Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Valsts kontrole: IZM nav darījusi visu, lai pusaudži neizdarītu jaunus pārkāpumus

Vai šūšana, pīšana, vīšana un lapu dekoru veidošana ir piemērotākās nodarbes dzīves prasmju veidošanā 15 un 16 gadu veciem zēniem? — jautā valsts kontroliere Inguna Sudraba, komentējot Valsts kontroles (VK) otrdien publiskotos revīzijas rezultātus par atklāto sociālās korekcijas izglītības iestādēs. VK secinājusi, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras padotībā ir šīs iestādes, nav izdarījusi pietiekami daudz, lai iestāžu audzēkņi pēc aiziešanas no tām neatkārotu pretlikumīgas darbības un spētu atgriezties sabiedrībā.

Sociālās korekcijas izglītības iestāžu — Naukšēnu un Strautiņu — darbība analizēta no 2005.gada sākuma līdz 2008.gada septembra beigām. Būtiskākās neatbilstības VK konstatējusi Strautiņos, kur uzturas dažādus pārkāpumus izdarījušie zēni. Jau pirms diviem gadiem masu mediji daudz rakstīja par šeit audzēkņu vidū valdošo vardarbību un biežajiem bēgšanas gadījumiem.

"Mēs Valsts kontroles ziņojumu uztveram pozitīvi, kā izvērtējumu no malas, ieteikumi palīdz mums uzlabot mūsu plānu," saka Inita Juhņēviča, IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktora vietniece. Pēdējos divos gados IZM esot īpaši centusies uzlabot sociālās korekcijas izglītību — piemēram, izstrādāta sociālās korekcijas izglītības programma, liekot uzsvaru tieši uz sociālo korekciju, kas iepriekš bija pamesta novārtā, vairāk uzmanības pievēršot audzēkņu izglītošanai. Uz būtiskām pārmaiņām IZM vairākkārt mudinājusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI).

VK revīzijas ziņojumā arī minēts — Strautiņos tikai daļēji tiek apkopota informācija par bijušo audzēkņu gaitām pēc iestādes atstāšanas, tādēļ nav zināms, vai bērns turpina mācīties parastajā skolā un vai nav veicis jaunus likumpārkāpumus. VK norāda — IZM nav nodrošinājusi atgriezenisko saiti starp iestādi un pašvaldību, lai pārliecinātos, ka riska grupas bērniem tiek nodrošināta tālāka uzraudzība un atbilstošs sociālās korekcijas darbs. I.Juhņēviča sola — IZM īpašu uzmanību tagad pievērsīs sadarbībai ar pašvaldībām, to sociālajiem darbiniekiem būs jāaizpilda anketas par bijušo audzēkņu tālākajām gaitām.

Ziņojumā arī minēts, ka Strautiņos tiek pieļauta vardarbība, taču VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa uzsver, ka, iesaistoties vairākām institūcijām, pēdējā laikā ir izdevies panākt pozitīvas izmaiņas. Strautiņu direktora vietniece audzināšanas darbā Tatjana Dobriņina min, ka ne tikai pēc VK ziņojuma, bet arī sekojot jaunajai sociālās korekcijas izglītības programmai un aprīkojot teritoriju ar videonovērošanu, situācija ir uzlabojusies. Pēdējais audzēkņa bēgšanas gadījums Strautiņos bijis vien decembrī, arī sarukusi vardarbība vienaudžu vidū. Skolas vadība arī uzsver, ka tagad audzēkņi var darboties galdniecības pulciņā, kā arī piedalīties jaunsardzei līdzīgā programmā.

***

Valsts kontroles secinājumi

IZM nav izstrādājusi sociālās korekcijas izglītības satura normatīvo regulējumu

Sociālās korekcijas iestādēs īstenotais sociālās korekcijas process neatbilst audzēkņu vecumam, psiholoģiskajām īpatnībām un attīstības līmenim

Iestādēs nav nodrošināti izglītības psihologa pakalpojumi paredzētajā apmērā

Audzēkņi, kuri ievietoti sociālās korekcijas izglītības iestādē par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā slepkavība, izvarošana un zādzība, tiek ievietoti vienās telpās

Sociālās korekcijas iestādē Strautiņi netiek īstenoti bērna reintegrācijas veicināšanas pasākumi

Strautiņos tikai daļēji tiek apkopota informācija par bijušo audzēkņu tālākajām gaitām pēc atskaitīšanas no iestādes

Dati: Valsts kontroles revīzijas ziņojums

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas