Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Valdošo partiju darba kārtībā neesot jautājuma par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu

Valdošo partiju pārstāvji uzsver, ka Uzvaras piemineklis Rīgā netiks pārvietots vai nojaukts. Valdības vadītāja Aigara Kalvīša pārstāvētās Tautas partijas deputāts Jānis Lagzdiņš sacīja, ka šāda jautājuma vispār nav "darba kārtībā" un pat par tā apspriešanu nevarētu būt runas, raksta BNS.

Viņš arī norādīja, ka Igaunijas piemērs tikai licis pārliecināties par to, ka ar šādiem jautājumiem jābūt ļoti uzmanīgiem un nedrīkst pārsteidzīgi pieņemt lēmumus.

Arī koalīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis teica, ka par pieminekļa pārvietošanu vai pārveidošanu nevar būt ne runas. "Liekamies mierā par šiem jautājumiem," piebilda Brigmanis.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš atzina, ka runas par iespējamo Uzvaras pieminekļa pārvietošanu vai pārveidošanu "nav nopietnas".

Viņš norādīja, ka tie, kas par šādu pieminekļa pārvietošanu runā, to dara, lai iegūtu atpazīstamību. "Nav pat viņiem reālas izpratnes, kā vispār šāda pieminekļa pārvietošana notiek un cik tā maksā.. Varētu ierosināt - ja grib, lai vāc parakstus par referenduma ierosināšanu šajā jautājumā," piebilda Bērziņš.

Nacionāli orientēto "tēvzemiešu" pārstāvis Rīgas mērs Jānis Birks gan sacīja, ka viņam Uzvaras piemineklis Pārdaugavā saistās ar Latvijas okupācijas jēdzienu, taču pašreiz viņš negrasās runāt par pieminekļa nojaukšanu.

"Pašlaik šo jautājumu risināt, ņemot vērā arī Igaunijas pieredzi, būtu ļoti vieglprātīgi, un tas būtu kaitējums Latvijai," teica Birks.

"Mums ir jārunā par vēsturi, mums ir jārunā par šo pieredzi pēc Otrā pasaules kara. Mums jāizglīto sabiedrība, sabiedrībā vajag diskutēt par šiem jautājumiem, un tikai tad mēs varēsim šos jautājumus vēlreiz risināt," klāstīja Birks.

Savukārt partija "Visu Latvijai!" aicinājusi TB/LNNK un Birku organizēt sabiedrisko apspriešanu par Uzvaras pieminekļa nākotni.

"Visu Latvijai!" priekšsēdētājs Raivis Dzintars atklāj, ka ir būtiski, lai Baltijas valstis vienā laikā spertu līdzīgu soli, kā to darījusi Igaunija, pirms divām nedēļām no Tallinas centra aizvācot Bronzas kareivi - okupācijas simbolu.

"Tas, ka Rīgas sirdī ir "piemineklis atbrīvotājiem no fašisma" (tā vēsta uzraksts uz plāksnītes), ir pretrunā ar mūsu valsts oficiālo Otrā pasaules kara notikumu skaidrojumu," pauda Dzintars.

Savukārt Rīgas pieminekļu padome nākamajā sēdē jūnijā spriedīs par Krievijas vēstnieka Viktora Kaļužnija ierosinājumu papildināt Uzvaras pieminekļa ansambli Pārdaugavā.

Kaļužnijs pie valdības un Rīgas mēra vērsies ar ierosinājumu Uzvaras piemineklim atjaunot no tā kādreiz pazudušos oriģinālos uzrakstus, kā arī papildināt memoriālu ar 105 Padomju Savienības karavīru vārdiem, kuri "krituši, atbrīvojot Latviju no Zilupes līdz pat Liepājai".

Vēstnieks arī ierosinājis blakus monumentam novietot vēl vienu objektu - piemiņas zīmi, kurā minēts, ka piemineklis celts par brīvprātīgiem tautas ziedojumiem.

Piemineklis Pārdaugavā celts 20.gadsimta 80.gadu beigās par godu Otrā pasaules kara beigām un Rīgas atbrīvotājiem no Hitleriskās armijas - Sarkanajai armijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas