Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Visbiežāk no Saeimas tribīnes necienīgi izrunājies Dobelis

Aizvadītajā gadā no Saeimas tribīnes vizbiežāk - 65 reižu - necienīgu retoriku lietojis apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāts Juris Dobelis. 17 reižu necienīgas runas un izteikumus veltījis Vladimirs Buzajevs no PCTVL, bet pa 13 reizēm necienīgi izrunājušies vēl divi "tēvzemieši" Pēteris Tabūns un Imants Kalniņš, liecina sabiedriskās politikas centra "Providus" otrdien publiskotais analītiskais ziņojums par Saeimas un mediju monitoringu.

>>> Pilns ziņojums par Saeimas un mediju monitoringu

Izpētīts, ka J.Dobelis no zāles plenārsēžu laikā bieži izkliedz aizvainojošas piezīmes par runātāju. Savukārt gandrīz visi uzskaitītie I.Kalniņa runu piemēri ir saistīti ar V.Buzajeva "vajāšanu", viņa runas laikā vai pat pirms tās no zāles saucot, ka nesaprot, ko V.Buzajevs saka vai grib teikt. Savukārt Ainārs Latkovskis, kurš necienīgi runājis septiņas reizes, no zāles "iecienījis" aicināt runātāju "braukt mājās".

Visbiežāk deputāti runās izteikušies pret nelatviešiem (56 gadījumi), nepilsoņiem (32), nevalstiskajām organizācijām (8) un jaunajiem imigrantiem (7). Visbiežāk pret kādu sabiedrības grupu vērsušies TB/LNNK deputāti (64).

Pētījumā secināts, ka liela daļa no runām ir pretrunā ar Saeimas ētikas kodeksu - dažādi apvainojumi (107), aizspriedumaina valoda (33), vulgārismi (15), un visbiežāk necienīgus izteiksmes līdzekļus izmantojuši TB/LNNK deputāti.

"Providus" projekta "Izaicinājums pilsoniskai līdzdalībai" ietvaros veica pētījumu un Saeimas plenārsēžu monitoringu, kurā apkopojis deputātu necienīgas runas un kādas citas grupas izslēdzošas retorikas.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas