmumi: 4,08 miljardi

Izdevumi: 5,067 miljardi

Deficīts: 986,9 miljoni

Par cik samazina (Ls)?

Pamatbudžeta izdevumi: - 252 miljoni

No tiem:

Satiksmei: - 52,8 milj.

Aizsardzībai: - 30,8 milj.

Veselībai: -19,9 milj.

Iekšlietām: - 18,3 milj.

Izglītībai: - 12,25 milj.

Kultūrai: - 12,03 milj.

Zemkopībai: - 8,8 milj.

Labklājībai: - 6,7 milj.

Kam palielina (Ls)?

ES fondu līdzfinansēšanai: + 57 milj., kopā 870,5 milj.

Bezdarbnieku pabalstiem: + 77,2 milj., kopā 177,7 milj.

Avots: Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas