Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Vēja enerģija juridiskajos labirintos

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
WALA
W
P.S. iepriekš teiktais par biodegvielu attiecas uz pasaules pieredzi nevis mūsu nacionālo.
WALA
W
Nav jāsatraucas par vējā palaistām iespējām, tikai tadēļ ka kāds no kaimiņiem uzbūvēs kaut ko līdzīgu, ir jāstraucas par to ka kāds var piedāvāt neadekvātu, neekonomisku risinājumu, citādi būs kā ar biodegvielu, kad nupat skāde no tāš ir lielāka nekā labums, jo kā smejies cilvēks ir spējīgs sabojāt pašu labāko ideju. ;)
Neitrālais Lasītājs
N
Iespējas vēja parku būvniecībā tiek palaistas vējā, tātad tās vairo vēja ātrumu kaimiņvalstu vēja parkos ...
Bobiskom
B
Nepiekrītu tam, ka vēja enerģija nav konkurētspējīga. Pie pašreizējā ieprikuma tarifa (7s/kwh) tas ir pat ļoti labs bizness (piemērotā vietā (iekšzemē) pārdomāts un paliels vēja parks var sevi atpelnīt mazāk kā desmit gados (iespējams pat piecos), pēc tam (pēc desmit gadiem) ir jāveic kapitālais remonts (kas protams ir krietni mazāk nekā stādīt jaunu ģeneratoru) un vēl desmit gadus iekārta var darboties ar vēl labāku kapitāla atdevi. Offshore jeb jūrā uzbūvētajiem vēja parkiem ir vēl par 40% labāka atdeve (saražotā elektroenerģija). Visām citām elektrostacijām (atom, ogļu, gāzes) investīciju periodu rēķina vismaz 20 gadu garumā, ja šādus pat kritērijus izvirza vēja parkiem un pieiet tiem patiešām lielā apjomā (vismaz 100milj EUR vienam parkam), tad domāju, ka saražotās elektroenerģijas cena (pieņemot ka vēja parka operators gribēs gūt tādu pašu peļņu kā vidēji citi energijas ražotāji (ogles, gāze, atomenerģija) varētu būt kādi 3-4 santīmi par kwh, ilgtermiņā varbūt pat vēl mazāk. Vidēji ES elektrība maksā 12-15s/kwh, pie šādām cenām vēja enerģija ir konkurētspējīga. Vēl jāņem vērā, ka vēja enerģijai ir viens būtisks trūkums - tā ir tikai tad, kad ir vējš un tas nozīmē, ka Latvijas apstākļos tās biežāk nav, nekā ir un līdz ar to optimāls tās daudzums kopējā saražotajā enerģijas daudzumā pašreiz nav lielāks par 15-20%. Tās pluss ir tas, ka tā mazina enerģētisko neatkarību un ir uz vietas saražots stratēģiskais resurss, kas, ir vismaz tikpat svarīgi kā augstākminētais trūkums. Tā kā kopumā abām juristēm ir taisnība - Latvijai ir jāveicina jūras vēja parku attīstība!
lāga zons
l
Par vēju nav jāmaksā, bet par ģeneratoru staba galā, kabeli līdz katram ģeneratoram, zemes apgrūtinājumu gan ir jāmaksā, neskaitot nemaz par to staciju darbināšanu, kad ir bezvējs un to staciju apturēšanu, kad vēja ir neplānoti peitiekoši! Es neesmu pret vēja enerģiju, tikai aicinu atvērt acis un saprats, ka tas ir dārgi. Ja mūsu ekonomika to var pavilkt, tad uz priekšu!
AD
A
Noteikumi par zemes transformēšanu no lauksaimniecībā izmantojamas zemes (ja tādi ir ieviesti) vēja spēkstacijas uzstādīšanas vietā ir vēl viens ABSURDS, jo labi zināms (un, ja kādam nav zināms, tad var aizbraukt un paskatīties), ka lauksaimniecība t.sk. arī ganības ar vēja industriju ir labi savietojami. No raksta rodas iespaids (un domāju, ka PAMATOTS), ka konkursa noteikumi apzināti sastādīti tā, lai vai nu ierobežotu (sk. piem. andris 09:13) vai turpinātu pilnīgi bremzēt vēja enerģijas apgūšanu. Kāpēc? Viens iespējamais iemesls - tad, kad vēja turbīnas uzstādītas, enerģija tiek saņemta PAR BRĪVU - atšķirībā no naftas, gāzes, akmeņoglēm PAR VĒJU NAV JĀMAKSĀ. Varbūt kādam tas nepatīk?
TL
T
Latvijā vispār nav juridiskās bāzes šāda veida ekonomiskām darbībām jūrā. Tāpat kā vairumā citu ES valstu. Labs izkārtojums ir vienīgi Vācijā un Polija nupat strādā pie likumdošanas, jo viņiem vēja parki ir gandrīz vai vienīgais atjaunojamo resursu energo-bilances uzspodrināšanas variants. Investoru vietā es simtreiz padomātu, pirms šādā vidē guldītu lielu naudu - to var atļauties tikai daži, kuri ir varai tuvu stāvoši un kam jau ir pieredze vēja enerģijas jomā Latvijā.
jonj
j
Meitenītes ko jūs zināt par vēja enerģijas ražošanu? Tas neatmaksājas un tas jau ir sen pierādīts.
Jupis
J
Nevis juridiskos labirintos, bet iespējasm koruptīvos darījumos.
Nevajag mums tādu
N
Latvijā vēja enerģijas iepirkums ir saistīts ar tā saucamo dubulto iepirkuma tarifu, kas ir līdz 6 reizēm augstāks, nekā vairumtirdzniecības cena no citiem eneģijas piegādātājiem. Un, jo vairāk mums jāiepērk, jo dārgāka elektroenerģija.
andris
a
Tas, tak skaidrs, ka visu vēju taisās būvēt viens bārdains vīrs. Pārejiem, nav ko tur līst un mēģināt kvaliicēties.
WALA
W
Es teiktu ka ir protams slikti, ka mēs mākslīgi esam ierobežojuši pretendentus, taču kurš pateiks to kā izvairīties no parastiem "mākleru" tipa biznesiem, ka patiesībā paši neko daudz nejēdz, tik tik cik pasūtīt kādam ārzemju uzņēmumam iekārtas un servisu un prasti sakot "nejēgām". Tāpat arī es neesmu sajūsmā par vēja ģeneratoru lietderību, un samērā ātro novecošanu. Es pat teiktu ka mazliet jāpagaida, jo nupat iespējams ir mazliet uzlabots pats ģeneratora "motors", un ja šī tehnoloģīja arī dzīvē ir tik laba kā pētījumos, tad tas būtu īsti tas uz ko orientēties mūsu salīdzinoši nepastāvīgajos vējos ( lai nav jāstādina ģeneratori neatbilstosos laikapstāķļos).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas