Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Tikai V-Dienā. Dienas korespondenta Ivo Leitāna Reportāža no Uzvaras pieminekļa: Nacionālradikāļu klātbūtne raisa sadursmes

Pulksten 9 no Strēlnieku laukuma pāri Akmens tiltam raitā solī devās apmēram 40 cilvēki, kas, pieminot «boļševistiskā terora nobendētos Latvijas pilsoņus», vēlējās nolikt pie Uzvaras pieminekļa ziedus un dzeloņdrāšu vainagu. Vajadzēja steigties, jo oficiāli atļautais pasākuma laiks tomēr bija no 8.45 līdz 9.30, nevis no pusdesmitiem līdz 10.15, kā bija saskaņots iepriekš.

Kāds policists pasākuma pieteicējām Inārai Vilkai un Mārai Krūmiņai skaidroja, ka tas ir tādēļ, ka pulksten 10 ziedus pie Uzvaras monumenta liks Krievijas vēstnieks Viktors Kaļužnijs un Vīnes konvencija liek sargāt diplomātus. Abas kundzes piekrita, ka nevēlas, lai notiek «kā Maskavā pie Igaunijas vēstniecības.»

Neatbild uz apvainojumiem

Neformālā gājiena priekšgalā gāja abas pieteicējas, kas nesa vainagu. Asās dzeloņdrātīs bija iepītas puķes un piestiprinātas lentas, uz kurām latviešu un angļu valodā bija pieminēti «prettiesiski karā ierautie». Uzreiz nopakaļus nāca Latvijas nacionālās frontes (LNF) līderis Aivars Garda ar līdzgaitniecēm, sekoja Nacionālās spēka savienības (NSS) priekšsēdētājs Viktors Birze. Bija manāmi arī vairāki citi labēji radikālo organizāciju pasākumu regulāri apmeklētāji — gan jaunieši, gan vecāka gadagājuma kundzes.

Vēl uz Akmens tilta pasākuma dalībniekiem nācās saskarties ar negatīvu attieksmi: kāds garāmbraucoša auto īpašnieks skaļi signalizēja un rādīja rupju žestu, izrādot savu neapmierinātību. Taču viņš tika ignorēts, jo Māra Krūmiņa jau sākumā palūdza akcijas dalībniekus «neatbildēt uz apvainojumiem».

Situācija saasinājās pie Uzvaras parka ap 9.20. Uz stūra stāvēja vairāki vidēja gadagājuma vīri ar piespraustām Sv.Jura lentītēm, to starpā arī Latvijas Antifašistiskās komitejas (LAK) vadītājs Eduards Gončarovs. Viņš Dienai teica, ka pagaidām neko neuzsākšot: «Vēl ir viņu pasākuma likumīgais laiks, lai viņi liek ziedus.» Tomēr tiklīdz labējie kļuva redzami, atskanēja naidīgi svilpieni un saucieni «Fašisti!»

Apmēram tikpat daudz kā antifašistu bija arī policistu spectērpos un baltās ķiverēs. Tie centās nomierināt satrauktos antifašistus: «Neuztraucieties, puiši, mēs paši tiksim galā.» «Neļauj cilvēkiem tikt pāri ielai,» nokliedza kāds virsnieks citam, kad satraukums parka pusē pieauga.

Diskutē par vainagu

Kad gājiena dalībnieki nonāca līdz ieejai Uzvaras parkā, ko veidoja policijas dzeltenās aizsargbarjeras, policija tos nobloķēja. «Diemžēl ar dzeloņdrātīm mēs jūs nevaram laist, jo jums ir pieteikta ziedu nolikšana,» personīgi skaidroja Rīgas Kārtības policijas priekšnieks Valdis Voins. Sekoja ilgstoša diskusija, kas tad īsti ir vainags un kurā likumā tas noteikts.

Asās vārdu pārmaiņas laikā kāda iekarsusi kundze ar sārti krāsotiem matiem pat iesaucās: «Uzmauciet to tam pogainajam galvā, un miers.» Ināra Vilka kundzei lūdza nomierināties: «Nelieciet mums no jums norobežoties, jo mēs jūs mīlam.» Beigās policija un akcijas dalībnieki tomēr nonāca pie kompromisa: drāšu vainags jāatstāj ārpusē, bet ziedus var nolikt.

Grūstīšanās pie pieminekļa

Policisti izveidoja dzīvo tuneli, un skanot antifašistu skaļai ūjināšanai, svilpieniem un rupjībām, labēji devās pie pieminekļa. Pie monumenta pakājes sākās grūstīšanās starp antifašistiem un policiju, kuras laikā kāds vīrietis pamanījās pārvarēt ķēdi. Viņš uzbruka NSS pasākuma dalībniecei un izrāva tai no rokām plakātu, kas uzreiz tika saplēsts. Sievietei tika savainota roka, ziņo Latvijas radio.

Jauno vīrieti uzreiz aizturēja policisti. Notikuma vietu apstāja LAK vadība un protestējošie veterāni, lūdzot viņu atbrīvot.. Kāda kundze gan teica: «Malači, policisti, pareizi izdarīja! Tas bija viņu provokators.» «Nē, puisis ir normāls, mūsējais,» attrauca Sergejs Malahovskis no LAK, «taču kā var saglabāt mieru, ja bango tādas kaislības?»

Policisti pavadīja NSS pasākuma dalībniekus arī prom no monumenta. Pēc brīža uz busiņu tika aiznests arī kārtības traucētājs, ko pavadīja antifašistu aplausi un uzmundrinājuma saucieni «Maksim, malacis!» Pēc tam, kad ziedus pie pieminekļa nolika Krievijas vēstnieks, vairums policijas spēku arī pameta Uzvaras parku.

Vienlaicīgi ar notikumiem Pārdaugavā notika Administratīvās rajona tiesas sēde, kurā izskatīja Māras Krūmiņas prasību pret Rīgas domi. Pirmdien Rīgas dome izdeva administratīvo aktu, ar kuru lika pasākumu pārcelt 45 minūtes agrāk. Drošības policijas pārstāvis tiesai paskaidroja, ka Rīgas domei prasīts laiku pārcelt, jo bijusi informācija, ka NSS pie pieminekļa varētu mest vecus pulksteņus. Tiesa Krūmiņas prasību noraidīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas