Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Valdībai nevienojas par jaunā Nacionālā attīstības plāna prioritātēm

Valdība otrdien uzklausīja Nacionālā attīstības plāna (NAP) 2014.-2020.gadam prioritāšu pamatojuma ziņojumu, tomēr tā arī nespēja rast vienprātību par topošā dokumenta prioritātēm.

Gandrīz katram ministram bija savs viedoklis un vēlmes attiecībā uz NAP iekļaujamo informāciju, dokumenta prioritātēm, to daudzumu un fokusu, dokumenta apjomu un izvirzīto vadmotīvu.

Tāpēc konkrētais ziņojums šodien tika tikai konceptuāli akceptēts, un diskusijas valdībā tiks turpinātas pēc divām nedēļām. Līdz tam laikam ministriem kopā ar Pārresoru koordinācijas centru uzdots piestrādāt pie NAP prioritāšu skaidrojuma atšifrējuma.

Piedāvātā NAP2020 vadmotīvs bija "gudra izaugsme", bet prioritātes - "cilvēka drošumspēja", "tautas saimniecības izaugsme" un "izaugsmi atbalstošas teritorijas".

Iepriekš tika plānots, ka, ņemot vērā apstiprinātās prioritātes, Pārresoru koordinācijas centrs izveidos trīs NAP 2014.-2020.gadam izstrādes darba grupas un pirmā NAP redakcija tiks sagatavota līdz maija beigām, bet 19.jūnijā to plānots apstiprināt vadībā.

Tagad šie termiņi neizbēgami tiks pārbīdīti.

Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš otrdien žurnālistiem uzsvēra, ka gudra izaugsme nozīmēs, ka mēs būsim gatavi nākamajai krīzei un nedzīvosim pāri saviem līdzekļiem. Valsts jau esot sākusi ceļu uz šo izaugsmi, un topošais dokuments būs labs instruments šo mērķu sasniegšanai.

Tiek uzsvērts, ka NAP nebūs tikai kārtējais valsts plānošanas dokuments, kurš noguls plauktā. Tam piekrīt arī valdības partneri - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera -, kuri līdzšinējo NAP tapšanu novērtē pozitīvi un liek lielas cerības uz to nākotnē.

Cilvēku drošumspēja ir starptautiski zināms koncepts par cilvēka adaptācijas spēju strauji mainīgā vidē - personīgā iniciatīva, spēja sadarboties, pastāvīgi identificējot cilvēka šķēršļus attīstībai. Savukārt tautas saimniecības izaugsme ir svarīga ikviena indivīda un valsts kopējās labklājības veicināšanai, taču tai jāorientējas uz augstāku pievienoto vērtību, produktivitātes pieaugumu un sociālo atbildību, uzsvēra Krieviņš.

Bet ar "izaugsmi atbalstošas teritorijas" tiek saprasts, ka efektīvi tiek izmantots un mērķtiecīgi attīstīts ģeogrāfiskais novietojums, dabas un citi resursi, telpiskā struktūra veicina ilgtspējīgas tautsaimniecības struktūras veidošanos, kvalitatīvu investīciju piesisti, dzīves kvalitātes līmeņa izlīdzināšanos.

LETA jau ziņoja, ka NAP prioritāšu ziņojumam kopumā tika saņemti 459 ierosinājumi no 75 organizācijām, iestādēm un iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas