Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Valsts sektorā strādājošajiem saglabājas risks zaudēt darbu

Valsts vēl nav sasniegusi iecerēto mērķi samazināt sabiedriskā sektorā strādājošo skaitu līdz 8% no visiem iedzīvotājiem. Lai arī šogad valsts sektorā notikušo straujo darbinieku skaita un atalgojuma samazinājumu, kad saskaņā ar pēdējiem Valsts kancelejas (VK) datiem nodarbināto skaits ir sarucis par vairāk nekā 10 tūkstošiem, savukārt atalgojums - par vairāk nekā 20%, ar to vēl ir par maz.

Līdz ar to, tiem, kas algu saņem no valsts budžeta, arī turpmākajos gados jārēķinās ar risku darbu zaudēt, secina laikraksts _Diena._ Ja turpinās pieaugt ēnas ekonomikas daļa, tad arī vidējā atalgojuma bedre vēl vairāk padziļināsies, prognozē VK direktora vietniece Baiba Pētersone.

Kā liecina VK veiktā analīze par situāciju ar algām un darbinieku skaitu valsts sektorā uz šā gada 1.septembri, periodā no 2008. līdz 2009.gada augustam ministrijās un to padotības iestādēs strādājošo ir kļuvis par 16,2% jeb par 12740 cilvēkiem mazāk. Krasi sarucis arī vidējais atalgojums - no 559 līdz 461 latiem. Tiesa, atsevišķās amatu kategorijās dažās ministrijās vidējais atalgojums pēdējos mēnešos pat ir nedaudz pieaudzis.

No VK datiem secināms, ka ministrijas joprojām dalāmas «bagātajās» un «nabadzīgajās», jo atalgojuma starpība joprojām ir krasa. Piemēram, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā vidēja centrāla aparāta darba samaksa ir 994 lati, Zemkopības ministrijā - 909, savukārt Veselības ministrijā tie ir 653 lati, bet Iekšlietu ministrijā - 696 lati. Arī vienādās amatu kategorijās dažādās iestādēs atalgojuma starpība joprojām sasniedz 20-37%. Jau vēstījām, ka valdība apņēmusies šo problēmu risināt, ieviešot vienotu algu sistēmu valsts pārvaldē.

Patlaban valsts sektorā ir nodarbināti 9,08% no visiem iedzīvotājiem, līdz 2013.gadam valdība ir apņēmusies šo rādītāju samazināt līdz 8%. Attiecībā uz atalgojumu pilnīgi droši var prognozēt, ka tas drīzumā nepieaugs, saka B.Pētersone. Ja nepildīsies nodokļu ieņēmumi, arī vidējais atalgojums var sarukt vēl vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Žurnālistes Annas Novickas raksts "Riskants darba devējs" lasāms laikrakstā "Diena"!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas