Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vairāki deputāti solījuši zvērestu dot latgaliski

Biedrība Latgolys Saeima saņēmusi vairāku 13. Saeimā ievēlēto deputātu solījumus zvērestu nolasīt latgaliski, portālu Diena.lv informēja biedrības pārstāvis Harijs Bernāns.

Zvērestu latgaliski nodot esot apņēmušies Edmunds Teirumnieks (Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK - NA), Aldis Adamovičs (Jaunā Vienotība), Ilga Šuplinska un Juris Rancāns (abi - Jaunā konservatīvā partija).

Biedrība skaidro, ka akcijas mērķis ir veicināt parlamentā ievēlēto Latgales pārstāvju sadarbību kopēju mērķu labā pāri partiju robežām, kā arī pievērst uzmanību latgaliešu valodas normatīvā regulējuma jautājumiem.

Biedrība Latgolys Saeima akciju sāka pirmsvēlēšanu laikā, vēršoties pie kandidātiem ar aicinājumu apņemties dot deputāta zvērestu latgaliski. Bernāns skaidroja, ka akcijā bija plānots uzrunāt tieši tos kandidātus, kuru dzimtā valoda ir latviešu valodas latgaliešu tradīcija, tāpēc akcijā netika uzrunāti no Latgales vēlēšanu apgabala uz vietām Saeimā kandidējošie cittautieši.

Deputāta zvēresta došanu latgaliski aizsāka Juris Viļums un Gunārs Igaunis, zvērests latgaliski ir dots jau divos sasaukumos, taču šajā sasaukumā pirmo reizi to darīs dažādu politisko spēku pārstāvji tik kuplā skaitā, informē biedrība.

Jāatgādina, ka toreiz Viļumam nācās atkārtoti nolasīt zvērestu, ko viņš ar piebildi "tiem, kam nebija skaidrs, izlasīšu rīdzinieku valodas paveidā," arī izdarīja. 2011. gadā visgrūtāk zvēresta došana vedās Ivaram Zariņam, kurš bija apņēmies to norunāt no galvas, tomēr ik reizi pieļāva kādu kļūdu. Zariņš zvērestu precīzi norunāja tikai ar sesto piegājienu. Ivars Zariņš ir ievēlēts arī 13. Saeimā no Saskaņas saraksta, taču Juris Viļums jaunajā parlamenta sasaukumā nav iekļuvis.

Top komentāri

Vai Satversmē nav minēta latviešu v
V
Ko darīt man, ar Vidzemes izcelsmi, ja nesaprotu latgaliešu dialektu? Kā es varu pārliecināties, ka zvēresta teksts ir nolasīts pareizi? Un ko darīs Saeimā ievēlētie malēnieši? Vai arī viņi izmantos malēniešu dialektu? Un ko darīs pārējie?
valoda
v
Saeima un valsts valoda – latviešu. Solījums – kalpot Latvijai!
DMB 73
D
nu bļē, ja kāds nodos zvērestu rucavnieku dialektā tad tur neviens nekādā jēgā nebūs ,
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas