Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Tikai V-Dienā. Gunta Sloga no Briseles: Kalvītis mēģinās pārliecināt britus un portugāļus par labu Vīķes-Freibergas kandidatūrai

Eiropas Savienības valstu līderiem, piektdienas rītā pulcējoties uz savu sanāksmi, neskaidrība par to, vai tās laikā tiks rasta vienošanās par Pārdomu grupas vadītāja amatu tikai pieaugusi. Tādēļ pat tiek izteikti minējumi, ka valstu līderi var atlikt Pārdomu grupas vadītāja izvēli uz nākamo gadu. Par to, ka joprojām nevar zināt, kurš no diviem galvenajiem kandidātiem – bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vai Spānijas ekspremjers Felipe Gonsaless kļūs par ES nākotnes zīmētāju, liecināja Eiropadomes secinājumu projekts, vēsta Dienas avoti.

Dokumentā, kas sarunu gaitā vēl var tikt mainīts, pausta valstu apņemšanās apstiprināt Pārdomu grupas mandātu, taču iespējamā līdera vietā joprojām bija tikša vieta. Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo, tekoties ar žurnālistiem pirms eiropadomes sākuma, pauda cerību, ka grupai, kam būs jāiezīmē ES nākotnes politikas tendences, ne vien tiks apstiprināts mandāts, bet arī tiks atrasts tās vadītājs. Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka premjers Aigars Kalvītis (TP) padomes laikā mēģinās pārliecināt par labu V.Vīķes-Freibergas kandidatūrai Portugāles, Francijas un Lielbritānijas līderus. Visskeptiskāk noskaņota par VVF kandidatūru ir Lielbritānija. Virkne dienvidu valstu, to vidū arī prezidējošā Portugāle, varētu nosliekties par labu F.Gonsalesam. Šobrīd V.Vīķes–Freibergas kandidatūru, kā vēsta diplomāti, atbalsta Višegradas valstu četrinieks, Baltijas valstis un Ziemeļvalstis. Taču pastāv iespēja, ka gadījumā, ja notiks šķelšanās, tad var tikt izvēlēta kompromisa kandidatūra – bijušais Eiropas Parlamenta prezidents, īrs Pats Kokss. Kopumā šis sammits nesola nest būtiskas vienošanās, un plašākās diskusijas varētu raisīties par Kosovas nākotnes statusu. Tāpat daudzi ES līderi, ierodoties Eiropas Padomē, joprojām slīga atmiņās par ceturtdienas notikumu – jaunā ES reformu līguma parakstīšanu Lisabonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas