Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Valsts pārvalde liesē negribīgi

Vai plaši izsludinātajos valsts pārvaldes taupības laikos aizsardzības ministram vajag padomnieci kultūras jautājumos? Vai viņai ik mēnesi par padomiem jāsaņem vairāk nekā 1000 latu? Atbilde ir apstiprinoša, jo labi apmaksāto aizsardzības ministra Vineta Veldres (TP) padomnieci, visticamāk, var saukt par "vajadzīgo cilvēku".

Proti, viņa ir bijusī Tautas partijas (TP) biroja vadītāja ekspremjera Aigara Kalvīša (TP) kā deputāta palīdze Ramona Pitena. Šogad, sākoties politiķu tik bieži piesauktajai valsts pārvaldes jostu savilkšanai, viņas štata vieta nav noīsināta, tik vien, ka atalgojums sarucis par nepilniem 9% — no 1200 latiem uz 1098 latiem. Šis nav vienīgais gadījums, kas, _Dienai _pētot, vai un kā taupa ministriju centrālie aparāti, gana uzskatāmi parāda, cik nereti aizvien formāla un attieksmē dalīta ir treknajos gados uzblīdušās valsts pārvaldes štatu un atalgojumu samazināšana. Pētot valsts pārvaldes atalgojuma tēriņus un to samazināšanu, vietā ir arī jautājums, vai, piemēram, ir godīgi, ka premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) par sabiedrībai ziņo vismaz 15% atalgojumu apcirpšanu valsts budžeta finansētajās iestādēs, mudinot sekot arī privāto sektoru, taču viņa paša un ministru algas no 1.janvāra nemazinās ne par santīmu. Tāpat — vai ir godīgi, ka, piemēram, daudziem ministrijās nodarbinātajiem ierēdņiem algas salīdzinājumā ar 2008.gadu nav mainījušās vai ir pat pieaugušas. _Dienas _pētījums rāda, ka pašlaik runāt par būtisku valsts pārvaldes aparāta, ierēdņu armijas sarukšanu aizvien nav pamatoti. Tiesa, kopējie izdevumi ir sarukuši, naudas ir mazāk, tomēr algas un štati nav būtiski cirpti. Faktiski valsts aparāta liesēšana aizvien ir darāmais, nevis padarītais. Neīstenojot ministriju un valsts iestāžu reorganizāciju, uz ko norādījis arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, būtu grūti teikt, ka valdība ir darījusi daudz, lai mazinātu valsts pārvaldes izmaksas. Pirmdien premjers ar koalīcijas partneriem bija plānojis vienoties par valsts pārvaldes reorganizācijas plānu, kas būtiski mazina ministriju (no 16 līdz 10) un valsts pārvaldes iestāžu, aģentūru (no 136 līdz 86) skaitu. Tomēr maz ticams, ka koalīcija to šonedēļ paveiks.


(žurnālistes Baibas Rulles rakstus "No XXL un XL. Valsts pārvalde liesē negribīgi", "Augstākajai ierēdniecībai kritums, zemākajai - pa nullēm vai ar plusu", kā arī "Iepirkumos sola taupīt uz visu, atstās neatliekamo" lasiet laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas