Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Varētu tomēr mainīties iecerētie samazinājumi strādājošajiem pensionāriem

Varētu mainīties ierobežojumi strādājošajiem pensionāriem, par ko svētdien vienojās valdība un kas paredz par 70% samazināt pensiju strādājošajiem pensionāriem, jo Saeimas Juridiskais birojs norāda, ka pašreizējā likuma redakcijā samazinājums ir nesamērīgs un pretrunā ar Satversmi.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš otrdien Saeimas budžeta komisijas sēdē skaidroja, ka atbilstoši pašreizējai likuma redakcijai arī pensionāram, kuram ir ienākumi no govs pārdošanas vai kādi citi ienākumi, piemēram, 30 latu apmērā mēnesī, kā arī nepilnu slodzi strādājošiem pensionāriem pensija tiek samazināta par 70%. Kusiņš uzsvēra, ka šāds samazinājums strādājošo pensijai ir klaji nesamērīgs.

Kusiņš norādīja, ka jautājumu par samērīguma principu varētu atrisināt, nosakot kādu noteiktu slieksni kopējiem ienākumiem, līdz kuriem netiek piemērots samazinājums, taču viņš atzina, ka tas var arī nedot cerēto fiskālo ieguvumu valsts budžetā.

Saeimas sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Tautas partija) deputātus arī informēja, ka komisija ir iesniegusi priekšlikumu, kas ir izveidots kopā ar Labklājības ministriju un kas paredz maksimālo vecuma pensijas apmēru ierobežot līdz 315 latiem. Viņa pauda viedokli, ka šāds maksimālais vecuma pensijas ierobežojums pašreizējā situācijā ir gan sociāli taisnīgs, gan izskaidrojams sabiedrībai. Tāpat sociālo lietu komisija ierosina noteikt pensijas samazinājumu strādājošajiem pensionāriem tikai par 50%.

Finanšu ministrija gan norādīja, ka nav redzējusi finansiālos aprēķinus un to, vai šādam priekšlikumam tiešām būtu tāda pati fiskālā ietekme kā strādājošo pensionāru pensiju samazināšanai par 70%.

Kusiņš savukārt uzsvēra, ka deputātiem ir jāizšķiras - atrast ātru risinājumu vai labu, tā kā paredzams, ka otrdien vēl deputāti kopā ar juristiem un ministriju speciālistiem meklēs labāko risinājumu.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atzina, ka valdības nostāja nav mainījusies un tā atbalsta iepriekš Saeimā iesniegto nostāju, un likumā būtu vien juridiski jāprecizē patlaban neskaidrās normas.

Saeima pirmdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja speciālo likumu, kas noteic pensiju un pabalstu izmaksu laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām. Tas paredz samazināt vecuma pensijas par 10% un pensijas strādājošajiem pensionāriem - par 70%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas