Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Uzvaras parkā atrasta mirusi urālpūce

Trešdien Rīgā, Uzvaras parkā, atrasta mirusi urālpūce, atsaucoties uz aculiecinieku teikto, ziņo aģentūra LETA. Urālpūce pirmo reizi Rīgas centrā tika pamanīta aizvadītajā ceturtdienā, kad tā bija apmetusies liepas zaros pie Latvijas Mūzikas akadēmijas, savukārt dienu vēlāk pūce tika manīta kokos aiz Brīvības ielas 103.nama, bet pēc tam - arī Uzvaras parkā.

Ornitologs Guntis Graubics portālam Diena.lv teica, ka pūces miršanas iemesli var būt dažādi. Lai pārziemotu, tām ir jāuzkrāj pietiekoši daudz tauku. Ja lieli mīnusi ir vienu divas dienas, tad nekas, bet, ja ilgāk, tad tas ir kritiski ne tikai urālpūcēm, bet arī citiem putniem, stāstīja speciālists. Viņš piebilda, ka pūces var skart arī slimības, tās iet bojā sadursmēs ar transportlīdzekļiem vai arī pēc tam, kad ielido stiklos, vados u.tml.

Ornitologs uzsvēra, ka Eiropā katru gadu iet bojā milzum daudz pūču - ja populācija kādai sugai ir stabila, gada laikā iet bojā apmēram tikpat daudz dažāda vecuma indivīdu, cik izlido jaunie putni. Tie ir desmiti tūkstošu, teica speciālists un piebilda, ka cilvēki tos neatrod, jo veiklākas ir lapsas un caunas.

G.Graubics pauda cerību, ka mirusī pūce nonāks Dabas muzejā, kur viņš to varēs izpētīt, noteikt dzimumu, vecumu u.c. Viņš teica, ka beigtie savvaļas dzīvnieki ir valsts īpašums un vienīgā vieta, uz kurieni tos drīkst nest, ir Dabas muzejs.

Cilvēkiem, kas atrod beigtu pūci, viņš iesaka ielikt to plastmasas maisiņā un, ja uzreiz nav iespējams nogādāt Dabas muzejā, ielikt saldētavā, ja ir "šāda iespēja un vēlēšanās", vai arī sniegā. Mirušais putns jānoliek kādā traukā vai kastē, kur tam netiek klāt dzīvnieki, un pie izdevības jāatved uz Dabas muzeju, teica speciālists. Tāpat būtu jāpieliek zīmīte, norādot apdzīvoto vietu un laiku, kur un kad pūce atrasta, kā arī konkrētāku vietas aprakstu - pie autoceļa, dzelzceļa, mājas bēniņos, taciņas malā.

Ornitologs atminējās, ka 1995.-1996.gada bargajā ziemā viņam bija iespēja izpētīt aptuveni 80 pūces, pamatā meža pūces un ausainās pūces. Bijis arī vismaz viens pārsteigums - ausainās pūces atnestas aptuveni tikpat lielā skaitā kā meža pūces. Šīs pūces mēdzot barga sala laikā uzturēties pie mājām, apdzīvotās vietās, tā dara arī ūpji.

Šogad gan atrasto pūču skaits nav bijis liels - G.Graubics pats atvedis urālpūci no Valkas, tās nāves cēloni, nedz arī dzimumu nav izdevies noskaidrot. Trešdien viņš arī apskatījis bikšaino apogu, kas bija ielipis peļu līmē, tāpat viņa redzeslokā nonākusi viena ausainā pūce.

G.Graubics arī pauda viedokli, ka urālpūces, par kurām ziņots Rīgā, ir trīs dažādas pūces. "Ja tā nav, lai kāds pierāda pretējo," teica ornitologs. Viņš arī piebilda, ka pagaidām nav iegūti pierādījumi par Uzvaras parkā atrasto mirušo pūci, piemēram, nav skaidrs, vai tā tiešām ir urālpūce.

Ornitologs Dmitrijs Boiko laikrakstam Diena iepriekš teica, ka urālpūce visdrīzāk ieradusies Rīgā barības meklējumos, jo Latvijas austrumu pusē, kur tās mīt krietnā skaitā, zemi sedz bieza sniega kārta, kas neļauj piekļūt pelēm. Rīgā biežāk redzētas ir meža pūces, retāk - ausainās pūces un apodziņi. Ornitologi iepriekš arī izteicās - ja urālpūces ceļā būs pusdienas - žurkas, peles, kovārņi vai meža pīles, un, ja urālpūcei ir stabila nervu sistēma, lai viņu pārāk nenokaitinātu vārnas, tad problēmām sagaidīt pavasari galvaspilsētas "džungļos" nevajadzētu rasties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas