Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Vaškevičs: Pilnīga kontrabandas izskaušana - mission impossible

Pilnīga kontrabandas izskaušana ir neiespējamā misija - "mission impossible", žurnālam "Kapitāls" uzsver bijušais Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs.Stāstot, kāpēc Latvijā ir tik grūti karot pret kontrabandu, Vaškevičs norāda, ka valsts pārvaldes vadītāji rezultātu prasa "tūlīt un visu".

Menedžeri un vadītāji tiek mudināti rakstīt maldinošus plānus, vienmēr trūkst laika, tiek izvirzītas nenormālas prasības, ko neviens nespēs izpildīt."Pirms lēmuma pieņemšanas vispirms jāiegūst informācija, tā jāanalizē, jāapspriež, galu galā, jāpārdomā. Taču šeit viss notiek pa galvu pa kaklu, izpēte un analīze tiek upurēta tempa labā. Tas, kurš pateiks, ka vajadzīgs laiks, tūlīt tiks atlaists, jo "atradīsim tādu, kam laika pietiek". Galvenais ir pateikt: "Mēs jau darām." Lai arī darām ne to. Tā tas ir arī ar kontrabandu," situāciju raksturo bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītājs.Viņš akcentē, ka kontrabandu nav iespējams pilnībā izskaust, to var samazināt līdz līmenim, kas nebūs tik kaitīgs. "Šī parādība eksistē, pret to, bez šaubām, jācīnās, bet izskaušana - tā ir "mission impossible"."Kā skaidro Vaškevičs, kontrabandas apkarošanas jomā nepieciešams sistēmisks darbs - strukturālas reformas, profilakse, preventīvie pasākumi, kas vienmēr izrādās lētāki nekā pati apkarošana.Atceroties savu darbību Muitas kriminālpārvaldē, Vaškevičs min vairākus gadījumus, kad politiķi nav apdomājuši pieņemtos lēmumus."Atcerieties, šķiet, 2005.gadā laukos cilvēki masveidā saindējās ar alkoholu. Nu, tad mani arī izsauc un liek atskaitīties par kontrabandu. Neviens tur - augšā - neklausās, kad saku, ka kontrabanda šajā gadījumā nav tās problēmas sakne, tādējādi tiek pieņemts formāls lēmums pastiprināt cīņu pret kontrabandu, turklāt pilnīgi absurdā veidā. Ir atļauts ievest vienu pudeli. Ja kāds ieved divas un tiek notverts, viņš dabū krimināllietu pēc pilnas programmas. Tikai pēc tam apķērās, ka kriminālprocess izrādās ļoti dārga lieta: strādā operatīvie darbinieki, izmeklētājs, notiek darbības, un tas viss vienas liekas pudeles dēļ. Tajā pašā laikā pietrūkst spēku patiešām nopietnām lietām," norāda bijušais cīnītājs pret kontrabandu.Savukārt 90.gadu beigās viņam bija jāraksta paskaidrojumi, kāpēc muita kontrolē konteinerus, kas caur Latviju iet tranzītā. Tolaik politiskā nostādne bija tāda, ka tranzīts ir Latvijas "Nokia", tāpēc uz to jāpiever acis.Tāpat Vaškevičs atceras kādu kampaņu, kad pastiprināti kontrolēta sīpolu aprite. Lēmums pieņemts pēc publikācijām presē, neviens nav rēķinājis, cik lieli ir zaudējumi, ko nodara sīpolu kontrabandisti, un vai vispār šī kampaņa atmaksājas."Kontrabanda nav tikai ekonomiska, bet arī sociāla problēma, un nekādas paraugprāvas te nelīdzēs. Ja sistēma ir vāja, sodi neatturēs. Sodīt pircējus? Kā to iespējams izkontrolēt? Tā atkal izrādīsies skaļi izsludināta kampaņa, bet - visdrīzāk bez jaušamiem rezultātiem. Vai arī otrs variants: izveidot ļoti dārgu kontroles sistēmu, kurā pastāvēs lieli korupcijas riski, tāpat kā Ceļu policijā. Vispirms jācīnās ar bīstamākajiem - tiem, kas pelna lielu naudu, kontrabandu organizējot," skaidro bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītājs.

Top komentāri

nazis
n
Labi, ka vinjsh taa izteicaas, tas paraada, ka chalis nebija iistajaa vietaa. Ja buutu labs vadiitaajs tad padariitu to par mission possible. Bet ja jaadraudzeejas ar bandiitiem, jaanjem kukulji, tad, protams, mission impossible.
sets
s
protams, kamer vaskevics to atbalstis.............
kurmītis(f o t o g r ā f s)
k
būtu jau bijis diezgan labi ja vismaz netiktu atbalstīta un piesegta ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas