Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Valdība atbalsta atbrīvošanu, Loskutovs cīnīsies, opozīcija pret

Valdība ārkārtas sēdē šodien atbalstīja ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās komisijas lēmumu rosināt Saeimai atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Alekseju Loskutovu. Valdība lēmumu pieņēma balsojot - par balsoja premjers un visi klātesošie ministri, izņemot īpašu uzdevumu ministru Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normundu Broku (TB/LNNK), kurš atturējās. Valdības sēdē nepiedalījās finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) un izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), informē LETA.

Tas nozīmē, ka lēmuma projekts tiek nodots Saeimai, kurai plenārsēdē būs jābalso par A. Loskutova atbrīvošanu no amata. Valdības lēmums jau ir ceļā uz Saeimu.

Opozīcija pret

Par A.Loskutova atbilstību amatam Saeima varētu lemt vai nu 3.jūlija parlamenta sēdē, vai ātrāk, taču nekādā gadījumā rīt, 19.jūnijā, jo politiķi neoficiāli vienojušies, ka šī jautājuma izskatīšanā nevajadzētu būt steigai, vēsta LETA.

Lielākās opozīcijas partijas neatbalsta Loskutova atbrīvošanu. Saskaņas centrs nebalsos par A.Loskutova atbrīvošanu, informēja SC līderis Nils Ušakovs. Viņaprāt, komisijā ir cilvēki, kuriem nav tāda autoritāte sabiedrībā, lai pilnībā varētu uzticēties tās vērtējumam.

A.Loskutova atbrīvošanu neatbalstīs arī Jaunais laiks, teica frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis. JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa Dienai sacīja: " Kalvītis ar Godmaņa rokām grib izdarīt to, ko pirms pusgada viņam neizdevās izdarīt ar savām rokām." S.Āboltiņa minēja vairākas iestādes, tajā skaitā Satiksmes ministriju, kurā konstatēta lielas naudas izšķērdēšana, bet iestāžu vadītāji ir amatus saglabājuši. Tāpēc JL neatbalstīs A.Loskutova atbrīvošanu, jo uzskata, ka tas ir tikai kārtējais ciniskais koalīcijas solis pēc mēģinājuma izvēlēties apšaubāmas reputācijas kandidātus Satversmes tiesas tiesnešu amatam, Ivara Bičkoviča iecelšanu par AT priekšsēdi. "Nākamais būs Jānis Maizītis, tad Ingūna Sudraba...," prognozēja S.Āboltiņa.

Arī Pilsoniskās savienības priekšsēdētāja Sandra Kalniete Dienu informēja, ka PS deputāti neatbalstīs A.Loskutova atbrīvošanu.

Loskutovs cīnīsies

Valdības sēdē N.Broks jautāja ģenerālprokuroram, vai ir iespējams piemērot A. Loskutovam citu sodu, piemēram, rājienu. Uz to J. Maizītis atbildēja, ka juridiski tas ir strīdīgs jautājums, jo normatīvie akti neparedz citus soda veidus.

Pats A.Loskutovs ir gatavs ar visiem iespējamajiem tiesiskajiem līdzekļiem cīnīties par palikšanu amatā. Tā viņš sacījis pēc valdības sēdes žurnālistiem, ziņo BNS. Komentējot valdības lēmumu, A.Loskutovs atkārtoti uzsvēra, ka lēmums bijis politisks, lai arī viņa atbilstības vērtēšanas komisija izdarījusi juridiskus secinājumus. Viņaprāt, lielu ēnu pašlaik uz KNAB met tieši politiskā jezga, kas sacelta ap viņa atrašanos amatā. Kamēr neesot pārliecības, ka nākamā KNAB priekšnieka iecelšana būs demokrātiska, tikmēr A.Loskutovs pats neatkāpsies.

No rīta J.Maizītis apliecināja, ka komisijas lēmums bija vienbalsīgs. J.Maizītis uzskata, ka jābūt pietiekami plašai diskusijai arī par KNAB vadītāja darbību vispār , jo "komisija būtībā vērtēja Loskutova darbu ļoti šauri - kāda ir sistēma attiecībā uz lietisko pierādījumu un arestētās naudas glabāšanu". Citu, ko ir padarījis vai nav padarījis Loskutova kungs citos KNAB vadības virzienos, komisija nevērtēja". J.Maizītis sacīja, ka no valdības rīkojuma par komisijas izveidošanu un arī, piedaloties valdības sēdē, viņš uztvēra, ka tieši tāds bija komisijas uzdevums. Ziņojuma ievaddaļā komisija konkretizē to, kā tā izpilda valdības rīkojumu, sacīja J.Maizītis.

J.Maizītis atgādināja, ka komisijas lēmuma ir tikai rekomendējošs ieteikuma raksturs. "Vienalga Saeimas vai valdības lēmumi ir politiski, līdz ar to tas [atzinums] ir padoms politiķiem, kuriem tikpat labi ir brīvas rokas, kā viņi rīkojas," sacīja J.Maizītis.

Godmanis Dienai iepriekš apstiprināja, ka neatkāpjas no sava iepriekš teiktā, ka viņa rīcība nebūs pretrunā ar komisijas atzinumu.


(papildināts ar opozīcijas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DOKUMENTS

Maizīša vadītās komisijas atzinums (.pdf)

UZZINI VAIRĀK

Sīkāk par komisijas secinājumiem lasi šeit!

PROVIDUS pētnieces Ivetas Kažokas rakstu par KNAB
portālā POLITIKA.LV lasiet šeit

VIDEO

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas