Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Valdība veselības nozares budžetu 2014.gadā vēlas redzēt 4,5% apmērā no IKP

Veselības aprūpes valsts budžets ik gadu jāpalielina vismaz par 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pietuvinot to Eiropas Savienības valstu vidējiem rādītājiem un 2014.gadā sasniedzot 4,5% no IKP, teikts otrdien apstiprinātajā valdības rīcības plānā.

Valdība apņēmusies līdz 2014.gadam pakāpeniski palielināt veselības jomas pamatfunkciju finansējumu "atbilstoši valsts budžeta iespējām", par mērķi nosakot veselības aprūpes budžeta palielināšanu tuvāko triju gadu laikā līdz 4,5% no IKP.

Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrība iepriekš aprēķinājusi, ka šā gada veselības nozares budžets veido tikai 3,1% no iekšzemes kopprodukta, kas ir zemākais rādītājs kopš 2002.gada.

Kā otru mērķi, lai pakāpeniski palielinātu veselības aprūpes kopējo finansējumu un pilnveidotu finansēšanas sistēmu, Veselības ministrija (VM) apņēmusies līdz 2013.gada jūlijam izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā koncepciju par veselības apdrošināšanas sistēmas izveidi.

Lai nodrošinātu finanšu un cilvēkresursu piesaisti veselības nozarei, jau līdz šā gada vidum plānots izstrādāt un iesniegt valdībā Veselības aprūpes sistēmas cilvēkresursu attīstības plānu 2013.–2015.gadam, kurā tiktu noteikts nepieciešamais cilvēkresursu skaits nozarē pa profesiju veidiem līdz 2018.gadam, atalgojuma tendences tuvākajiem trim gadiem un pasākumi, lai nodrošinātu vienmērīgu ģimenes ārstu prakšu izvietojumu laukos.

Tāpat VM apņēmusies līdz nākamajam gadam izstrādāt un ieviest kvalitātes kritērijus stacionārajām ārstniecības iestādēm, izstrādāt veselības aprūpes sistēmas attīstības plānu nākamajiem trim gadiem, kā arī veikt vairākus pasākumus, lai uzlabotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbu.

VM izvirzīto mērķu vidū ir arī līdz jūlijam izstrādāt priekšlikumus veselības mācības kā atsevišķa priekšmeta iekļaušanai skolu programmās, bet līdz novembrim pieņemt alkoholisma ierobežošanas rīcības plānu 2012.–2014.gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas