Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Urbanovičs: Cilvēki stundas garumā zvanīja un man teica, ka ir jāiet ielās

"Man zvana, prasa, apsūdz, ka nododam savus vēlētājus un pieļaujam sarunu lokanību. Es saku, lai ir pacietīgi. Kāda te ir kūdīšana?" - tā par saviem izteikumiem 4.oktobra intervijā Radio Baltkom sacīja viens no apvienības Saskaņas centrs (SC) līderiem Jānis Urbanovičs. Viņš intervijā draudēja, ka savus vēlētājus aicinās uz masveida nepakļaušanos un ārpusparlamenta aktivitātēm, ja SC netiks valdībā.

"To arī domāju. Es teicu, ko es teicu. Cilvēki stundas garumā zvanīja un man teica, ka ir jāiet ielās," portālam Diena.lv sacīja J.Urbanovičs. SC joprojām izmēģināšot dažādas kompromisa metodes un, kā norādīja J.Urbanovičs, viņš joprojām cer uz SC pozitīvu scenāriju. 

"Man tā būs sāpīga atziņa, ka visu nosaka aritmētiska matemātika koalīcijas veidošanā, nevis kopdarba meklējumi," tā par iespēju, ka SC varētu palikt ārpus koalīcijas, sacīja apvienības līderis un piebilda, ka viņš joprojām cer, ka tā nenotiks.

Bijušais iekšlietu ministrs Eināra Repšes (Jaunais laiks) valdībā Māris Gulbis norādīja, ka tā, viņaprāt, ir vien politiska retorika. "Tomēr no savas pieredzes varu teikt, ka drošības iestādes nelaiž garām arī šāda veida izteikumus," atzina M.Gulbis. Tāpat viņš sacīja, ka nekāda veida eskalācija gan no labējām, gan kreisi noskaņotām pusēm šobrīd Latvijas sabiedrībā nav pieļaujama.

"Ja šajos izteikumos ir šantāžas un draudu moments, ar ko Urbanoviča kungs jau reiz ir izcēlies, pieminot Biškeku, tad to drošības iestādēm vajadzētu, maigi sakot, ievērot," uzsvēra Ēriks Jēkabsons, M.Gulbja pēctecis iekšlietu ministra amatā. Tiesa gan E.Jēkabsons norādīja, ka ar ārpusparlamenta aktivitātēm var būt saprotama arī nevalstiskā sektora darbība.

Skeptiskāks ir politologs Jānis Kapustāns, kurš norādīja, ka tie neizklausās pēc tukšiem draudiem un ir nepieņemami, ja lielas politiskās apvienības vadītājs draud ar šādām aktivitātēm. "Tas nav viens atsevišķs ekstrēmists, tas ir apvienības vadītājs un, ja viņš kaut ko tādu pasaka, tas ir jāuztever nopietni," pieļāva politologs. Viņš norādīja, ka ir dīvaini, ja politiskais spēks, cerot tikt valdībā, piedraud ar vardarbību, kas no J.Urbanoviča teiktā bija noprotams.

Jāatgādina, ka Jānis Urbanovičs jau 2010.gadā intervijā avīzei Telegraf sacīja, ka Latvijā varētu risināties Kirgizstānas galvaspilsētai Biškekai līdzīgi notikumi. Viņš toreiz pauda, ka SC var strādāt ar visām partijām, taču vispirms nepieciešams vienoties par to republiku, kuru mēs veidosim, par to formulu, pēc kuras strādās jaunā valdība – ja tas neizdosies, Latvijā varētu būt Biškeka. 

Biškekā 2010.gada pavasarī opozīcija pārņēma varu valstī, bet ielu sadursmēs bojā gāja daudzi simti cilvēku. Vēlāk nemieri izpletās citos valsts rajonos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas