Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Speciālists: iespējams, Baltijas jūras zilaļģes līdz mums vispār nenonāks

Zilaļģes, par kuru savairošanos Baltijas jūrā trauksmes zvanus sācis zvanīt Pasaules dabas fonds, Latvijas piekrastē vēl nav un, iespējams, līdz mums tās vispār nenonāks, LNT raidījumā _900 sekundes _piektdien no rīta teica Veselības inspekcijas speciālists Normunds Kadiķis.

Viņš norādīja, ka šāda problēma Baltijas jūrā pastāv jau daudzus gadus un periodiski kopš 2004.-2005.gada tā saasinās. Galvenokārt zilaļģes vērojamas pie Skandināvijas krastiem un Baltijas jūras atklātajā daļā.

Tas, vai zilaļģes nonāks līdz Latvijai, pēc N.Kadiķa vārdiem, lielā mērā atkarīgs no vēju virzieniem, straumju virzieniem. "Bet acīmredzot straumju virziens ir tāds, ka lielā mērā Rīgas līcis ir pasargāts, līdz ar to šīs zilaļģes netiek atnestas pie mums," sprieda speciālists.

Viņš piebilda, ka šāda problēma periodiski novērota arī iekšējos ūdeņos - stāvošos ezeru un dīķu ūdeņos, galvenokārt Latgales ezeros. Šogad tā vēl nav novērota. Kā skaidroja inspekcijas pārstāvis, tā ir tā saucamā ūdens ziedēšana, kad uz ūdens virsmas izveidojas zaļa tumša plēve, ūdens ir nepatīkams, duļķains. Cilvēkam peldēšanās šādā ūdenī var draudēt ar dažādām ādas alerģiskām reakcijām, izsitumiem, niezi, apsārtumu, savukārt mājdzīvnieki, dzerot šādu ūdeni, var aiziet bojā.

N.Kadiķis piebilda, ka ne visas zilaļģes, kas savairojas, ir toksiskas, taču to esot grūti noskaidrot, tādēļ drošības nolūkos peldēšanos aizliedz.

Pasaules Dabas fonds brīdinājis, ka siltā laika, lēno vēju un bagātīgo uzturvielu dēļ Baltijas jūrā šovasar savairojušās zilaļģes, kas apdraud daudzu jūras organismu dzīvību un ir kaitīgas arī cilvēkiem. Saskaņā ar fonda sniegto informāciju zilaļģes apklāj 90% Baltijas jūras virsmas jeb gandrīz 377 000 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas