Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zalāns: Dzintara kļūšana par prezidentu radītu problēmas Latvijas tēlam

Saeimas frakciju priekšsēdētāji nav sajūsmā par advokāta Andra Grūtupa ideju nākotnē virzīt valsts prezidenta amatam “Visu Latvijai!” līderi Raivi Dzintaru. Opozīcija to nevēlas, savukārt koalīcija savos izteikumos ir piesardzīga.

“Par Labu Latviju!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Zalāns uzsver, ka ir korekti vērtēt tikai prezidenta amatam jau izvirzītos kandidātus. Tomēr viņš aicina neaizmirst, kādu politisko spēku pārstāv R. Dzintars. “Ja viņš kļūtu par Latvijas prezidentu, mums būtu problēmas ar Latvijas publisko tēlu. Jāatzīst, ka “Visu Latvija!” ir pārāk ekstrēma atsevišķās pozīcijās. Arī mēs esam par nacionālajām vērtībām, taču te ir jautājums par formu un izpausmēm,” tā E. Zalāns. Viņš uzskata, ka nav nopietni virzīt kādu cilvēku par prezidentu tikai tāpēc, ka viņam, runājot Grūtupa vārdiem, “ir mugurkauls”.

“Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis iesaka nogaidīt. “Dzintars ir politikā pāris mēnešus, tāpēc pagaidām pilvērtīgi novērtēt viņa potenciālu nevar. Mūsu sadarbība ar partiju “Visu Latvijai!” pierādīja, ka viņiem nevar līdz galam uzticēties. Lai partija kļūtu par nopietnu politisko spēku, ar retoriku vien nepietiks, ir jāpierāda sevi darbos. Tagad viņiem būs tā iespēja,” tā Dz. Zaķis. Kopumā Dz. Zaķis šo ideju uzskata par “viena advokāta ieteikumu”.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka šobrīd R. Dzintaram nav iespēju kļūt par prezidentu, ņemot vērā spēku sadalījumu Saeimā, tas ir – pašreizējā koalīcija viņu neatbalstītu. “Protams, kandidāta cilvēciskās īpašības ir svarīgas. Taču viņam ir sevi jāpierāda, kaut kas jāsasniedz. Tas viss R. Dzintaram ir priekšā. Dzīve rādīs, kur ceļi aizvedīs. Es ieteiktu paklusēt un pavērot viņa izaugsmi,” tā A. Brigmanis. Viņš šobrīd nav gatavs atbildēt ar “jā” vai “nē”, vērtējot R. Dzintara iespēju nākotnē sēsties prezidenta krēslā.

“Saskaņas centra” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs šo priekšlikumu vērtē tikai kā apliecinājumu tam, ka Grūtups seko politiskajiem procesiem un viņam ir savas simpātijas. Uz jautājumu, vai J. Urbanovičs redz R. Dzintaru kā nākamo prezidentu, “saskaņietis” atbild viennozīmīgi: “Šobrīd – tāds, kāds viņš ir – nē. R. Dzintars neieredz vienu daļu sabiedrības. Latvijā trūkst mīlestības un labestības. Ir skumji, ja naids un atriebes kāre ir politiskās darbības dzinulis.”


Pats "Visu Latvijai!" līderis Raivis Dzintars norāda, ka viņam prezidenta amats šobrīd nav aktuāls, jo Satversmē teikts, ka par prezidentu var kļūt pilsonis, kas ir sasniedzis 40 gadu vecumu. "Man ir 28 gadi, līdz noteiktajam vecumam ir 12 gadi, un diez vai kāds var prognozēt, kas Latvijā notiks šo 12 gadu laikā. Katrā ziņā man būtu līdz tam tāls ceļš ejams un daudz jāmācās," tā R. Dzintars. Viņš neatklāja, vai vēlētos ieņemt prezidenta amatu.

Jau ziņots, ka advokārs Andris Grūtups intervijā laikrakstam Diena sacīja, ka vienam no Visu Latvijai līderiem Raivim Dzintaram "ir visas potences kļūt par prezidentu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

saistītie


Grūtups: Dzintaram ir potenciāls kļūt par Valsts prezidentu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas