Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Vilks: kampaņu tēriņu griesti tik augsti, ka tos nav vēlme pārsniegt

Aptuveni pusmiljons latu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieka Alvja Vilka skatījumā ir tāda summa priekšvēlēšanu kampaņu tēriņiem, ka to partijām nebūs vēlmes pārsniegt. Intervijā _Latvijas Radio _viņš vienlaicīgi pauda bažas, ka pieņēmumi par ēnu ekonomikas īpatsvaru var atstāt arī iespaidu uz partiju iespējām legāli savākt ziedojumus kampaņām.

A. Vilka ieskatā tēriņu griesti ir neadekvāti augsti. To nevēlējās samazināt Saeimas vairākums, tāpat atbalstu neguva ierosinājums ierobežot maksimālo raidlaiku. "Līdz ar to tā situācija faktiski ir tāda pati kā pirms iepriekšējām vēlēšanām - tēriņu griesti ir neadekvāti augsti," secina A. Vilks.

Tajā pašā laikā politiķi var arī nesavākt noteikto tēriņu limitu. "Partijas var kļūt par ķīlniecēm šai ekonomiskajai situācijai, kāda pašlaik ir Latvijā, jo mēs zinām, ka izteikti dažādi minējumi, pieņēmumi par ēnu ekonomikas īpatsvaru Latvijā," teic A. Vilks. Partijas drīkst finansēt tikai no legāli gūtajiem ienākumiem un gadījumā, ja tos ziedotājam būs grūti pierādīt, problēmas un skaidrošanās būs arī partijām. "To situāciju varbūt kaut kādā mērā var salīdzināt ar deviņdesmitajiem gadiem, kad arī bija vērojams, ka pirms vēlēšanu kampaņām partijas, kurām ir vēlme piesaistīt lielos ziedotājus, biznesā strādājošus cilvēkus, viņiem dažbrīd ir ļoti grūti noziedot finanses partijai pat atļautā limita ietvaros, tāpēc, ka viņi šo naudu nav oficiāli uzskaitījuši, nav par to maksājuši nodokļus. Un tad tiek meklēti dažādi varianti, kā, piemēram, starpnieki, vai citi varianti, kas, protams, uzliek papildus riskus pašām partijām," teic A. Vilks.

Viņš arī mierina, ka nesaskaņas KNAB par iecerētajām reformām netraucēs un neietekmēs priekšvēlēšanu kampaņas uzraudzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdiena būs saulaina un sausa

Svētdiena būs saulaina un sausa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas