Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

ST apstrīd novadu reformu; lūdz daļēji apturēt likuma darbību

Satversmes tiesā (ST) 39 iedzīvotāji no 18 pašvaldībām iesnieguši konstitucionālās sūdzības, ar kurām lūgts izvērtēt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma atbilstību augstāka juridiska spēka tiesību normām. Pašvaldību iedzīvotāji iesnieguši pieteikumus, jo nepiekrīt izmaiņām pagastu un novadu administratīvi teritoriālajās robežās, kas noteiktas ar apstrīdēto likumu.

Ņemot vērā gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, pieteikuma iesniedzēji lūguši arī Satversmes tiesu noteikt pagaidu noregulējumu. Pašvaldību iedzīvotāji lūdz apturēt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma daļu, ar kurām noteiktas attiecīgo novadu administratīvās teritorijas, darbību līdz sprieduma pasludināšanai konkrētajā lietā, _Dienu _informēja zvērinātu advokātu birojs Liepa, Skopiņa/ BORENIUS pārstāvis Matīss Šķiņķis.

Konstitucionālās sūdzības iesnieguši iedzīvotāji no sekojošām pašvaldībām: Baložu pilsētas, Codes pagasta, Glūdas pagasta, Ģibuļu pagasta, Inčukalna novada, Īslīces pagasta, Jersikas pagasta, Lapmežciema novada, Lībagu pagasta, Līvbērzes pagasta, Priekuļu pagasta, Strazdes pagasta, Tārgales pagasta, Vaidavas pagasta, Valgundes novada, Vecsaules pagasta, Salas pagasta, Olaines pagasta.

Iedzīvotāji uzsver, ka apstrīdētā likuma pieņemšanas gaitā vietējo pašvaldību iedzīvotāji nav tikuši uzklausīti un to viedoklis nav ņemts vērā, lai gan šāds likumdevēja pienākums izriet no Eiropas Vietējo pašvaldību hartas un Latvijas Republikas Satversmes.

Administratīvi teritoriālās reformas mērķis ir pašvaldību iedzīvotāju sociālo un ekonomisko apstākļu uzlabošana un tādu pašvaldību izveidošana, kas sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus. Pašvaldību iedzīvotāji uzskata, ka šāda mērķa sasniegšana nav iespējama, ja pirms novadu veidošanas netiek uzklausīts iedzīvotāju viedoklis un redzējums attiecībā uz katra konkrētā novada izveidošanu. No administratīvo teritoriju izveidošanas un to robežām ir atkarīga iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāte, un lēmumam par attiecīgo administratīvo teritoriju robežām vai to izmaiņām ir tālejoša ietekme uz iedzīvotāju sadzīves apstākļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas