Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Zatlers: meli par Golodomoru vēl nav izzuduši

Sestdien, 22.novembrī, Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās Golodomoram (1932.- 1933.gada Ukrainas badam) veltītajā starptautiskajā konferencē Kijevā, Ukrainā. Konferencē piedalījās arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko (Victor Yuschenko), Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili (Mikheil Saakashvili), Polijas prezidents Lehs Kačiņskis (Lech Kaczyński), Lietuvas prezidents Valds Adamkus (Valdas Adamkus), kā arī Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma).

„Golodomora izpratne ir būtiska ne jau Ukrainai vien. Tā ir vienlīdz svarīga arī citām kādreiz okupētām valstīm, tajā skaitā arī Latvijai. Minētie notikumi ir ārkārtīgi svarīgi Eiropai un visai pasaulei. Lai nonāktu pie secinājumiem un mācībām par cilvēces nākotni, būtiski ir šos notikumus ne vien atzīt, bet arī izprast. Bads, kurš 1932. un 1933. gadā piemeklēja Ukrainu bija ārprāta noziegums. Tas bija noziegums, kurš masveidīgi iznīcināja cilvēku dzīvi un pašcieņu. Tas bija noziegums pret cilvēci, kurš gadu desmitu garumā tika noliegts. Vēl mūsdienās milzīgais melu apjoms, kāds vijas ap Golodomoru, atsevišķu cilvēku prātos vēl nav izzudis,” savā uzrunā konferencē teica Valsts prezidents.

Viņš arī uzsvēra, ka „vienīgais mierinājums un vienīgā spēja nākotnē izvairīties no šāda veida šausmām, ir pārliecināties, ka mūsējās ir brīvas sabiedrības, kuru pamatā ir vērtības un cilvēka cieņa.” Tomēr „ar atpazīšanu vien nekas netiek panākts. Ir būtiski saprast, un ir vēl būtiskās novērst. Tas ir mērķis, kura labad visām nācijām ir jāstrādā kopā. Mums jābauda miers, kā arī demokrātiskās vērtības,” noslēdzot uzrunu, teica Valsts prezidents.

Tāpat Ukrainas apmeklējuma laikā Valsts prezidents kopā ar citu valstu vadītājiem piedalījās bada upuru piemiņas memoriāla atklāšana, kā arī tikās ar Ukrainas Valsts prezidentu Viktoru Juščenko un citiem prominentiem konferences dalībniekiem.

Valsts prezidents arī iepriekš, valsts vizītes laikā Ukrainā, kas norisinājās no šī gada 25.-27.jūnijam, ir apmeklējis Golodomoram veltītu piemiņas vietu.

Latvijas parlaments šī gada 13.martā pieņēma deklarāciju „Par 1932. un 1933. gada Ukrainas lielo badu”. Deklarācija nosoda staļiniskā režīma plānoto un īstenoto politiku Ukrainā šajā laika periodā, un atzīst, ka šos notikumus var vērtēt kā apzināti īstenotu genocīdu pret Ukrainas tautu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas