Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

VID nosūta kriminālvajāšanas uzsākšanai procesu pret PVN atmaksas izkrāpējiem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde 7.septembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par divu komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu no valsts budžeta lielā apmērā, informēja VID.

Kā norāda dienests, izmantojot fiktīvu komersantu datus un dokumentāli radot šķietamu saimniecisko darbību, grupējums sniedza VID PVN deklarācijas, norādot tajās faktiski nenotikušus darījumus, un pieprasīja PVN pārmaksu atmaksas.

Kopumā grupējums izvairījās no nodokļu nomaksas aptuveni 180 000 latu apmērā, legalizējot daļu šo līdzekļu, kā arī PVN pārmaksu atmaksu veidā izkrāpa no valsts budžeta 54 000 latu. VID vērtē, ka valstij nodarīti zaudējumi lielā apmērā.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka krāpniecisko shēmu organizēja trīs personas, kopumā darījumos iesaistot piecus uzņēmumus, kuru galvenās deklarētās darbības bija saistītas ar būvniecības nozari.

Grupējums darbojās ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas, noformējot ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, pārskaitot samaksu par tiem kopā ar PVN uz fiktīvu darījumu partneru norēķinu kontiem. Pēcāk pārskaitīto naudu personas noņēma no norēķinu kontiem skaidrā naudā vai izmantojot bankomātus.

Šobrīd shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos arestēti naudas līdzekļi 57 101,48 latu apmērā, informē VID.

Aizdomās turamas personas statuss ir noteikts piecām personām, pret šīm personām arī ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu, un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, proti, uzturēšanās noteiktā dzīves vietā un aizliegums izbraukt no valsts.

Viena no aizdomās turētajām personām, kura ir arī viena no noziedzīgās shēmas organizatoriem, slēpjas un turpina izvairīties no procesuālajām darbībām, informē VID. Šī gada jūlijā tika izsludināta šīs personas meklēšana.

VID rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs personām pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā un Krimināllikuma 177.panta trešās daļas par krāpšanu.

Kriminālvajāšanu ierosināts uzsākt arī pret divām personām pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas par iepriekšminēto noziegumu atbalstīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas