Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Štokenbergs: pozitīvajai ekonomikas daļai pretī nav risinājumu

Valdību veidojošās partijas trešdien pabeigušas darbu pie Deklarācijas par Valda Dombrovska (JL) vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību. Partijas parakstījušas arī memorandu, kurā iezīmēti neatliekamie valdības darbi. Diena.lv lūdz novērtēt jaunās valdības sagatavoto dokumentu saturu.

Sabiedrība Citai politikai līdzpriekšsēdētājs, ekonomists Aigars Štokenbergs:

"Ir sarakstītas daudzas pareizas lietas par ekonomiku, mazliet šķidrāk ir ar konkrētību. Daudzi teikumi prasās pēc paskaidrojuma, piemēram, par sociālā kapitāla efektivizēšanu. Nav skaidrs, ko valdība darīs vispirms, jo zināms, ka tai nebūs doti desmit darbības gadi. Deklarācija ir par garu, tai vajadzētu būt īsākai un konkrētākai. Piemēram, par budžeta apcirpšanu ir vairāki konkrēti priekšlikumi, bet pozitīvajā daļā -  veicinās ekonomiku, radīs darbvietas - tur pretī nav nekā. Slikti, ka jau otrdien sākās runas, ka budžeta grozījumi būs tikai aprīļa beigās. Tas būtu pirmais darbs, lai pārvarētu valsts kases stāvokli.

Ir arī ideoloģiskas pretrunas. Valdība cer, ka labklājības valsti var uzbūvēt uz zemu nodokļu līmeņa. Tas vienkārši nav iespējams. Pareiza nodokļu politika ir nodokļa sloga pārnešana no mazturīgajiem uz turīgajiem. Tā ir lieta, kas nav izdevusies iepriekšējos gados un neizdosies arī šobrīd, ja turpināsies līdzšinējā prakse.

Arī Šlesera rēgs klejo pa deklarāciju. Piemēram, daudz un skaisti stāstīts par lidostas attīstību, bet nav neviena vārda par vietējiem autobusu pārvadātājiem. Ir lietas, kas jārisina šodien, rīt un aizparīt."

Jānis Urbanovičs, kuru SC izvirzīja premjera amatam, taču Valsts prezidents viņa kandidatūra noraidīja:

“Lai radītu Dombrovska deklarāciju nevajadzēja gāzt Godmaņa valdību, jo Dombrovskis atšķiras tikai ar gadiem ne pieejā. Deklarācija nevieš cerības vairākos jautājumos. Piemēram, ka “resnais” gals solidāri cietīs ar “tievo” galu, kurš arī treknajos gados nav bijis laimīgs. Es runāju par drastisku tēriņu samazinājumu ne tikai algās, bet arī nevajadzīgās izšķērdēšanās valsts iestādēs. Deklarācija ir ļoti tukša, tājā trūkst cerības, ka būs solidāra taupīšana un trūkst pozitīvas vīzijas.

Runāt par eksporta garantijām uzņēmējiem šajā situācijā ir stulbi, jo krīze ir globāla un katras valsts valdība centīsies atbalstīt savējos. Mums būtu jādara tieši tas pats. Mēs varētu izmantot daudz sazarotas programmas ne tikai lauksaimniecībā iekšējam patēriņam, bet arī ekoloģijā – atkrūmot teritorijas, varētu būvēt ceļus, renovēt mājokļus. Latvijas valsts ir lielākais darba devējs un pasūtītājs, nevajadzētu kautrēties to izmantot. Es varu izstāstīt sīki Saskaņas centra piedāvājumu un risinājumus.”


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Dombrovska valdības deklarācija – pilns teksts

Dombrovska valdības partijas paraksta memorandu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas