Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Veselība visās politikās

Zinātnes un medicīnas sasniegumu progress vērsts uz arvien labāku un kvalitatīvāku cilvēku dzīves apstākļu nodrošināšanu. Rezultātā esam apguvuši, kā izārstēt un novērst veselības problēmas, ko vēl nesen nemācējām, varam nodrošināt hroniskajiem slimniekiem iespēju pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.

Iepriekš cilvēki ar šīm slimībām būtu dzīvojuši īsāku mūžu vai arī viņu dzīves kvalitāte būtu ievērojami zemāka. Tomēr vienlaikus ar medicīnas progresu veselības aprūpei nepieciešams arvien vairāk līdzekļu. Tas liek meklēt risinājumus - kā nodrošināt labāku aprūpi vairāk cilvēkiem ar ierobežotu finansējumu.

XX gadsimta angļu vēsturnieks Arnolds Džozefs Toinbijs (1889-1975), meklējot atbildes uz jautājumiem par vēstures virzītājspēkiem, izvirzīja teoriju, ka evolūcijas pamatā ir vides radīts izaicinājums, uz kuru sabiedrībai jāsniedz atbilde. Ja tiek rasta pareizā atbilde, sabiedrību gaida uzplaukums, bet pretējā gadījumā iestājas stagnācija, kas var pāriet valsts pagrimumā. Sabiedrības veselības nodrošināšanas kontekstā gribētu paraudzīties uz nepieciešamajiem problēmu risinājumiem kā izaicinājumu, uz kuru mums jāsniedz pareizā atbilde.

Par vienu no galvenajām savas darbības prioritātēm izvirzot profilaksi un veselīgu dzīvesveidu kā pamatnosacījumus sabiedrības veselības saglabāšanā un uzlabošanā, liela daļa iedzīvotāju to uztvēra skeptiski, jo iepriekš bija izveidojusies situācija, ka par galvenajiem Veselības ministrijas uzdevumiem uzskatīja slimnīcu darbības nodrošināšanu un cīņu par nepietiekamā finansējuma palielināšanu pacientu ārstēšanai. Jā, veselības aprūpes pārraudzība ir viena no ministrijas funkcijām, tomēr uzskatu ka virsmērķis ir sabiedrības veselības uzlabošana, kur profilaksei un veselīgam dzīvesveidam ir ne mazāka nozīme kā ārstēšanai.

Pozitīvi ir tas, ka pamazām attieksme pret sabiedrības veselību mainās arī Latvijā. Pamatā tam ir ideja, ka veselīga un kvalitatīva mūža nodrošināšanā ārstniecība ir tikai cīņa ar sekām. Lai novērstu veselību negatīvi ietekmējošos cēloņus, ir jāpieņem tālredzīgi lēmumi ne tikai veselības, bet arī citās - vides, satiksmes, izglītības, zemkopības, ekonomikas - nozarēs. Tas ir princips - veselība visās politikās.

Pārtikas un dzeramā ūdens drošuma un kvalitātes jautājumi, vides piesārņojuma, sadzīves ķīmijas, trokšņu, vibrācijas un starojumu negatīvās ietekmes mazināšana, traumatisma novēršana, sabiedrības izglītošana par veselību pozitīvi un negatīvi ietekmējošām izvēlēm - tie ir jautājumi, kuriem nepieciešama vienota izpratne par galveno mērķi - spēju nodrošināt iedzīvotājiem labu veselību visa mūža garumā.

Radot labākus apstākļus sabiedrības veselībai, samazinās vajadzība pēc finansējuma izlietošanas slimību un traumu novēršanai un ir iespējams vairāk līdzekļu novirzīt inovācijām, efektīvākiem paņēmieniem slimību ārstēšanā un veselības problēmu novēršanā, jaunākās paaudzes medikamentiem u.c. Veselība visās politikās ir atbilde uz izaicinājumu, kā nodrošināt labāku aprūpi.

Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.-2017. gadam veselībai visās politikās ir piešķirta galvenā loma. Vairākas dokumentā minētās iniciatīvas, piemēram, par veselīga uztura veicināšanu vai mārketinga pasākumiem, jau izraisījušas spraigas diskusijas. Kā samērot visas sabiedrības intereses ar uzņēmējdarbības vajadzībām? Vai īstermiņa valsts budžeta ieguvumi ir indulgence neierobežotai tādu produktu ražošanai un tirdzniecībai, kuri nav vēlami cilvēku veselībai? Uz šiem jautājumiem jāatbild ne tikai veselības ministram vai Veselības ministrijai, bet valdībai un sabiedrībai kopumā. Tāpēc Sabiedrības veselības pamatnostādnes pirms dokumenta apstiprināšanas valdībā tiks vērtētas arī Nacionālajā attīstības padomē. Tas ir apliecinājums šo jautājumu nozīmībai valsts stratēģiskajā izaugsmē.

Veselības rādītāji Latvijā, veidi, kā tos uzlabot, valsts, pašvaldību, ārstniecības iestāžu, darba devēju, nevalstiskā sektora un katra cilvēka personīgā loma veselības nodrošināšanā un pilnveidošanā būs arī pamattēma konferencē Labāku veselību visiem Latvijā! 18. aprīlī. Diskutēsim par pozitīvo pieredzi sabiedrības veselības uzlabošanai nozīmīgu lēmumu pieņemšanā ārpus tradicionālās veselības aprūpes nozares.

Veselība visās politikās ir vienīgā atbilde, kā cilvēkiem nodrošināt veselību visa mūža garumā, un tā prasa vienošanos par prioritātēm. Uzskatu, ka par sabiedrības veselību kā prioritāti ir iespējams vienoties, jo tā ir viena no pamatvērtībām - dzīves kvalitātes, savas ģimenes un sabiedrības labklājības pamats. Vesels un darbaspējīgs cilvēks ir priekšnoteikums tautsaimniecības attīstībai un izaugsmei. Ieguldot iedzīvotāju veselībā (nevis tikai ārstēšanā), tiek radīts vairāk preču un pakalpojumu, kas valstij nozīmē lielākus nodokļu ieņēmumus, savukārt mazāk līdzekļu nepieciešams seku novēršanai - slimību ārstēšanai -, kas ļauj pievērsties patlaban nerisinātajām veselības problēmām.

Kādu attīstības ceļu izvēlēties - ieguldīt līdzekļus profilaksē un veselības veicināšanā vai tikai ārstēšanā - tā ir mūsu kopīga izšķiršanās. Raugoties no A. D. Toinbija teorijas, nespēja rast pareizo atbildi uz apkārtējās vides radīto izaicinājumu draud ar pakāpenisku valsts pagrimumu. Kā optimists es tomēr saskatu tikai pozitīvu problēmas risinājumu, jo nepieciešamā rīcība ir zināma -tā ir principa «veselība visās politikās» ieviešana un konsekventa īstenošana ikvienā tautsaimniecības nozarē. Lai tas sekmētos, atbalsts būs nepieciešams visplašākajā sabiedrībā, bet kopā tas ir paveicams!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas