Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

TB/LNNK budžetā rosina lielāku nodokli noteikt uzņēmumiem, kas “piedalījās dzīrēs ekonomiskā burbuļa laikā”

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcija ir iesniegusi vairākus priekšlikumus 2010. gada valsts budžeta projektā un pavadošajos likumprojektos to izskatīšanai 2. lasījumā. Priekšlikumi vērsti uz to, lai nepalielinātu nodokļu slogu mazturīgajiem iedzīvotājiem, bet tas vairāk gultos uz dārgo nekustamo īpašumu turētājiem un lielajiem ārvalstu uzņēmumiem, kas savulaik aktīvi piedalījās ekonomikas karsēšanā un cenu burbuļa veidošanā.  

TB/LNNK uzskata, ka jāievieš progresīva nekustamā īpašuma nodokļa likme par apdzīvojamo platību, vadoties no mājas vai dzīvokļa vērtības. Un, proti, ja mājokļa kadastrālā vērtība ir mazāka par 5000 latu, tad likme ir nulle; ja mājokļa kadastrālā vērtība ir no 5000 - 10 000 latu – likme ir 5 lati gadā; ja mājokļa kadastrālā vērtība ir no 10 000 - 25 000 latu – tad likme ir 5 lati gadā plus 0,2% no kadastrālās vērtības gadā par vērtību virs 10 000 latu gadā. Savukārt nosacīti dārgajiem īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība ir no 25 000 līdz 50 000 latu, nodokļa slogu veidotu 5 lati gadā plus 0,4% gadā par vērtību virs 25 000 latu, bet par 50 00 latu dārgākiem īpašumiem – 5 lati plus 0,6% gadā par vērtību virs 50 000 latu.  

Īstenojot šo TB/LNNK priekšlikumu, lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju nekustamā īpašuma nodokļa likme par apdzīvojamo platību būtu līdz 25 latiem gadā. (kadastrālā vērtība – līdz 20 000 latu).  

TB/LNNK frakcija iesniegusi arī grozījumus likumā, kas paredz uzņēmumu peļņu virs 5 miljoniem latu gadā aplikt ar 25% uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi parastās 15% likmes vietā. Kā iepriekš atzinis TB/LNNK priekšsēdētājs R. Zīle, tie pārsvarā ir tieši lielie ārvalstu uzņēmumi un bankas ir tie, kuru peļņa gadā pārsniedz 5 miljonus latu. "Šīs kompānijas aktīvi piedalījās kopējās dzīrēs Latvijas ekonomiskā burbuļa laikā, karsējot ekonomiku un vienlaikus Latvijā gūstot un uz citām valstīm izvedot milzu peļņu, " norādījis R.Zīle.

Tēvzemieši arī rosina dotēt nacionāli patriotiskajās organizācijās, piešķirot 4400 latus Latvijas Politiski represēto biedrībai, 6000 latus – Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai un 6000 latus – Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas