Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Pēc skaidriem kritērijiem aicina paredzēt naudu arī starptautiskajiem augstas raudzes sporta pasākumiem

Valsts atbalsta mehānisms sportam klibo

Valsts atbalsta politiku sportam varētu vēlēties skaidrāku un labāku, pēc tikšanās ar atbildīgajiem sporta sabiedrības un ministriju pārstāvjiem otrdien sacīja Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Upenieks (Vienotība). Divu komisiju kopsēdē deputāti izvērtēja liela mēroga starptautisko pasākumu ietekmi uz Latvijas ekonomiku un valsts budžetu. "Bilance ir pozitīva gan finansējuma, gan emociju ziņā," sacīja Upenieks. Taču no Latvijā rīkotajiem 67 starptautiskajiem sporta pasākumiem valsts atbalsts ir tikai deviņiem lielākajiem, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Budžeta un finanšu komisijas, kā arī Sporta apakškomisijas deputāti kopsēdē iepazinās arī ar vairākiem pētījumiem, ar kuriem bija pamatota pozitīvā ietekme uz valsts ekonomisko situāciju. Viens pētījums bija veikts pēc Eiropas čempionāta basketbolā 2015. gadā, kur Latvija bija viena no rīkotājvalstīm.

"Valsts ar uzviju atguva čempionāta rīkošanā ieguldītos līdzekļus. Katrs valsts dotācijas eiro radīja 8,9 eiro lielu ekonomisko efektu," sēdē sacīja Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Pagājušajā gadā Latvijā, Biķernieku trasē, notika arī Pasaules rallijkrosa čempionāta posms. Tā dalībniekus un skatītājus, kā arī mediju pārstāvjus Biķernieku trase uzņems arī šā gada septembrī. Pērn šīs sacensības vēroja aptuveni 20 000 skatītāju, tajās piedalījās 67 dalībnieki no 19 valstīm, sēdē pastāstīja SIA RA EVENTS direktors Raimonds Strokšs, kurš pārstāv rallijkrosa sacensību rīkotājus. Veiktajā pētījumā konstatēts, ka ārvalstu apmeklētāji Latvijā iztērējuši 1,1 miljonu eiro. Strokšs minēja arī tādu augstas raudzes sacensību pozitīvo ietekmi uz Latvijas tēlu, jo rallijkross tiek translēts vairāk nekā 167 valstu televīzijās. Taču atdeve no šīm sacensībām esot ilgtermiņa jautājums.

Liela mēroga pasākumu finansēšana nav sporta budžeta prioritāte, tāpēc līdzekļi tiekot piesaistīti arī no dažādiem avotiem, piemēram, pašvaldību budžeta. Lai sagatavotu Biķernieku trasi atbilstoši prasībām, Ceļu satiksmes un drošības direkcija tajā ieguldīja miljonu eiro. Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs sēdē atzina, ka ir nepieciešams noteikt skaidru procedūru, kādā liela mēroga pasākumiem tiek piešķirts valsts atbalsts. Viņaprāt, vērā ņemama būtu Igaunijas pieredze, kur tas notiek konkursa kārtībā. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 8.februāra, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas