Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Žurnālistu arodbiedrība NRTP prasa izvērtēt LTV notikušo

Ziņu, informatīvo un analītisko raidījumu darbinieku arodbiedrība nosūtījusi vēstuli Nacionālajai radio un televīzijas padomei, prasot īpaši rūpīgi pārbaudīt visus apstākļus, iztaujāt gan LTV vadību, gan tehniskos un radošos darbiniekus noskaidrot visu notikumu ķēdi un arī NRTP priekšsēdētāja lomu tajā.

Vēstulē uzsvērts, ka patiesības noskaidrošana šajā lietā ir ļoti svarīga visai Latvijas sabiedrībai, jo saskaņā ar Satversmi, Preses likumu, Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju un visiem demokrātiskas valsts pastāvēšanas pamatprincipiem, vārda brīvība un cenzūras aizliegums stāv pāri vienas vai otras amatpersonas apsvērumiem par politisko pieklājību Latvijas un Krievijas attiecībās.

«Patiesības noskaidrošana un iespējamā cenzūras fakta skaidra konstatācija un nesaudzīgs nosodījums ir būtiski svarīgi arī sabiedrisko mediju darbiniekiem un visas Latvijas mediju sistēmas pārstāvjiem, lai kliedētu šaubas par to, ka Latvijā ir iespējams noskaidrot un novērst politisku iejaukšanos žurnālistu darbā,» uzskata žurnālistu arodbiedrības pārstāvji.


Nacionālajai radio un televīzijas padomei
Ziņu, informatīvo un analītisko raidījumu darbinieku arodbiedrības


iesniegums

Š.g. 1. decembrī plkst. 18.00 Latvijas televīzijas (LTV) 7. kanāla programmā bija ieplānots demonstrēt Francijas režisora Žana Mišela Karē dokumentālo filmu ,,Putina sistēma,,. Dažas stundas pirms ētera LTV paziņoja, ka filmu tomēr nerādīs. Starp šiem 2 faktiem pastāv vairāku darbību virkne, kas rada nopietnas aizdomas par cenzūru LTV un LTV vadības melošanu Latvijas sabiedrībai par patiesajiem filmas atcelšanas iemesliem.

Līdz šim ir zināms, ka
1. filmas demonstrēšana bija paredzēta dienu pirms parlamenta vēlēšanām Krievijā un ka filmā kritiski analizēta vēlēšanu favorīta - Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenotā politika;
2. filmas demonstrēšanas priekšvakarā Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs ir zvanījis uz Latvijas Ārlietu ministriju un interesējies par filmas rādīšanu;
3. par to tālāk no Ārlietu ministrijas zvanīts uz LTV;
4. pēc tam Krievijas vēstniecība vēlreiz zvanījusi Ārlietu ministrijai;
5. notikusi sazvanīšanās starp NRTP priekšsēdētāju un LTV ģenerāldirektoru;
6. LTV paziņojusi, ka tehnisku iemeslu dēļ filma no programmas izņemta;
7. vairāki televīzijas darbinieki apliecinājuši, ka filma bijusi pilnībā gatava rādīšanai;
8. nav loģikas LTV oficiālajā skaidrojumā, ka filmu nevarēja parādīt horizontālā taimkoda trūkuma dēļ, jo pat tādā gadījumā LTV rīcībā bija pietiekami daudz laika šīs kļūmes novēršanai.

Ņemot vērā minēto, lūdzam NRTP īpaši rūpīgi pārbaudīt visus apstākļus, iztaujāt gan LTV vadību, gan tehniskos un radošos darbiniekus noskaidrot visu notikumu ķēdi un arī NRTP priekšsēdētāja lomu tajā.
Patiesības noskaidrošana šajā lietā ir ļoti svarīga visai Latvijas sabiedrībai, jo saskaņā ar Satversmi, Preses likumu, Vispārējo cilvēktiesību deklarāciju un visiem demokrātiskas valsts pastāvēšanas pamatprincipiem, vārda brīvība un cenzūras aizliegums stāv pāri vienas vai otras amatpersonas apsvērumiem par politisko pieklājību Latvijas un Krievijas attiecībās.
Patiesības noskaidrošana un iespējamā cenzūras fakta skaidra konstatācija un nesaudzīgs nosodījums ir būtiski svarīgi arī sabiedrisko mediju darbiniekiem un visas Latvijas mediju sistēmas pārstāvjiem, lai kliedētu šaubas par to, ka Latvijā ir iespējams noskaidrot un novērst politisku iejaukšanos žurnālistu darbā.

Ziņu, informatīvo un analītisko raidījumu darbinieku arodbiedrības Valde -
Odita Krenberga, Aidis Tomsons, Baiba Strautmane, Arnis Krauze, Arta Ģiga, Jānis Juzefovičs, Lauris Zvejnieks.

Rīgā, 2007.gada 4.decembris.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas