Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

VID 2010.gada pirmajā ceturksnī kopumā izņēmis 33,8 miljonus kontrabandas cigarešu

Šā gada pirmajā ceturksnī, kopīgi veicot muitas kontroles pasākumus gan uz Eiropas Savienības ārējās robežas, gan iekšzemē, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes un Muitas kriminālpārvaldes darbinieki ir izņēmuši 3,4 miljonus dažādu marku cigarešu, teju 295 litrus alkohola un 767 litrus degvielas.

Tāpat kā pagājušajā gadā, arī 2010.gada pirmajā ceturksnī muitas kontroles rezultātā visvairāk pārkāpumu konstatēts saistībā ar akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu – par cigarešu un citu akcīzes preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles vai tās nedeklarējot, sastādīti 340 administratīvā pārkāpuma protokoli.

2010.gada pirmajos trijos mēnešos VID Muitas pārvaldes amatpersonas 43 gadījumos kravās konstatēja preces ar viltotām preču zīmēm. Kopumā 2010.gada pirmajā ceturksnī aizturētas gandrīz 50 000 preču vienības ar viltotām preču zīmēm, galvenokārt rotaļlietas, mobilie tālruņi, apģērbi un apavi. Tiesību subjektiem jeb preču zīmju īpašniekiem novērstā kaitējuma apjoms naudas izteiksmē sasniedz 7,3 miljonus latu.

VID Muitas pārvaldes amatpersonām sadarbojoties ar VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistiem, 2010.gada martā lidostā "Rīga" tika atklāti gandrīz 10 kilogrami sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināmas psihotropās vielas – 4-metilefedrona jeb mefedrona, par ko VID Muitas kriminālpārvaldē šī gada 24. martā ir uzsākts kriminālprocess.

Pateicoties VID kinologu un darba suņu sekmīgajam darbam, 2010.gada pirmajā ceturksnī 59 gadījumos aizturētas dažādas narkotiskās vielas - hašišs, marihuāna, metamfetamīns, amfetamīns u.c. vielas, kuru kopējais daudzums ir aptuveni 2,8 kilogrami. Narkotiskās vielas galvenokārt atklātas, veicot pasažieru muitas kontroles pasākumus lidostā "Rīga" un pārbaudot pasta sūtījumus, kā arī kontroles pasākumos sadarbībā ar VID Muitas kriminālpārvaldi, Valsts policiju un Ieslodzījumu vietu pārvaldi.

Savukārt ar cigarešu meklēšanā apmācīto VID darba suņu palīdzību 53 gadījumos aizturēti nelegāli pārvadāti tabakas izstrādājumi, galvenokārt ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Kopējais izņemto cigarešu daudzums ir 778 160 cigaretes jeb vairāk nekā 3 890 cigarešu bloki.

Par īpaši nopietniem un smagiem nodarījumiem muitas noteikumu pārkāpumu jomā VID Muitas kriminālpārvalde uzsāk kriminālprocesus saskaņā ar Latvijas Republikas Krimināllikuma nosacījumiem.

2010.gada pirmajā ceturksnī VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākti 94 kriminālprocesi, kas ir divas reizes vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā (2009.gada pirmajā ceturksnī  - 44 kriminālprocesi).

Akcīzes preču grupā uzsākti 35 kriminālprocesi, t.i. 33 gadījumos par tabakas izstrādājumu kontrabandu, divos gadījumos par alkohola kontrabandu, bet vienā gadījumā gan par alkohola, gan tabakas izstrādājumu kontrabandu. 2010.gada pirmajā ceturksnī uzsākti arī divi kriminālprocesi par rūpniecības preču kontrabandu un viens kriminālprocess par transportlīdzekļu kontrabandu.

VID Muitas kriminālpārvaldes ierosināto kriminālprocesu ietvaros 2010.gada pirmajā ceturksnī izņemti 30,4 miljoni dažādu marku cigarešu (2009.gada attiecīgajā periodā – 12,3 miljoni cigarešu) un 1 456 litri alkohola (2009.gada attiecīgajā periodā – 120,8 litri).

VID Muitas kriminālpārvaldes uzsākto kriminālprocesu ietvaros 2010.gada pirmajos trijos mēnešos izņemti teju 140 kilogrami (139,7 kg) dažādu narkotisko vielu, kas ir lielākais VID Muitas kriminālpārvaldes pastāvēšanas laikā izņemto narkotiku daudzums ceturkšņa laikā.

Kriminālvajāšanas uzsākšanai VID Muitas kriminālpārvalde 2010.gada pirmajā  ceturksnī Muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi 45 kriminālprocesus, kas ir teju divas reizes vairāk nekā pērn tādā pašā periodā (2009.gada pirmajā ceturksnī - 25 kriminālprocesi).

Salīdzinot 2010.gada pirmajā ceturksnī uzsākto kriminālprocesu struktūru ar 2009.gada pirmo ceturksni, VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti secina, ka joprojām vislielākais uzsākto kriminālprocesu īpatsvars ir saistīts ar narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, kā arī akcīzes preču (konkrēti – tabakas izstrādājumu) kontrabandu.

Tomēr, ja 2009.gada pirmajā ceturksnī uzsākto kriminālprocesu īpatsvars abās preču grupās bija visnotaļ līdzīgs (akcīzes precēm – 45 procenti, narkotiskajām un psihotropajām vielām – 43 procenti), tad 2010.gada pirmajā ceturksnī par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu uzsākto kriminālprocesu skaits jau ievērojami pārsniedz akcīzes preču grupu, proti, par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu uzsāktie kriminālprocesi veido 60 procentus no visiem uzsāktajiem kriminālprocesiem, savukārt par akcīzes precēm – 37 procentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas