Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Veselība 2011 - kā īstenos dāsnos solījumus?

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ieva
I
Ja viņi ātrāk nonāktu kapos, tad tai konsolidācijai, lai cik amorālai, būtu kaut kāda jēga. Problēma tā, ka visbiežāk smagā stāvoklī neatliekamā kārtā nonāk slimnīcā, kur viņu ārstēšanai tērē daudz vairāk naudas, nekā būtu varējuši....
Ieva
I
Jebkurā gadījumā vispirms ir jānoskaidro, cik naudas vajag, lai situācija nepasliktinātos! Nevis kā tagad: ņem šito un nevaukšķi! Un noskaidrot ir elementāri, jo statistiķi arī pēc atsevišķās struktūras likvidēšanas nekur nav palikuši un saslimšanas dinamika ir stabila, vismaz kamēr netiek veikti konkrēti pasākumi. Turklāt neaizmirstot, ka jau slimajam veselīgs dzīvesveids (cik nu tas ir iespējams) noteikti uzlabos dzīves kvalitāti, taču bez zālēm un ārstiem iztitk neļaus!
Ieva
I
Piemēram, konkrēts, piemērs, kas pie visas "taupīšanas" paņem daudz naudas- krūts vēzis, ko pie mums gandrīz konsekventi atklāt 3. vai 4. stadijā, kas tik viegli pamanāmai problēmai ir smieklīgi. Taču tur jābūt īstam pārcilvēkam, lai ietu pie ārsta zinot, ka pat uz operāciju nāksies gaidīt ne jau vienu nedēļu, zāles var neiedot un nedos arī mugurkaula sargāšanai nepieciešamo protēzi, par rekonstrukciju nemaz nerunājot. Nē, protams, agrāk bez tā visa iztika un arī vīrietis, kas šādā situācija pamet sievieti, nav asaru vērts, turklāt var jau būt, ka dārgās zāles nevajadzēs....Taču cilvēks tādā situācijā ir tendēts domāt to sliktāko un iebāzt galvu smiltīs! Rezultātā valsts "ekonomējot" šādā veidā panāk, ka patiesībā tēriņi ir daudz lielāki un rezultāts krietni sliktāks!
Ieva
I
Bet par rindu mazināšanu: nu, pirmkārt, naudu, cik sapratu, deva caurumu aizbāšanai, tāpēc teikt, ka naudas nav un tieciet jūs visi, kā mākat....Turklāt veselības aprūpē tā nav vienkārša aizbāšana, jo, jo ātrāk sāk ārstēt slimnieku, jo lētāk tas izmaksās! Jebkurā gadījumā pirmkārt ir jāstabilizē situācija: lai pēc iespējas vairāk hronisko slimnieku varētu dzīvot mājās, strādāt, ja spēj, ēst savas zāles un pa laikam apciemot ārstus un veikt izmeklējumus! Bet lai to panāktu, ir jāķeras pie plānveida ārstēšanas- nekādu tur 6-8 gadu rindā! Nekādu tur: operēties vajag nekavējoties, taču par valsts naudu tas var būt būs iespējams kaut kad nākamgad....
Ieva
I
Pirmkārt nevajag pūst par rindām. Jā, atsevišķām operācijām tās ir garas, ne jau velti tie paši zviedri interesējās par iespēju endoprotezēšanu veikt pie mums, taču, situācija, kad līdz diagnozes uzstādīšanai paiet mēnešu 18, turklāt tas pie mums nebūt nav rekords....
UN
U
Ieva, ļoti garas rindas uz valsts apmaksāto medicīnisko aprūpi ir visur pasaulē. Lielbritānijā tās ir daudz garākas kā Latvijā. Tas tikai viens piemērs. Kamēr runāt teorētiski, mēs visi gudri. Jā, rindas samazināt vajadzētu. Bet tagad paskatīsimies uz to, ko pārmetam valdībai: nu, kā Tu, Ieva, iesaki samazināt tās rindas? Reāli, nevis teoretizējot? Arguments, ka vajag veicināt laicīgas pārbaudes, veselīgu dzīvesveidu nebūs vietā, jo šāda valsts politika, ja tiktu konsekventi ievērota, pirmo rezultātu atnestu pēc 5 - 10 gadiem. Bet tagad, tūlīt, nākamā gada budžetu plānojot, KĀ Tu iesaki risināt rindu problēmu? (Pauze.) Te mēs tūlīt nonāksim pie tā, ka runāt visi gudri, bet reāla risinājuma, diemžēl, nav.
Normunds
N
Protams, Dombrovska valdība ziepes saņēma jau mantojumā. Un tomēr - pat šajā situācijā budžeta konsolidāciju varēja veikt daudz taisnīgāk. Katrā ziņā izdevumu samazināšana veselības aprūpē tika veikta tik drastiski, ka to jau var dēvēt par genocīdu. Jo, ja reformas rezultātā daudzi cilvēki ātrāk nonāk kapos, kā to vēl lai nosauc? Nez kāpēc citās valstīs izdevumi veselības aprūpei tomēr tika saudzēti. P.S. Tajā pat laikā kapitālsabiedrības turpina dzīvot zaļi. Un nesakiet, ka Dombrovskis to nezina!
Ieva
I
Piemēram, ja Dombrovskim ar šmekonomikas (jo nekādas ekonomikas vēl nav) ministru Kamparu kas vispār rūpētu, tad pirmkārt tiktu atcelta absolūti perversā norma, ka ārstniecības izdevumus kompensē trūcīgajiem, kuru statusu nosaka pēc vesela cilvēka kritērijiem, nerēķinoties, ka slimības ir dažādas un izmaksā ļoti atšķirīgas summas!
Ieva
I
Uzturamo ir daudz, naudas ir maz, taču tas nenozīmē, ka naudu var tukši izšķērdēt. Es nemaz nerunāju par "jociņiem", kad, piemēram, desmitiem tūkstošu iztērē ārstu, māsu un ārstniecības personu reģistrācijai, ar ko VM nemaz nenodarbojas un lai kaut viens no valdības būtu par to bildis kaut pušplēstu vārdu..... TAČU vislielākā problēma ir rindas un kvotas, kuru dēļ slimības tiek ielaistas arī tad, ja cilvēks pie ārsta iet savlaicīgi, pārāk dārgās zāles, par ilgstošas lietošanas radīto blakusparādību kompensēšanu nemaz nerunājot. Un acīm redzot diženajam reformētājam Domrovsim liekas, ka tas ir sīkums, ka šādi katram slimniekam, kas nonāk slimnīcā, ir jāiztērē daudz vairāk, bet tikmēr citi nesaņem to pašu minimumi.....
Ieva
I
Pirmkārt mani interesē nevis palīdzība ne tikai cilvēkiem, bet arī budžetam, jo par to naudu, par kuru tagad no kārtējiem saasinājumuiem ārstē smagos un dziļi ielaistos, šos cilvēkus un ne tikai viņus, varētu ārstēt gadiem ilgi! Bet Dombrovskim reāli var pārmest "tikai" to, ka viņš ne sūda nav izdarījis, lai mainītu to, ko ir ievārījusi TPistu Bārbija un viņas priekšgājēji!
UN
U
Lelle, kādreiz Tu biji rupja, bet likās, ka tas ir pamatoti. Tagad esi kļuvusi rupja un agresīva. Nevajag visus vienā maisā bāzt un valsts vadītāju, kuram uz saviem pleciem ļoti smagi lēmumi jāiznes, saukāt par ''dumrovski''. Mēs bieži paši ar sevi, saviem darbiem un ģimeni galā netiekam, bet te ir runa par visas valsts vadīšanu. Mazliet vairāk cieņas un atbalsta vajadzētu godīgam cilvēkam, kurš to uzņēmies. Tu uzņemtos? Lai pēc tam visi par suni lamā, dari, ko darīdams? Vajag nevis akli bļaut, bet reāli paskatīties, cik tad valsts no mūsu - nodokļu maksātāju naudas, uztur visus tos bezdarbniekus, māmiņas, pensionārus, invalīdus, vēl, vēl, vēl. To ir daudz vairāk, nekā mazā valsts spēj nopelnīt un šo izaugsmi nevar pacelt vienkārši vienā dienā. Un tas nav tādēļ, ka ''visi ir meļi, zagļi, nelieši'' kā Tev labpatīk teikt. Visi nav. Kā redzi, arī bagātajās valstīs, ko tā mīlam par piemēru Latvijai likt, tagad jāgriež simtiem miljonu latu soc. budžetā. Vajag valdību kritizēt, bet auglīgi un pamatoti, ar faktiem, ar labāku risinājumu piedāvājumu. Tev ir? Nevis vienkārši visu laiku kaut ko kliegt.
Lelle
L
Zini man īpaši neinteresē pagātne ,jo tajā ne tikai tādus podus var atrast... Redzēs , redzēs kādu pamatojumu iesniegs lietussardzienes sipsenieces vīra brālis... kuslītis... apskatīšos... Kurš tikai savu biznesu VM stutē, bet tas jau JL protežējamiem ir atļauts. Viss likumīgi un tikumīgi kā ben-drātes gadījumā!!!!!
toms miks
t
Nedrīkst dot naudu vispār,jo tā aizies kā vienmēr megaceltniecības projektiem un ....Naudai jāiet konkrētiem mērķiem kā mērķdotācijai un kādam jābūt atbildīgam par tās izlietojumu (politiskā atbildība neder) .Gada beigās stingri jāpieskata ,kā VM pārdala "gada laikā neapgūto naudu".
Ieva
I
Bet kurš, piemēram, Dombrovskim nespēja (?) iesniegt pamatojumu pieprasītajiem līdzekļiem? Pareizi, TP blondā Bārbija. Cita lieta, ka lidojošais lācis to pamatojumu arī nepieprasīja....
Lelle
L
Ieviņ, man jau patīk tava vēme cilvēkiem palīdzēt, bet tas nav vajadzīgs ne Vienotības , ne citiem politiķiem... Viņiem galvenais ir - SILE. Kā silē iekšā tā viņi visu apkārt vairs neredz. Redz tikai savus labumus, ārzemju onku uzslavas un taukumus, taukumus ..., kas pa sili peld. Ciniski, bet fakts. Tāpēc nemaldini cilvēciņus ar cerībām. Cerība ir tikai viena- pašam izkulties, ja nevari ... , tad nekā... tādi ir šīs valstiņas morāles principi- rietumu demokrātija pašā plaukumā!!!!!!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas