Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ārkārtas sēdē par taksometriem Rīgā bez radikāliem lēmumiem

Radikāli lēmumi taksometru nozares sakārtošanai piektdien Rīgas domes prezidija ārkārtas sēdē pieņemti netika. No deputātiem izskanēja pārmetumi taksometru firmām par "krimināla" biznesa piekopšanu, kā arī policijai par nepietiekamu pārkāpēju sodīšanu. Noslēgumā domnieki vienojās divu nedēļu laikā izstrādāt priekšlikumus izmaiņām likumos. 

“Izdurta ripa, sašauti taksometri, nākošie soļi varētu būt saistīti ar izdzēstu cilvēku dzīvībām, ja viss tā turpināsies," emocionāli sēdes vadīšanu sāka vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Viņš vairākkārtīgi uzsvēra, ka "vecā sistēma ir sapuvusi, un tā būs jāmaina.” Viņaprāt, situācija, ka pilsētā ir 70 līdz 80 taksometru kompānijas, nav normāla, jo tās nav iespējams kontrolēt. Starp tām ir arī tādas, kas iegūtās licences pārdodot tālāk individuāliem taksometru vadītājiem par lielāku samaksu, tādēļ pēdējie ir spiesti krāpties, lai ieguldīto naudu atpelnītu. A.Šlesers sacīja, ka kompānijām būs jāapvienojas, lai Rīgā paliktu 5 līdz 10 taksometru firmas.

Kā iespējamie risinājumi nozares sakārtošanai tika minēti, taksometru kvotu ieviešana, stingrāku licences saņemšanas nosacījumu izveide, lielāku pilnvaru došana pašvaldības policijai un kontroles dienestam. "Tagad, lai nopietni pārbaudītu taksometru vadītāju pārkāpumus, kontroles dienestam blakus jābūt Valsts ieņēmumu dienesta cilvēkam un policistam, jo dienests pats nedrīkst apturēt taksometru. Arī kontroles braucienus tam nav atļauts veikt," uz trūkumiem norādīja Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītāja vietnieks Jānis Ādamsons (SC). 

Vairāki klātesošie uzsvēra, ka no nesakārtotības nozarē nopietni cieš pilsētas tēls. A.Šlesers zināja teikt, ka informācija par taksometru apšaudīšanu jau ir izplatījusies arī ārzemēs. Uz sēdi uzaicinātais lidsabiedrības airBaltic prezidents Bertolts Fliks, kurš bija vienīgais no taksometru firmu pārstāvjiem, kuram A.Šlesers deva vārdu, papildināja, ka Rīga tiek uzskatīta nedrošāko pilsētu Ziemeļeiropā, un "daži naktsklubi un bandīti izmaksā Rīgai desmitiem miljonus neiegūto ieņēmumu”. Viņš uzsvēra, ka līdz šim atbildīgās amatpersonas runājušas tikai par taksometru licencēšanu, taču neko nav darījušas, lai novērstu kriminālus pārkāpumus.

“Vai jūs piesedzat šo biznesu?!” pie Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Andra Dzeņa asi vērsās A.Šlesers. Policijas pārstāvis atbildēja noraidoši un nepiekrita B.Flika teiktajam, ka policija neko nedara. Visi gadījumi, par kuriem tiek saņemti cietušo iesniegumi, tiek izmeklēti, policija pievērš uzmanību arī tiem incidentiem, kas tiek atspoguļoti medijos. Cik daudz taksometru vadītāji ir sodīti par pasažieru apkrāpšanu, A.Dzenis nevarēja atbildēt, jo deputāti viņam iepriekš nebija lūguši šo informāciju apkopot.

Sakāpinātās emocijas sēdē atvēsināja domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC), atzīmējot, ka ātri sakārtot nozari nebūs iespējams, jo jāgroza vairāki likumi, un tam būs jāsaņem Saeimas piekrišana. Satiksmes komitejas vadītājs Nikolajs Zaharovs (SC) atzīmēja, ka Satiksmes departaments jau vairākkārtīgi ir vērsies ministrijās ar lūgumu izdarīt normatīvos vairākus grozījumus, taču līdz šim nav guvis atbalstu.

Atgādinām, ka Rīgas domes prezidija ārkārtas sēde tika sasaukta pēc diviem incidentiem ar Baltic TAXI. Kompānijas īpašnieks Jānis Naglis paziņojis, ka viņiem uzbrūk konkurenti, vienā gadījumā pārdurot taksometram riepu, otrā – apšaudot automašīnu. Tad iesaistījās A.Šlesers, paziņojot, ka nepieļaus “taksometru karus” un ka sarkanā līnija ir pārkāpta.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dsds

"Diskusijas beigušās, jāpieņem konkrēti lēmumi. Civilizētais bizness varēs turpināt strādāt. Reformas rezultātā jācieš tikai tiem, kas lietas mēģina kārtot kriminālām metodēm." 

Vicemērs Ainārs Šlesers ārkārtas sēdē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas