Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Uzņēmējs: Latvijā ir augstāks korupcijas līmenis nekā Baltkrievijā

Latvijā ir daudz augstāks korupcijas līmenis nekā Baltkrievijā, laikrakstam_ Biznes&Baltija _atzinis naftas un ķīmijas produktu vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA Oil Logistic & Trading, kas pastarpināti pieder Baltkrievijas valstij, valdes priekšsēdētājs Vladimirs Demidovs.

Laikraksts veicis uzņēmēju aptauju, lūdzot komentēt Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieka Vladimira Vaškeviča aizturēšanas ietekmi uz korupciju Latvijā.

Demidovs norāda, ka nav pazīstams ar Vaškeviču un viņiem nav kopīgu interešu.

"Mēs esam baltkrievu uzņēmums, kas izveidots Latvijā, un kaut kādas korupcijas shēmas mūs nav interesējušas. Iet kopā ar tiem, kuri nodarbojas ar korupciju, mums nav nācies. Tomēr no personīgās pieredzes varu teikt, ka korupcijas līmenis Latvijā ir ļoti augsts. Piemēram, kad tikko atvērāmies, gandrīz katras pārrunas ar potenciālajiem partneriem vai ierēdņiem beidzās ar sarunām par tā saukto "otkatu" [kukuļu] sadali," stāsta Oil Logistic & Trading vadītājs.

Viņš norāda, ka ar laiku kukuļu izspiešana pārtraukta.

"Pie mums Baltkrievijā nekā tāda nav, neskatoties uz ievērojamo birokrātisko aparātu. Tas panākts ar ļoti bargiem sodiem," skaidro uzņēmējs.

Lielākā daļa laikraksta aptaujāto uzņēmēju bijuši piesardzīgi, vērtējot Vaškeviča lietu, jo pietrūkst precīzas informācijas un konkrētu faktu par notikušo.

"Latvijā jau vairākus gadus turpinās cīņa ar korupciju. Cik sekmīgi - grūti spriest. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) arī līdz šim aizturējis augsta ranga amatpersonas, tomēr tas nav ļāvis izskaust korupciju. Iespējams, kukuļu apjoms kādā konkrētā sfērā arī samazinājies, tomēr runāt par pilnīgu korupcijas izskaušanu ir priekšlaicīgi. Starptautiskajos korupcijas reitingos savu vietu saglabājam," situāciju vērtē būvfirmas "Merks" valdes priekšsēdētājs Ivars Geidāns.

Juridiskā biroja Inlat Plus vadītājs Vladimirs Koposovs uzsver, ka Vaškeviča lietas detaļas viņam nav zināmas, tomēr kopumā var teikt, ka korupciju Latvijā nosaka vairāki faktori. Viena posma izslēgšana to būtiski neietekmēs.

"Viena cilvēka arests neko nenozīmē. Paskatieties, kas notiek ar KNAB. Ja tur joprojām nevar ieviest kārtību, tas nozīmē, ka kādam ir izdevīgi paralizēt šīs struktūras darbu, bet Vaškeviča lieta, iespējams, ir ierosināta uzmanības novēršanai," pieļauj uzņēmējs.

Kā ziņots, Vaškevičs par, iespējams, vairāk nekā 50 000 eiro (35 000 latu) kukuļa došanu kādai Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai tika aizturēts 31.janvārī. Rīgas Centra rajona tiesa 2.februārī izlēma viņam piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu.

Vaškeviča advokāts Aloizs Vaznis iepriekš izteicās, ka lēmums par Vaškeviča apcietināšanu noteikti tikšot pārsūdzēts. Vaznis neesot redzējis nekādus pierādījumus kukuļdošanai, tāpēc arī tiesas lēmumam apcietināt Vaškeviču neesot pamata. Pats Vaškevičs noraida, ka devis kādam kukuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas