Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Vīķe – Freiberga: ja valdība strādā, Saeimas atlaišanas iemesls pazūd

Visās valstīs pastāv iespēja politiskā krīzē atlaist Saeimu un rīkot jaunas vēlēšanas, ja tiek konstatēts, ka esošās Saeimas ietvaros nevar sastādīt rīcībspējīgu valdību, ja valdība ir sastādīta, tad jau tas iemesls pazūd, uzskata bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga, ko viņa pauda intervijā Latvijas televīzijas programmā Labrīt. No viņas teiktā varēja secināt, ka viņa šajā brīdī nerosinātu Saeimas atlaišanu, ja būtu līdzšinējā Valsts prezidenta Valda Zatlera vietā.

Valda Dombrovska (JL) valdību viņa komentēja, kā "tas ir tas, kas šobrīd ir vajadzīgs". Apvainojumi bira kā krusa uz visām pusēm, viņa raksturoja Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikus. Eksprezidente atsaucās uz zemo uzticības līmeni valdībai un uzdevumiem, kas jaunajai valdībai jāveic - jāsamazina budžeta izdevumi un jāveic citi pasākumi, lai saņemtu starptautisko finanšu palīdzību.

Komentējot jaunās valdības sastāvu un Einaru Repši (JL) finanšu ministra amatā, jo savulaik V.Vīķes-Freibergas prezidēšanas laikā viņš ieņēma valdības vadītāja amatu, prezidente atzina, ka E.Repše izskatās “nobriedušāks un pieaugušāks”.

Tikai uz taupīšanas rēķina jau vien labāku dzīvi negūsim, jāmeklē jauni ienākuma avoti, sacīja eksprezidente, komentējot valsts budžeta tēriņu cirpšanu. “Šeit nedomāju pensijas un uzskatu, ka ir grēks tam ķerties klāt.” Viņasprāt, valstij ir vairākas iespējas, jo esot dzirdēts par uzkrātām rezervēm atsevišķos sektoros, piemēram, nekustamo īpašumu jomā. V.Vīķe - Freiberga arī sacīja, ka darbs jāuzlabo Valsts Ieņēmumu dienestam, jo vēl aizvien dzirdēts, ka algas tiek maksātas aploksnē.

Viņa aicināja politiķus vairāk doties pie tautas, komentējot Saeimas grozīto vēlēšanu likumu, kas regulē lokomotīvju principu. “Varbūt tagad beidzot pēc 20 neatkarības gadiem sāksim piekopt šo ideju, ka politiķiem pirms vēlēšanām ir jāiet pie tautas, lai viņus iepazīstinātu ar sevi un savām idejām. Un arī pēc vēlēšanām, lai viņus informētu par savu pozīciju, ko viņš dara tautas labā. Vai redzam tautas plūsmas, kas iet pie saviem deputātiem? Man stāstīja, ka agrāk pie komjaunatnes sekretāriem gan gāja prasīt.”

Savukārt runājot par jaunas politiskas partijas nodibināšanu nedēļas nogalē, kuras atbalstītājs ir bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis, V.Vīķe – Freiberga sacīja, ka jaunu partiju rašanās priekšnoteikums ir iespēja piedāvāt kaut ko labāku nekā to, kas ir citur. Eksprezidente pati negrasās pievienoties kādam politiskam spēkam, bet viņa ir gatava tos konsultēt.

“Patlaban kļūt par kādas partijas biedru, nē, šobrīd es tam neesmu gatava. Esmu visu mūžu bijusi neitrāls cilvēks, man izveidojies zināms darbības stils un pieeja. Esmu gatava runāt ar dažādiem politiskiem spēkiem par to, kas valstij ir izdevīgs, bet es nejūtu kaujiniecisko gatavību iestāties vienā formējumā, kuram pietiekami uzticētos un būtu sajūsmā, lai tieši par viņiem gādātu.”

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Pirms 31.marta Zatlers konsultēsies ar politikas ekspertiem

Eksperti vērtē: ko darīt Zatleram 31. martā?

"Jaunlatvijas" dibināšanas kongresā visvairāk aplausu izpelnās Ulmanis

Vēlēšanās vairs nepastāvēs "lokomotīvju" princips


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas