Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Zatlera apstrīdētā iepirkumu likuma norma netiks atlikta

Valsts prezidenta Valda Zatlera Satversmes tiesā (ST) apstrīdētie Iepirkuma likuma grozījumi, kas nosaka iesnieguma nodrošinājumu jeb depozītu par sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), stājas spēkā 1.septembrī, līdz tam Ministru kabinetam ir jāizdod ar iemaksu saistītie noteikumi. Finanšu ministrijā (FM) sola, ka noteikumi līdz augusta beigām būs gatavi, arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) valdībā nerosinās aicināt Saeimu šo termiņu pārcelt uz vēlāku laiku, teic viņa preses sekretāre Līga Krapāne.

ST par lietas ierosināšanu jāizlemj mēneša laikā; ja to ierosinās, rezultāts varētu kļūt zināms 4—9 mēnešu laikā, pieļauj tiesas preses sekretāre Līna Kovalevska. Tas nozīmē, ka vismaz tik ilgi spēkā būs jaunā publisko iepirkumu rezultātu pārsūdzēšanas kārtība, ar ko būs jārēķinās uzņēmējiem. Šobrīd gan nav zināms, cik liels būs jaunnoteiktais depozīts, jo FM atturas komentēt noteikumu projektu līdz tā izsludināšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Kā atklāj V.Zatlera padomniece juridiskajos jautājumos Inese Lībiņa-Egnere, pirmkārt, prezidents uzskata, ka likumā noteiktais pienākums par vēršanos IUB iemaksāt iesnieguma nodrošinājumu ierobežo Satversmē noteiktās pamattiesības uz taisnīgu tiesu. Savukārt tas, ka Saeima, nespējot vienoties par šīs iemaksas apmēru un maksāšanas kārtību, deleģē to noteikt valdībai, neatbilstot varas dalīšanas principam starp likumdevēju un izpildvaru, V.Zatlera pozīciju skaidro padomniece.

Šobrīd nav zināms, vai lietas skatīšanas gadījumā tas notiktu atklātā sēdē. Kā stāsta L.Kovalevska, rīcības sēdē tiesa var lemt par rakstveida procesa noteikšanu. Nojaušams, ka prezidents krīzes laikā nevēlētos sabiedrības uzmanību pievērst salīdzinoši mazsvarīgajai problēmai, kas notiktu, tiesas zālē pretim stāvot Saeimas un prezidenta pārstāvjiem.

Pirmais gadījums, kad Valsts prezidents vērsies Satversmes tiesā (ST) ar lūgumu izvērtēt kāda likuma atbilstību konstitūcijai, tiek pamatots ar diviem konkrētiem Valda Zatlera apsvērumiem saistībā ar 30.jūlijā paša izsludinātajiem Publisko iepirkumu likuma grozījumiem. Kā Satversmes 1. un 92.pantam neatbilstoša tiek apstrīdēta norma par iesnieguma nodrošinājumu jeb depozītu par sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), pret kuru prezidents jau reiz iebilda, nosūtot likumu otrreizējai caurlūkošanai. Tomēr Saeima ar nelielu balsu pārsvaru nolēma šo jauno pantu likumā paturēt, neņemot vērā arī Saeimas Juridiskā biroja un atbildīgās komisijas viedokli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas