Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dolgopolovs par Puškina pieminekli: daudz emociju, maz vēsa prāta

Vairākas studentu korporācijas uzskata, ka Krievijas dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis nedrīkst atrasties Ata Kronvalda vārdā nosauktajā parkā, jo A.Kronvalds pārstāv latviešu kultūru un eiropeiskas vērtības, savukārt A.Puškins svešu kultūru. Atklātu vēstuli augstākajām valsts amatpersonām un Rīgas domes institūcijām parakstījušas studentu korporācijas Lettonia, Selonija, Fraternitas Vanenica pārstāvji, kā arī vēl citi domubiedri.

Visa Puškina daiļrade ir veltīta krievu kultūras attīstībai, saistīta ar krievu tautas, nevis eiropeiskajām vērtībām, kādas pārstāvēja Atis Kronvalds, raksta vēstules autori. Viņi uzskata, ka Puškina piemineklim labākā vieta būtu Puškina ielā vai Puškina liceja apkārtnē.

“Vēlamies Rīgas domei atgādināt, ka Puškins nekad nav viesojies Rīgā, kā  arī neviens no viņa daiļrades darbiem nav veltīts Rīgai, tādēļ, mēs, vēstuli parakstījušie, uzskatām, ka Puškina pieminekļa uzstādīšana Ata Kronvalda parkā ir ne tikai Ata Kronvalda vārdu izsmejoša, bet arī augtākajā mērā neētiska, nosodāma un nepieļaujama rīcība attiecībā pret latviskajām un eiropeiskajām vērtībām kopumā,” sacīts atklātajā vēstulē.

Studentu korporācijas arī uzsver, ka piemineklis A.Kronvalda parkā Rīgā tika uzstādīts bez nepieciešamajiem saskaņojumiem.

Atgādinām, ka Puškina piemineklis tika atklāts 22.augustā. Pieminekļa uzstādīšanu Kronvalda parkā nesaskaņoja Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija,taču to atļāva Rīgas pieminekļu padome. Inspekcija nosūtījusi vēstuli domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājam Sergejam Dolgopolovam (SC), lūdzot paskaidrot Puškina pieminekļa uzstādīšanu. Par nelikumīgu pieminekļa uzstādīšanu var piemērot naudas sodu vai likt to pārvietot citviet.

Domāju, ka šajā gadījumā ir ļoti daudz emociju, bet maz vēsa saprāta, kāpēc nenotiek protesti pret Ķīnas lapeni, studentu korporāciju atklāto vēstuli komentē Rīgas domes attīstības komitejas vadītājs S.Dolgopolovs. Pēc viņa teiktā, neviens no pēdējos gados uzstādītajiem pieminekļiem Rīgas vēsturiskajā centrā nav saņēmis saskaņojumu no pilsētas vēsturiskā centra padomes. “Un neviena protesta nebija, jo tur ir citi uzvārdi un citi vārdi,” sacīja domnieks.

Tomēr viņš uzskata, ka ir jāpārdomā kārtība, kā tiek risināti pieminekļu jautājumi, jo “šinī procesā ir daudz baltu plankumu”. S.Dolgopolova vadītā komiteja gatavo jaunu nolikumu par pieminekļu padomi un, plānots, ka tajā strādās profesionāļi. “Politiķi ir laba profesija, bet lielākā daļa vāji orientējas profesionālās lietās, īpaši tādās kā pieminekļi un pieminekļu plāksnes,” teica S.Dolgopolovs.

Viņš pauda pārliecību, ka Puškina piemineklis Kronvalda parkā ir uzstādīts likumīgi.

Inspekcijā Diena.lv informēja, ka vēstule ir saņemta un informācija par S.Dolgopolova skaidrojumu tiks sniega trešdien.

(pievienotas pēdējās rindkopas un atklātās vēstules teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

ATKLĀTA VĒSTULE (pilns teksts)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas