Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdības deklarācija varētu būt gatava nākamnedēļ

Topošās koalīcijas partiju apvienību - Apvienotā saraksta (AP), Jaunās vienotības (JV) un Nacionālās apvienības (NA) - veidotā valdības deklarācija varētu būt gatava nākamnedēļ, sarunā ar aģentūru LETA pauda AS frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Valdības deklarācijas izstrāde virzās uz priekšu, un ir augsta varbūtība, ka nākamnedēļ tā varētu nonākt "normālā, apspriežamā" redakcijā, sacīja politiķis. Pēc viņa teiktā, koalīcijas partijas nākamnedēļ ir ieplānojušas dokumentu apspriest ar sociālajiem partneriem.

AS pārstāvis pieļāva, ka nākamnedēļ pēc dokumenta apspriešanas vēl varētu būt nepieciešams tajā veikt kādus labojumus.

Pagaidām deklarācija nav šādā gatavības stadijā, norādīja Tavars, sakot, ka piektdien "kolēģi vēl slīpē dažas nianses". Diskusijas esot paredzētas par jautājumiem dažādās jomās, tostarp par nodokļu politiku.

Kad visas nepieciešamās izmaiņas valdības deklarācijā būs veiktas, tālāk sekos valdības apstiprināšana, norādīja politiķis. Tavars atgādināja, ka par visiem ministra amata kandidātiem AS lēmums ir gaidāms drīzumā - visticamāk, tas varētu notikt nākamnedēļ. Līdz šim lēmumam politiķis atturēšoties atklāt iespējamos kandidātus.

Runājot par ministra biedra amatiem, politiķis norādīja, ka AS ir iecerējusi virzīt savu kandidātu iekšējās un ārējās drošības jomu sasaistīšanai. Tavars apgalvoja, ka kopumā valdībā netikšot veidoti vairāk kā trīs ministra biedra amati.

Politiķis arī uzsvēra, ka no AS puses iecere par ministra biedra amata veidošanu nav saistīta ar varas piešķiršanu konkrētiem cilvēkiem. "Mēs redzam reālu problēmu, kas ir jārisina", sacīja Tavars, pamatojot partijas atbalstu Valsts prezidenta Egila Levita paustajai idejai par šādu amatu izveidi.

Pagaidām politiķi vēl neesot apsprieduši iespējamos kandidātus ministra biedra amatiem. Parlamentārietis uzskata, ka vispirms koalīcijā jābūt kopīgai izpratnei par darāmo, un tikai pēcāk var apspriest personas, "kas pirmkārt ir pieņemamas Ministru prezidentam [Krišjānim Kariņam (JV)]". Kandidātus šiem posteņiem AS neplāno virzīt reizē ar ministru kandidātu nosaukšanu - tas esot sagaidāms vēlāk.

Vaicāts par koalīcijas līguma izstrādes virzību, AS frakcijas priekšsēdētājs atklāja, ka piektdien potenciālajiem partneriem ir jāiesniedz savu priekšlikumi, tomēr AS virzītos rosinājumus politiķis izvairījās atklāt, sakot, ka tie ir tehniski ieteikumi.

Dokuments būšot tipisks koalīcijas līgums, taču pašlaik Tavars neesot gatavs to publiski apspriest, jo līgums nav pārrunāts ar pārējām valdību veidojošajām partijām.

Kā ziņots, AS nākamnedēļ oficiāli nosauks savus kandidātus ministru amatiem topošajā valdībā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Saeimas deputāts Māris Kučinskis (AS).

Viņš apgalvoja, ka līdz šim vēl gluži nav skaidri kandidāti uz visiem ministru amatiem, jo valdības veidošanas procesa vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) izvēlējās vispirms izstrādāt Ministru kabineta deklarācijas projektu, par kura tapšanu ir atbildīgas 14 darba grupas.

LETA arī ziņoja, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, apstiprinot topošās koalīcijas priekšlikumu par ministru biedru ieviešanu.

Tāpat ziņots, ka, turpinot rakstīt topošās valdības deklarāciju, potenciālās koalīcijas partijas ir sākušas darbu arī pie koalīcijas līguma izveides, aģentūrai LETA atklāja NA pārstāvis Uģis Mitrevics.

Jaunās valdības veidošanas sarunas vada 14.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās JV līderis, līdzšinējais Ministru prezidents Kariņš. Plānots, ka valdošajā koalīcijā būs un valdību veidos JV, AS un Nacionālā apvienība, kurām kopā Saeimā ir 54 deputātu mandāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas