Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Žurnālisti: Ierosinājums liegt medijiem uzturēties Saeimas sēžu zālē ir absurds

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ierosinājums liegt medijiem uzturēties Saeimas sēžu zālē ir nepārdomāts un absurds, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja aptaujātie mediju pārstāvji.

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs Jānis Siksnis uzskata, ka lēmums neļaut žurnālistiem uzturēties Saeimas sēžu zālē ir absurds. "Var strīdēties par dažādu lēmumu vai sacītā interpretāciju, taču aizliegt vispār - ir nepieļaujami. Arī pateikt ko drīkst un ko nedrīkst, vai noteikt kādas kvotas nebūtu pareizi. Ja deputāti ir pārliecināti, ka viņi visu dara godīgi un viņiem nav nekā slēpjama, tad jau nav nekādu problēmu. Protams, ja kāds vēlas ielikt kādam deputātam mutē to, ko viņš nekad nav teicis, tad tie visi ir izvērtējami gadījumi," sacīja Siksnis.

Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis uzskata, ka šāds lēmums, visticamāk, izskanējis pēc svētdienas raidījuma "De facto", kad ar surdotulkotāju palīdzību tika nolasītas sarunas Valsts prezidenta vēlēšanu laikā, taču tas robežojoties ar preses brīvības ierobežošanas un sabiedrības informēšanas jautājumu.

"Šāds lēmums nav pieņemams, jo tā jau ir iejaukšanās preses brīvībā. Taču, ja kādam no deputātiem traucē televīziju kameras, vienmēr ir iespēja palūgt tās pārnest citur. Manuprāt, visu var sakārtot, izrunājot šos jautājumus kopīgi - medijiem un Saeimai. Neesam ieinteresēti nodarīt kādam pāri, bet mūsu mērķis ir viens - informēt sabiedrību un, ja tiks aizliegta operatoru uzturēšanās Saeimas sēžu zālē, tad to nevarēsim nodrošināt. Tādā gadījumā būs jādzīvo tikai no Saeimas preses relīzēm," norāda Gailītis.

Telekompānijas LNT Ziņu dienesta vadītāja Inese Kārkliņa uzskata, ka šāds lēmums ir nepārdomāts, jo tikai tādā veidā iespējams fiksēt dažādas deputātu blakus darbības vai sīkos pārkāpumus, piemēram, balsošanu savu kolēģu vietā vai laikrakstu lasīšanu.

"Arī operatori nav laimīgi, ka visiem jāspiežas vienā barā un tādējādi filmēšanas leņķi visiem ir vieni un tie paši, bet šādā veidā risināt situāciju nevar. Mēs katrs darām savu darbu, tāpēc jāatrod kāds līdzsvars - varbūt jānosaka operatoru un fotogrāfu limiti vai kā savādāk jāatrisina šī situācija. Vienkārši jāmeklē risinājums," norāda Kārkliņa.

Kā ziņots, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem vajadzētu liegt uzturēties Saeimas sēžu zālē, jo viņi apgrūtina deputātu darbu, - šādu viedokli Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šodien pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts Jānis Klaužs.

"Viņi vienkārši ir jāmet ārā no turienes. Viņi kāpj uz galvas un pārsniedz elementāras pieklājības robežas," sašutumu pauda Klaužs.

Deputāts uzsvēra, ka filmējošo žurnālistu dēļ viņš nevarot pat mierīgi apsēsties savā darba vietā. "Nekur nav tā, ka parlamentā aiz muguras stāv bars ar kamerām," sacīja politiķis.

Klaužs arī pauda sašutumu, ka netiek ievērots nekāds deputātu privātums, piemēram, "jāizbeidz tas cirks, kad tu sūti īsziņu un tevi filmē". "Vajadzētu izvērtēt televīziju izpratni par ētiku un estētiku," norādīja deputāts.

Savukārt komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) nebija īsti apmierināts ar žurnālistu interpretācijām, piemēram, kad, esot sēžu zālē, safilmēts materiāls un tad mēģināts nolasīt no lūpām tautas kalpu teiktais. Piemēram, viņš esot runājis par futbolu, bet tas attiecināts uz balsošanu.

Arī deputāts Imants Jānis Bekešs (PLL) nebija priecīgs par žurnālistu klātbūtni sēžu zālē, norādot, ka tā esot apgrūtinoša un reizēm pat uz deputātu galda nokrītot kāda kamera vai objektīvs.

Komisija nolēma, ka sagatavos vēstuli par šo problēmu un ar to vērsīsies Saeimas Prezidijā. Šo lēmumu atbalstīja deputāti Klaužs, Orlovs un Bekešs, savukārt Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) atturējās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas