Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Vaznis: operatīvo datu publicēšana nav žurnālistu veiksmīga darba rezultāts

Zvērināts advokāts Aloizs Vaznis uzskata, ka jāmaina norma Operatīvās darbības likumā, lai ierobežotu personas sarunu noklausīšanos. Latvija palēnām pārvēršas par valsti, kurā Lielā auss bez bēdu, kad vien tai iegribas, noklausās un izseko ikvienu, intervijā _Neatkarīgajā _saka A.Vaznis.

Jurists intervijā saka, ka Operatīvās darbības likumā ir ierakstīts – ja ir pamatotas ziņas par personas saistību ar noziegumu, tad izmeklētājs var iet uz Augstāko tiesu pie priekšsēdētāja vai pie viņa speciāli nozīmēta tiesneša un saņemt atļauju veikt noklausīšanos, izsekošanu vai filmēšanu.

Viņš uzskata, ka šajā procesā nav ievērotas visu pušu tiesības, konkrēti, noklausāmās personas, jo nevar «pārliecināties, vai atļauja noklausīties ir bijusi dota pamatoti».

Tāpēc viņš ierosina izmest attiecīgo pantu no Operatīvās darbības likuma. «Tas ir cilvēktiesības apdraudošs un Satversmei neatbilstīgs,» saka A.Vaznis.

Runājot par skandaloziem pēdējā laika notikumiem Latvijā, A.Vaznis teic, ka «diemžēl mūsu valstī ir izveidojusies paradoksāla situācija, ka tas, kam būtu jābūt noslēpumam – sensitīvas ziņas par cilvēka veselības stāvokli, intīmas, privātas, komercnoslēpumu saturošas sarunas -, bieži kļūst pieejamas visai publikai. Turpretī par darbībām ar nodokļu maksātāju naudu nodokļu maksātāji nevar uzzināt». A.Važņa teiktais attiecas konkrēti uz Parex bankas glābšanu, kurā tika ieguldīta nodokļu maksātāju nauda, bet līguma saturs starp valsti un banku sabiedrībai nav zināms.

Savukārt par telefonsarunu noklausīšanās skandāliem A.Vaznis teic - ja vien viņam būtu pieeja pie «šiem valsts noslēpumiem», «es jums uztaisīšu vēl 50 Jaunalksnes lietas, un daudzas būs daudz pārliecinošākas».

Viņš uzskata, ka operatīvajā procesā noklausītas telefonsarunas nedrīkst publicēt, kā tas nereti esot noticis līdz šim, jo likums šo neaizliedz. A.Vaznis uzskata, ko to izmanto procesa virzītāji, kas vispirms pasviež plašsaziņas līdzekļiem ēsmu, lai medijos «izbļaustās, ka tā un tā persona ir zaglis, noziedznieks, bandīts. Kad līdz masu  apziņai nonācis šis vēstījums, kad visa tauta zina briesmoņu vārdus, tad var sākt izmeklēšanu, kratīšanu, arestu».

Vaicāts, vai operatīvo ziņu publicēšana ir žurnālistu veiksmīgā darba rezultāts, A.Vaznis teic, ka tas nav tā. «Visbiežāk iniciatīva nāk no operatīvās darbības subjekta – izmeklēšanas vai procesa virzītāja puses,» saka A.Vaznis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas