Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Taisnības cīnītājs vai izmanīgs noziedznieks?

Jāņa Ādamsona spiegošanas krimināllietas materiāli norāda uz bijušā KNAB darbinieka un bijušā Saeimas deputāta Jura Juraša vietu kriminālajā pasaulē.

"Es ceru, ka šis tā dēvētais grupējums šobrīd ir pilnībā noņemts no trases, ieskaitot visus ietekmes tīklus. Jācer arī, ka mūsu specdienesti no tā visa būs guvuši nopietnu mācību. Šis stāsts ilga vairāk nekā desmit gadu, kuru laikā šo cilvēku aktivitātes izlikās neredzam nedz dienestu vadība, nedz vadošie politiķi,» šādi šā gada pavasarī toreizējais Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis Dienai izteicās par bijušo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku Aigaru Sparānu, pieminot arī "viņa draugu lokā" esošo Juri Jurašu – bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku, mandātu nolikušo Saeimas deputātu.

Ja A. Sparāna karjera ir beigusies ar to, ka darbu SAB viņš zaudējis un pašlaik ir apsūdzēts kriminālprocesā par valsts noslēpuma nelikumīgu vākšanu un turēts aizdomās kriminālprocesā par kukuļņemšanu, tad J. Jurašs no šādām nepatikšanām vismaz pagaidām ir izvairījies. Viņš ir pabijis kara plosītajā Ukrainā, šajā saistībā ticis pie vērā ņemamas publicitātes un pašlaik ir viens no partijas Konservatīvie 14. Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstu pirmajiem numuriem. Taču Dienas vairākus mēnešus vāktie materiāli un veiktā izpēte rāda, ka "smaciņa" ap J. Juraša aktivitātēm jau gadiem ilgi ir bijusi ne tik publiska kā A. Sparāna sakarā, bet ne mazāk apjomīga un par tām daudz un intensīvi runāts tiesībsargāšanas iestāžu darbinieku vidū.

Maksāja kukuļus

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir sākusi izskatīt 13. Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona apsūdzību spiegošanā, un lietas materiālos cita starpā atrodami arī apjomīgi ziņojumi, kuru autors, pēc visa spriežot, ir izbijis Drošības policijas (DP) darbinieks Arturs Šmaukstelis. Kopumā 61 datorfailā pieminēts arī J. Jurašs, un lielas daļas failu saturs tā vai citādi norāda uz vienu un to pašu – visticamākais, kriminālām aktivitātēm.

Virknē failu A. Šmauksteļa informācijas avoti un "kontakti" ir tieši un nepārprotami norādījuši uz J. Juraša iesaistīšanos koruptīvās darbībās. "Sarunas laikā "Vārda brālis" pateica sekojošo: sakarā ar uzņēmēja un kontrabandista [Valērija] Vasiļjeva aizturēšanu un iesēdināšanu, kas ilgus gadus maksāja kukuļus Jurim Jurašam, Vasiļjevs ir ļoti dusmīgs uz J. Jurašu un emocionāli gatavs atbildīgām iestādēm sniegt nozīmīgas ziņas par J. Juraša korumpētību (konkrētus gadījumus, kad ņēma kukuļus)," minēts vienā no tiem.

"Pēc Kontakta vārdiem, pie kontrabandista Vasiļjeva ilgstošu laiku strādāja J. Juraša radiniece, iespējams, māsīca. Viņa bija oficiāli iekārtojusies darbā Vasiļjevam piederošā naftas produktu bāzē. Kontakts ir dzirdējis, ka J. Juraša radiniece Vasiļjeva uzņēmumā bija atbildīga par finansēm un grāmatvedību. (..) Caur J. Juraša radinieci Vasiļjevs arī maksāja J. Jurašam kukuļus (caur algu)," teikts atskaitē par pagājušā gada 16. maijā notikušu sarunu.

Vēl citā ziņojumā jau skaidri norādīts uz to, ka kārtējā saruna ar V. Vasiļjevu ir arī dokumentēta: "Saņemtas ziņas, ka ir nodokumentēta saruna ar V. Vasiļjevu, kurā viņš pilnīgi atklāti stāsta, ka ilgstoši izmanto Aigara Sparāna un Jura Juraša "jumta pakalpojumus" un maksā viņiem naudu par piesegu. Kontakts solīja nodokumentētu sarunu iedot, lai dienesti varētu to izmantot, lai aizturētu V. Vasiļjevu (uz neilgu laiku) un piespiestu sniegt liecības pret J. Jurašu un A. Sparānu. Sarunas laikā kontakts minēja, ka ir arī nodokumentēta saruna ar bijušo Valsts policijas (VP) darbinieku Aliku Baumani, kur viņš atklāti stāsta valsts noslēpumu saturošu informāciju, ko viņam sniedz kontakti VP (par operatīvās izstrādes lietām, personām, pret kurām uzsākta operatīvās izstrādes lieta, un veiktajām darbībām), par savu "kontaktu" DP (VDD), kas palīdz "visgodīgākajam policistam Andrejam Sozinovam", un par "jumtiem", ko Aliks liek ar A. Sozinovu organizētās noziedzības grupējuma pārstāvjiem."

Mēģina nodibināt jumtu

Bijušā DP darbinieka failos J. Jurašs daudzkārt pieminēts saistībā ar "darījumu attiecībām" arī ar citiem uzņēmējiem. Tā, piemēram, aprakstīta 2020. gada 1. jūnijā notikusi «tikšanās ar informācijas avotu», kurš «pastāstīja, ka bijušā KNAB priekšnieka vietnieka Gunta Rutka dēls Renārs Rutkis ir viens no "iepirkumu kārtotājiem" Rīgas domē. Izmantojot korupciju, pazīšanās un tuvas attiecības ar bijušo Rīgas domes mēru Nilu Ušakovu un "izejas" uz mr.20% (Andri Ameriku), R. Rutkis "veiksmīgi uzvar" dažādos Rīgas domes iepirkumos, bieži vien startējot iepirkumā ar jaunu uzņēmumu, kas iepriekš nav nekad nodrošinājis līdzvērtīgus pakalpojumus. (..)

Pēc informācijas avota vārdiem, neskatoties uz to, ka R. Rutkis savā laikā bija atzīts par aizdomās turēto un arī apsūdzēts KNAB lietvedībā esošajā lietā saistībā ar vairākiem uzņēmuma Ceļu pārvalde darījumiem par pakalpojumu un izejmateriālu iegādi, R. Rutkis ir nodibinājis tuvas attiecības ar bijušo KNAB darbinieku Juri Jurašu, kuram maksā kukuļus (nav zināms, pa tiešo vai pastarpināti) par "lojalitāti pret viņu un jumtu" par "aizdomīgiem" Rīgas domes iepirkumiem."

Savukārt 2020. gada 10. jūnijā A. Šmaukstelis "sazinājies ar uzņēmēju Māri Milleru, lai satiktos un diskrēti mēģinātu iegūt papildu ziņas par laiku, kad ap M. Milleru un viņa kompanjoniem grozījās "valstiskā organizētās noziedzības grupējuma" locekļi Aigars Sparāns un Juris Jurašs un mēģināja "nodibināt jumtu M. Millera biznesam", lai saņemtu ienākumus no tā. Kā iemeslu "piegājieniem" pie M. Millera un viņa kompanjoniem tika izmantotas "operatīvās ziņas" par M. Millera saistību ar cigarešu kontrabandu un citiem kontrabandistiem. Gadījumā, ja komunikācijas laikā M. Millers būs atklāts un runīgs, var to izmantot un piedāvāt satikties ar dienesta darbiniekiem, kuri cīnās pret "valstisko organizētās noziedzības grupējumu" ".

Vēl citā ziņojumā nepārprotami tiek norādīts uz J. Juraša iespējamu saistību ar kriminālo autoritāti Juriju Polkovnikovu: "2011. gada 5. martā Rīgā, Ziepniekkalnā atrasts nogalināts 35 gadus vecais Maksims Gavrilovs, kurš savulaik bija iesaistīts lietā par grautiņa sarīkošanu Latvijas Nacionālās sporta skolas telpās. (..) Sakarā ar M. Gavrilova slepkavību uz doto brīdi viennozīmīgi ir skaidrs, ka M. Gavrilova slepkavības pasūtītājs ir kriminālā autoritāte Jurijs Polkovnikovs, kas ir meklēšanā Krievijas Federācijas teritorijā par slepkavību. Ir zināms tas, ka J. Polkovnikovs ir SAB aģents, kas, uzsākot sadarbību ar SAB, nodrošināja sev termiņuzturēšanās atļauju Latvijā.

J. Polkovnikova kurators bija bijušais SAB darbinieks Aigars Sparāns. Uz doto brīdi kontaktus ar J. Polkovnikovu uztur cits SAB darbinieks. Ir zināms tas, ka SAB bieži izmanto J. Polkovnikovu, lai iejauktos kādos procesos, kur var nopelnīt naudu – izspiest no kāda naudu, uzlikt jumtu un t.t. Ir zināms tas, ka J. Polkovnikovs A. Sparāna uzdevumā ir izspiedis no viena uzņēmēja divus vērtīgus zemes gabalus Baltezerā. Ir arī zināms tas, ka J. Polkovnikova "kriminālus pakalpojumus" izmanto arī bijušais KNAB darbinieks Juris Jurašs (kādu piekaut, uzlikt jumtu utt.)."

J. Juraša vārds publiski vairākkārt izskanējis saistībā ar cigarešu kontrabandas tēmu, un arī tā failos ir pieminēta, piemēram, saistībā ar pagājušā gada 22. aprīlī Daugavpilī robežsargu aizturētajiem organizētas grupas dalībniekiem, kas nodarbojās ar nelegālu cigarešu ražošanu: "2021. gada 23. aprīlī tika saņemtas ziņas, ka aiz nelegālās cigarešu rūpnīcas un kontrafakta cigarešu ražošanas stāv uzņēmējs Viktors Gornaks ar dēlu. V. Gornaks ir zināms organizētās noziedzības grupējumu vidē kā persona, kas ilgus gadus nodarbojusies ar PVN krāpšanām īpaši lielos apmēros, ar kontrabandām un noziedzīgas naudas legalizēšanu. V. Gornaks ir bijis uzņēmuma Vikauto īpašnieks un noslepkavotā uzņēmēja Genadija Peredeļska sievas Jūlijas Peredeļskas tēvs.

Bijušajam Drošības policijas darbiniekam Arturam Šmaukstelim dienesta laikā DP bija ļoti cieša darba komunikācija ar noslepkavotā uzņēmēja Genadija Peredeļska māsu. Līdz ar ko A. Šmaukstelis saņēma ļoti daudz informācijas par G. Peredeļski, viņa sievu J. Peredeļsku, sievastēvu Viktoru Gornaku. Visa informācija bija atspoguļota dienesta ziņojumos. (..)

A. Šmaukstelis ilgstoši nav komunicējis ar G. Peredeļska radiniekiem, bet visi kontakti palika un komunikāciju var atjaunot ar tiem. Komunikācijas laikā ar tiem A. Šmaukstelis ir dzirdējis, ka V. Gornaks ir bijis saistīts ar atsevišķām KNAB un SAB amatpersonām, kam "maksāja naudu" par savas noziedzīgās darbības piesegšanu (iespējams, bija runa par bijušo KNAB darbinieku Juri Jurašu un bijušo SAB darbinieku Aigaru Sparānu)."

Blakus Ģirģenam Juraša cilvēki

Virknē A. Šmauksteļa sagatavoto ziņojumu aprakstīti J. Juraša kontakti tiesībsargāšanas iestāžu darbinieku vidū, kuri vismaz daļēji izskaidro šo iestāžu nevēlēšanos pamanīt informāciju viņa sakarā un uz to reaģēt, kā arī viņa izmantotās metodes šādu kontaktu uzturēšanā.

Atskaitoties par 2020. gada 28. aprīlī notikušu sarunu ar "informācijas avotu", A. Šmaukstelis sniedz detalizētas ziņas par toreizējā iekšlietu ministra Sanda Ģirģena centieniem izvairīties "no komunikācijas ar «bijušajām Valsts policijas amatpersonām, kas par kukuļiem risināja lietas tiesā caur S. Ģirģenu" un kas palīdzēja S. Ģirģenam kļūt par iekšlietu ministru, atbalstot viņu finansiāli un informatīvi. Minētajām "bijušajām VP amatpersonām" bija plāni Iekšlietu ministrijas iestādēs "atslēgas amatos salikt sev pietuvinātus cilvēkus", lai kontrolētu lietu gaitu Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošajās iestādēs.

S. Ģirģens pārtrauca komunikāciju ar "bijušajām VP amatpersonām", jo, kļūstot par ministru, par viņu savāca diezgan apjomīgu kompru "jurašisti" un paņēma viņu zem savas kontroles. Pēc informācijas avota vārdiem, S. Ģirģens saprot, ka viņu "izp…sa", un viņam kauns tikties ar cilvēkiem, kas viņu nodrošināja ar "koruptīvu maizi" ilgus gadus un kuru interesēs viņš neko nevarēja izdarīt, kļūstot par iekšlietu ministru".

Dažus mēnešus vēlāk, tā paša gada 8. oktobrī, notikusi "tikšanās ar Kontaktu", kurš, spriežot pēc atskaites, dažādus iespaidus par S. Ģirģena attiecībām ar "Jura Juraša komandu" guvis no paša iekšlietu ministra: "Sarunas laikā Kontakts minēja sekojošus momentus, kas viņam kļuvuši zināmi no komunikācijas ar S. Ģirģenu:

1. S. Ģirģenam izvēlēties Valsts policijas amatpersonu, kuru virzīt uz Valsts policijas priekšnieka amatu (Armandu Ruku), palīdzēja bijušais Omega komandieris Juris Grabovskis, kas pats personīgi trīs stundas runāja ar A. Ruku, pirms šo kandidatūru ieteikt S. Ģirģenam.

2. S. Ģirģens vēlējies redzēt Iekšlietu ministrijā savā komandā Juri Grabovski jau sen, bet pagaidām komunikācija ar J. Grabovski notiek "neoficiāli". S. Ģirģens neņem J. Grabovski Iekšlietu ministrijā, jo blakus viņam salikti Jura Juraša komandas cilvēki, piemēram, Signe Bole, kas "seko līdz visam, kas notiek pie ministra un ap ministru". Nesen ministrs ir konstatējis, ka ir pazudis viens no Iekšlietu ministrijas slepenajiem dokumentiem, kas ministrijā bija saņemts. S. Ģirģens mēģina šo dokumentu atrast, un viņa aizdomas krīt uz S. Boli, kura varēja paņemt šo dokumentu (diemžēl nav sīkākas informācijas, par kādu dokumentu ir runa).

3. Kontakts pateica to, ka VP Rīgas reģiona pārvalde (ar saviem darbinieku resursiem vai piesaistot detektīvus) izseko katru S. Ģirģena soli un S. Ģirģenam VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks [Andrejs Sozinovs] regulāri iesūta fotogrāfijas, uz kurām ir redzams S. Ģirģens, runājot ar kādu – tādā veidā parādot, ka viņš ir zem pilnas "reģiona kontroles".

4. Iekšlietu ministrs lolo cerības uz iespējām mainīt situāciju Valsts policijā un Iekšlietu ministrijā kopumā pēc tam, kad Armands Ruks sāks pildīt VP priekšnieka pienākumus – VP būs lielas reorganizācijas un daudzi vadošie darbinieki tiks atbrīvoti no amatiem, to pašu arī gaida Iekšlietu ministrijā. Pēc Kontakta vārdiem, VDD S. Ģirģenam pilnīgas uzticības nav – viņš uzskata, ka tur joprojām ir liela ietekme J. Jurašam un VDD ir Juraša cilvēki.

6. Sarunas beigās Kontakts minēja to, ka S. Ģirģens konstatēja, ka, "tiklīdz Latvijā" tiek ievestas lielas narkotiku kravas, tad visu VP Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki, kas nodarbojas ar narkotiku apkarošanu, tiek sūtīti piespiedu atvaļinājumos, tāpēc uzskata, ka šo biznesu pilnībā "sedz" VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks."

Priekšstats par Stukānu

Bijušais iekšlietu ministrs nav vienīgais, saistībā ar kuru A. Šmauksteļa ziņojumos ir pieminēta kompromitējošas informācijas vākšana, lai ar tās palīdzību attiecīgo amatpersonu "turētu". Līdzīgās situācijās, ja tic ziņojumos aprakstītajam, nonācis arī nu jau bijušais Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un jaunais ģenerālprokurors Juris Stukāns.

"2020. gada 25. augustā no Kontakta tika saņemtas ziņas, ka bijušais Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis kļuva par Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa ārštata padomnieku "valstiskā organizētās noziedzības grupējuma" uzdevumā, kas I. Ķuzi laikā, kad viņš pirmo reizi bija apstiprināts par Valsts policijas priekšnieku, nokompromitēja un nodokumentēja I. Ķuža kukuļņemšanas faktu," teikts vienā no ziņojumiem.

"Nodokumentēto materiālu «valstiskais organizētās noziedzības grupējums" visus gadus izmantoja, lai "turētu I. Ķuzi" noteiktos rāmjos, informācijas iegūšanai un dažādu "uzdevumu" izpildei caur I. Ķuzi. Minētais kompromats joprojām aktuāls, un to izmanto «valstiskā organizētās noziedzības grupējuma» kuratori, kas uztur kontaktus ar I. Ķuzi.

Piezīmes – ļoti liela varbūtība, ka kukuļņemšanas faktu, ko veica I. Ķuzis, nodokumentēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes [darbinieki], kas savā laikā pa "pārvaldi»"staigāja ar "slepenām" ierakstīšanas iekārtām (pildspalvu-diktofonu), vai nu kāds no bijušajiem koruptīviem KNAB darbiniekiem – Jurašs vai Strīķe. Ņemot vērā visu minēto, jāizvērtē iespēja izrunāt šo informāciju ar Ministru prezidentu, jo valstiskās ONG tieša piekļuve Ministru prezidentam rada noteiktus valsts drošības apdraudējumus."

Saistībā ar J. Stukānu vēl pirms viņa apstiprināšanas ģenerālprokurora amatā ziņojumos minēts: "2020. gada 11. jūnijā (..) tika saņemtas ziņas, ka garīgi atpalikušais Jānis Bordāns arī skraidelēja, lai šim amatam izvirzītu J. Stukānu, tāpēc pastāv iespēja, ka J. Stukāns kaut kādā veidā ir saistīts ar bordānistiem-jekapistiem (mans personīgais viedoklis, ka vairāk aiz J. Stukāna stāv "zilā komanda", kura pārpilda varas kabinetus un kurai ir ietekme ne mazāka kā "valstiskajam organizētās noziedzības grupējumam").

Vēsturiski bija ziņas, ka J. Stukāns ir KNAB aģents, un cirkulēja ziņas, ka KNAB laikā, kad tur bija Krievijas Federācijas izlūkdienesta aģente Juta Strīķe, noziedznieks un slepkava Jurašs savervēja J. Stukānu uz kompras (pedofilija). Minētais arī diezgan ticams."

Savukārt jau pēc J. Stukāna apstiprināšanas amatā A. Šmauksteļa ziņojumos minēta šāda informācija, kas datēta ar 2020. gada 16. septembri un nākusi no paša jaunā ģenerālprokurora: "No Kontakta tika saņemtas ziņas, ka, tiekoties un runājot ar jauno LR ģenerālprokuroru Juri Stukānu, izveidojies priekšstats, ka J. Stukāns ir lojāls un atbalsta Jurašu un viņa "komandu".

Piezīmes: pilnīgi iespējams. J. Stukāns amatā atrodas jau pusotru – divus mēnešus, un būtu dīvaini, ja Jurašs un Co. nebūvētu ar viņu attiecības. Ja "dienesti, kas cīnās pret valstisko organizētās noziedzības grupējumu", gaidīja un nokavēja, "nav brīnums, ka valstiskais organizētās noziedzības grupējums pārņēma iniciatīvu"."

Jāpiebilst, ka šī "smaciņa" ap J. Jurašu nav jauna un nav radusies tikai pēdējā laikā – tā ap "taisnības cīnītāju" virmo jau daudzus gadus, taču tiesībsargāšanas iestādēs vienmēr ir tikusi ignorēta. Nākamajā publikācijā Diena cita starpā publicēs arī oficiālu Drošības policijas (tagad Valsts drošības dienesta) ziņojumu par šo tēmu, kurš tāpat kā daudzi citi vismaz pagaidām ir nobāzts dziļāk atvilktnē. 

Jautājumi

Saistībā ar šo publikāciju uzdoti Jurim Jurašam un palikuši neatbildēti:

1) Vai esat pazīstams ar bijušo Drošības policijas (tagad Valsts drošības dienesta) darbinieku Arturu Šmauksteli? Vai viņam ir jebkāds iemesls personiskai nepatikai pret Jums vai vēlmei Jūs nomelnot?

2) Kādas tieši a*iecības Jūs saista ar bijušo Satversmes aizsardzības biroja darbinieku, smagos noziegumos apsūdzēto Aigaru Sparānu?

3) Vai Jūs esat jebkādā veidā kontaktējies ar kontrabandā vainoto uzņēmēju Valēriju Vasiļjevu? Ja jā, lūdzu, raksturojiet šo kontaktu būtību.

4) Vai kāds Jūsu radinieks ir strādājis uzņēmēja V. Vasiļjeva uzņēmumos? Ja jā, tad kas tieši un kādā tieši uzņēmumā?

5) Vai esat jebkādā veidā kontaktējies ar uzņēmēju Renāru Rutki? Ja jā, lūdzu, raksturojiet šo kontaktu būtību.

6) Vai esat jebkādā veidā kontaktējies ar uzņēmēju Māri Milleru? Ja jā, lūdzu, raksturojiet šo kontaktu būtību.

7) Vai esat jebkādā veidā kontaktējies ar personu, vārdā Jurijs Polkovnikovs? Ja jā, lūdzu, raksturojiet šo kontaktu būtību.

8) Vai esat jebkādā veidā kontaktējies ar uzņēmēju Viktoru Gornaku? Ja jā, lūdzu, raksturojiet šo kontaktu būtību.

9) Kādas tieši a*iecības Jūs saista ar bijušo KNAB darbinieci Signi Boli?

10) Kādas tieši a*iecības Jūs saista ar bijušo Valsts policijas darbinieku Andreju Sozinovu?

11) Kad un par kādiem tematiem Jūs pēdējo divu gadu laikā esat kontaktējies ar tagadējo ģenerālprokuroru Juri Stukānu?

12) Vai Jums ir kas zināms par kompromitējošu ziņu vākšanu un izmantošanu par bijušo Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi, bijušo iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu, tagadējo ģenerālprokuroru Juri Stukānu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas