Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers par iesaistīšanos politikā: Nekad neskriesim notikumiem pa priekšu

Valsts prezidents Valdis Zatlers šovakar tieši neatbildēja uz jautājumu, vai būtu gatavs iesaistīties jaunas politikas veidošanā.

"Nekad neskriesim notikumiem pa priekšu," teica Zatlers, norādot, ka ir pateicis burtu "a", rosinot Saeimas atlaišanu, būs burts "b" - nākamnedēļ iespējamās Valsts prezidenta vēlēšanas- , bet pēc tam teiks pārējos burtus.

"Esmu uzņēmies atbildību," teica Zatlers, piebilstot, ka scenāriji jāatstāj shēmotājiem.

Zatlers pauda uzskatu, ka pašreizējā situācija - viņa lēmums rosināt Saeimas atlaišanu - radīs arī jaunu konkrētu politisko pieprasījumu.

Viņš cer, ka šī ir iespēja tiem, kas stāvēja malā, nākt politikā, organizēties, panākt to, lai būtu lūzums. Šo iespēju varam izniekot, nepiedaloties, un izmantot, panākot uzrāvienu politikā un ekonomikā, atzina Valsts prezidents.

"Ļoti daudz ko varam izdarīt," teica Zatlers, atzīmējot: "Mēs esam atguvuši kā tauta cerību un iespēju pašiem rīkoties."

Zatlers, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņš ir piemērots Valsts prezidenta amata kandidāts, atzina, ka četru gadu pieredze viņam ir iemācījusi to, ka četri gadi ir par maz šajā amatā, šajā laikā rodas plāni, ieceres. Sevišķi tas attiecas uz ārpolitiku, kur ir jāiepazīstas ar saviem kolēģiem, valstu vadītājiem, sabiedrisko organizāciju vadītājiem, jāizveido kontakti un jāattīsta personīgās attiecības.

Valsts prezidents pauda lielu paldies visiem tiem cilvēkiem, kas atbalstīja viņa lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, nāca ar karogiem pie Rīgas pils, dziedāja valsts himnu, kas atbalstīja viņu Rīgā un laukos, kur Zatlers bija šodien paguvis iegriezies. Zatlers cer uz cilvēku atbalstu arī turpmāk.

Kā ziņots, sociologs un SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš aģentūrai LETA šodien atzina, ka sabiedrībā joprojām ir gaidas pēc jaunā un ja Valsts prezidents Valdis Zatlers nolems veidot partiju, tā gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu gūt salīdzinoši lielus panākumus.

Pēc Kaktiņa teiktā, 28.maija prezidenta paziņojums ir kardināli mainījis visu līdzšinējo situāciju.

Vēlētāju aptaujas un tendences, kas bija līdz Zatlera paziņojumam, rādīja, ka "Saskaņas centrs" ir relatīvi ļoti stiprs ar pieaugošu potenciālu, arī Zaļo un zemnieku savienība bija stipra, "Vienotība" bija uz lejupejošas līknes, Tautas partijas un LPP/LC popularitāte bija itin zema, un viņiem būtu problēmas pārvarēt 5% barjeru, bet nacionālās apvienība situācija bija relatīvi stabila.

"Tomēr šīs tendences bija līdz vakar vakaram un lielais nezināmais ir, kā rīkosies Zatlers. Ja viņš izšķiras rīkot jaunu politisko spēku un to īsteno, situācija vēlēšanās var izskatīties krietni atšķirīga no tā sadalījuma, kas ir patlaban," sacīja sociologs.

Viņš norāda, ka sabiedrība joprojām ir vīlusies un ir gaidas uz kaut ko "svaigu". Tāpēc noteicošais būs Zatlers, ja viņš veidos partiju, tā varētu iegūt itin daudz vietas parlamentā un radīt problēmas visiem citiem politiskajiem spēkiem. Protams, tā ir tikai zīlēšana, jo, ja Zatleru pārvēlēs, šis jautājums atcelsies, bet ja viņu nepārvēl - jautājums, ko viņš dara tālāk, sacīja Kaktiņš.

Pēc sociologa domām, šī Zatleram bijusi ļoti nopietna izšķiršanās, un viņš nedomā, ka tas noticis spontāni un tam nekas nesekos. "Turpmāk ar viņu būs ļoti nopietni jārēķinās," prognozēja sociologs.

Zatlera preses sekretāre Ilze Rasa aģentūrai LETA atturējās komentēt jau Saeimas kuluāros parādījušās baumas par Zatlera plāniem jauna politiskā spēka veidošanā, uzsverot, ka to var darīt tikai pats prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas