Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

400 miljonu cīņai ar sastrēgumiem

Pēc Dienas aprēķiniem, kas izdarīti pēc Rīgā pirmās park&ride autostāvvietas aptuvenām izmaksām (Ls 21 milj.), visas sistēmas ieviešanai, kas paredz uzbūvēt ap 20 šādu stāvvietu, kopumā vajadzētu ap 400 miljoniem latu. Tomēr Rīgas dome, pagājušā gadā rezervējot park&ride 19 zemesgabalu, nav izpētījusi, cik attīstīta katrā no izvēlētajām vietām ir sabiedriskā transporta infrastruktūra.

Atstāt auto daudzstāvu bezmaksas stāvvietā un tālāk doties ar sabiedrisko transportu — tieši šajā pārvietošanās veidā jeb park&ride (novieto un brauc) sistēmā satiksmes eksperti saskata ātrāko glābiņu no sastrēgumiem. Pēc Dienas aprēķiniem, kas izdarīti pēc pirmās Rīgā park&ride autostāvvietas aptuvenām izmaksām (Ls 21 milj.), visas sistēmas ieviešanai, kas paredz uzbūvēt ap divdesmit šādu stāvvietu, kopumā vajadzētu ap 400 miljoniem latu. Rīgas dome no šīs summas nebaidās, skaidrojot, ka daļu stāvvietu varētu uzcelt privātie uzņēmumi.

Jāpiebilst, ka sistēmas ieviešana bez autostāvvietu būvēšanas paredz arī sabiedriskā transporta attīstīšanu, jo stāvvietu šoferi izmantos tikai tad, ja no tās varēs pēc iespējas ātrāk nokļūt līdz galamērķim.

Taču, kā noskaidroja Diena, Rīgas dome (RD), pagājušā gadā rezervējot park&ride 19 zemesgabalu, nav izpētījusi, cik attīstīta katrā no izvēlētajām vietām ir sabiedriskā transporta infrastruktūra. To Dienai ceturtdien apstiprināja arī RD satiksmes departamenta satiksmes organizācijas pārvaldes transporta plānošanas nodaļas vadītāja Eva Kalviņa. Izņēmums ir Juglā un Maskavas ielā paredzētās stāvvietas, kur plānots attiecīgi pagarināt 6. un 7.tramavaja maršrutu.

Vajag šodien


"Park&ride sistēma jāievieš steidzami. Jau šodien," uzskata inženierzinātņu doktore, satiksmes un plānošanas firmas Imik direktore Ija Niedole. Viņa skaidro, ka "drīz nebūs vairs kur braukt — Dienvidu tilts dos minimālu atvieglojumu, bet ne jau centrā." "Ja park&ride ātri netiks ieviests, tad stāvēsim korķos arvien ilgāk un ilgāk," viņa brīdina.

Pirmās šādas stāvvietas atradīsies pie tirdzniecības centriem Dole un Zoom! Maskavas ielā (Ogres virziens), kur sabiedriskā transporta infrastruktūra ir jau labi attīstīta, projekta īstenošanai vajadzēs pagarināt 7.tramvaja līniju. Kura no šīm autostāvvietām būs pirmā, atkarīgs no tā, vai ātrāka būs pašvaldība vai privātuzņēmējs. Abi lēš, ka stāvvieta varētu būt gatava pēc diviem gadiem.

Satiksmes eksperti Dienai iepriekš sacīja, ka Maskavas iela kā vieta pirmajām park&ride stāvvietām ir piemērota. "Pirmkārt, tur ir tramvaja galapunkts, tātad var pārsēsties uzreiz no auto sabiedriskajā transportā, otrkārt, tas patlaban ir aktuālākais virziens no satiksmes intensitātes puses," uzsver satiksmes eksperts Edmunds Bērziņš. Pēc RD satiksmes departamenta datiem, vidējā diennakts satiksmes intensitāte Maskavas ielā pie Rīgas robežas ir 26 540 transportlīdzekļu diennaktī.

Meklēs naudu


Pašvaldības stāvvieta pie Doles, blakus topošajam kultūras centram, izmaksās ap 21 miljonu latu, kas ir gandrīz trīs reizes dārgāk nekā iecerētais centrs

(8 miljoni latu). Uzņēmuma Projektu vadības konsultācijas valdes loceklis Oļegs Burovs lielo summu starpību skaidro ar būvju kvadrātmetru atšķirībām — stāvvieta būšot piecas reizes lielāka par centru. Turklāt 21 miljons "ir ļoti, ļoti aptuvena summa, kas aprēķināta pēc konsultācijām ar celtniekiem, projekts var arī sadārdzināties". Precīza summa būs zināma tikai pēc tehniskā projekta izstrādes, piebilst O.Burovs.

Vai pašvaldība jau atvēlējusi naudu šai konkrētajai stāvvietai? "Tas viss ir procesā," atbild RD satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (Tēvzemei un brīvībai/LNNK), norādot, ka naudu park&ride, iespējams, varēšot gūt arī no pašvaldības stāvvietu ieņēmumiem. Pēc stāvvietu tarifa paaugstināšanas pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme (RS) jau jūnijā iekasējusi par Ls 30 000 vairāk kā maijā.

Cik ātri izdosies uzcelt visas pārējās stāvvietas, pašvaldībai vēl nav skaidrs, jo "katrai finansēšanas un būvniecības modelis būs citāds, atkarībā no investoru intereses un vietas, kur tā atrodas," saka A.Požarnovs.

Pēc viņa teiktā, ir divi varianti — būvēt pašai pašvaldībai vai piesaistīt privātos investorus, kas būtu ar mieru ieguldīt līdzekļus projekta īstenošanā ar nosacījumu, ka dome ilgākā laika posmā varētu to pārpirkt.

Būvēs uzņēmējs


Piemērs, kad uzņēmējs ieinteresēts uzcelt park&ride stāvvietu, jau ir — Maskavas ielā, pie Zoom!, dome kā nomas līguma nosacījumu SIA Marno J uzdevusi uzbūvēt stāvvietu par saviem līdzekļiem.

Būvniecības izmaksas tas vēl nav aplēsis. "Pie pašreizējām tirgus cenām jārēķinās ar 1000 latiem par kvadrātmetru," spriež Marno J valdes priekšsēdētājs Artis Kristalts. Tā kā stāvvieta plānota 40 000 kvadrātmetru liela, tā varētu izmaksāt 40 miljonu. Taču "vispirms jānoslēdz vienošanās ar domi, tad varēsim sākt projektēt un aprēķināt izmaksas," norāda A.Kristalts. Ja līdz rudenim tā tiks noslēgta, viņš cer jau pavasarī sākt būvniecību. Jautājums par stāvvietas apsaimniekošanu arī vēl nav atrisināts.

A.Požarnovs skaidro, ka "var būt vairāki modeļi, taču, iespējams, ka park&ride stāvvietas apsaimniekos RS, kas jau tagad apsaimnieko pašvaldības autostāvvietas."

Skaidrs gan esot viens — "tas, kurš mašīnu tur novieto, par to nemaksās, to darīs pašvaldība," saka A. Požarnovs. Apkārtējo māju iedzīvotājiem, kas tur gribēs savas mašīnas atstāt ikdienā, gan būšot jāmaksā kā par stāvvietu.

Pirmie park&ride


Pie Zoom!

40 000 m2, 750 vietas park&ride, 750 vietas t/c klientiem, izmaksas* — Ls 40 milj.

Pie Doles

35 000 m2, 1000— 1200, izmaksas* — Ls 21 milj.

*Aptuvenas aplēses
Avots: Dienas apkopotā informācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas