Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Valsts var nesaņemt no TP pieprasītos 1,03 miljonus latu

Ja Tautas partijas (TP) kasē neatradīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pieprasītie 1,03 miljoni latu priekšvēlēšanu cīņā pārtērētās naudas, tad ir iespējams, ka valsts šo naudu nesaņems vispār, uzskata juristi. Neatmaksa ir iespējama, ja pret partiju, kura ir parādā valstij, ierosina maksātnespējas procesu un tiek atklāts, ka partijas manta nesedz saistības.

“Piemēram, ierodas tiesu izpildītājs un secina, ka partijai pieder biroja tehnika, pāris automašīnas, krēsli un galdi. Biedru naudas ir nelielas, un politisko partiju likumā ir noteikts, ka partijas biedri neuzņemas partijas juridiskās saistības, nedz arī partija uzņemas biedru saistības. Līdz ar to arī no viņiem nevar neko piedzīt,” skaidro advokāts  Armands Masulis. Jau ziņojām, ka Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi TP sūdzību par (KNAB) 2008. gada lēmumu, ar kuru partijai uzdots pārskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus 1,03 milj. Ls apmērā. Situāciju varētu sarežģīt apstāklis, ka jaunajā maksātnespējas likumā politiskās partijas vispār nav pieminētas. Likumā par politiskajām partijām gan ir paredzēta gan partiju maksātnespēja, gan likvidācija. Likums nosaka, ka pirms maksātnespējas ierosināšanas partijai tiek dots pusgads, lai nokārtotu saistības, kura laikā organizācijas darbība ir apturēta. “Tas ir likumdošanas brāķis, ka politiskās partijas nav iekļautas maksātnespējas likumā. Jaunais likums vairāk rūpējas par kapitālsabiedrībām,” vērtē jurists. “Izskanējusi versija, ka TP biedriem savulaik pirms iestāšanās organizācijā esot pieprasīti notariāli apliecinājumi, ka viņi uzņemas partijas saistības 20 tūkstošu latu apmērā. Konsultācijās ar notāriem uzzināju, ka notāru vidē šādu lietu neatceras. Turklāt, ja šādi aplicinājumi tiešām ir pieprasīti, tos nevar izmantot, jo tie ir prettiesiski,” tā advokāts. Nav sagaidāms, ka lieta tuvākajā laikā varētu atrisināties, jo pagaidām šis jautājums ir skatīs tikai otrajā instancē un pastāv iespēja to pārsūdzēt trešajā instancē kasācijas kārtībā. “Zinot mūsu administratīvo tiesu darba tempus, tas prasīs vēl gadu,” lēš A. Masulis. Pati TP jau iepriekš publiski paziņojusi, ka naudu valsts kasē labprātīgi neatmaksās.Jau vēstījām, ka pagājušā gada novembrī Administratīvā rajona tiesa atstāja negrozītu 2007.gada 6.jūnija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu un noraidīja TP pieteikumu.Tiesā partija pārsūdzēja 2008. gada KNAB lēmumu, kurā bija norādīts, ka citu juridisko personu izdevumi par 9. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limits ir pārsniegts par 767 775 latiem.Taču valsts budžetā saskaņā ar likuma grozījumiem bija jāpārskaita tikai pēc 2006.gada 25.maija radušies priekšvēlēšanu izdevumi 235 856 latu apmērā.


Turklāt KNAB savā lēmumā norādīja, ka juridiskajām personām veiktie dāvinājumi šo kampaņu izdevumu apmērā ir arī pieskaitāmi TP dāvinājumiem.

Tādējādi par pretlikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem tika atzīti divi juridisko personu dāvinājumi un trīs fizisko personu ziedojumu daļas, kas pārsniedza likumā noteikto kopējo ierobežojumu - 10 tūkstošus latu partijas biedra iemaksām, biedra naudai, iestāšanās naudai un dāvinājumiem kalendārā gada laikā – kopsummā 791 510 latu apmērā.

Veicot pārbaudi, KNAB arī secināja, kas pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kā rezultātā tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas