Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Elektrību — uz pusi lētāk

Esmu gatavs maksāt par jauna elektrības kabeļa pievilkšanu savai vasarnīcai, jo padomju laikā ierīkotās elektrolīnijas savu laiku nokalpojušas, tomēr negribu maksāt par to, ar ko tīkla operators pēc tam pelnīs, pieslēdzot jaunus klientus, — Mājoklim saka vasarnīcu biedrības Vārnukrogs dalībnieks Genādijs Halina.

Viņš apelē pie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātajiem Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kuru 29.punkts paredz — jauna pieslēgums papildu slodze pilnībā jāapmaksā operatoram, bet esošie klienti maksā tikai par pašu pieprasītās atļautās jaudas pievilkšanu. Savukārt Latvenergo norāda — akciju sabiedrības meitas uzņēmumam Sadales tīkls nav tādu investīciju, lai apmierinātu milzīgo pieprasījumu pēc jaunu elektrolīniju būves un esošo tīklu jaudas palielināšanas. Lai varētu plānot uzņēmuma budžetu, vispirms jāapstiprina Sadales tīkla tarifi, kuru projektu regulators jau otro reizi atdevis pārstrādāt.

Klientam jāmaksā par jauna pieslēguma pieteikto apjomu, bet ne par papildu jaudu, taču Latvenergo trūkst investīciju jaunu elektrolīniju būvei

Pievilcīga teritorija


Vārnukrogs, kas atrodas priežu mežā Baltās kāpas pakājē pie Buļļupes ietekas Lielupē, ir tuvu galvaspilsētai un jau piesaistījis nekustamā īpašuma pircēju interesi. Netālu no tā top jauna atpūtas bāze, kuras īpašnieki, ierīkojot jaunu elektrības pieslēgumu saskaņā ar minēto normatīvo aktu, Sadales tīkla sākotnēji aprēķināto maksu samazinājuši uz pusi.

Saskaņā ar noteikumiem, pamatā elektrības lietotājam jāsedz 60% jaunās līnijas izmaksu, bet 40% apmaksā operators. Ja jaunais pieslēgums ir ar lielāku jaudu nekā klienta prasītā atļautā jauda, papildu jaudas ierīkošanas izmaksas pilnībā jāsedz operatoram. Tomēr G.Halinam izsniegtajā līnijas ierīkošanas sākotnējā aprēķinā proporcijā 60:40 dalīta visa summa, nevis tikai viņa pieprasītās jaudas ierīkošanas izmaksas, līdz ar to klientam maksājamā summa nedaudz pārsniegtu 1300 latus.

Likums paredz


Ja sistēmas operators, ierīkojot sistēmas pieslēgumu, paredz papildu jaudu, kura pārsniedz lietotāja pieprasīto atļauto slodzi, sistēmas operators maksā visus ar papildu jaudas ierīkošanu saistītos izdevumus

Avots: Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, 29.punkts. Apstiprināti ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2005.gada 14.decembra lēmumu

Savukārt paša prasītāja Mājoklim nodotie aprēķini rāda, ka, ņemot vērā jaunā pieslēguma prasītāju skaitu — 151 Vārnukroga vasarnīcu īpašnieks, kā arī plānoto līnijas jaudu, kas pārsniedz pieprasīto apjomu, katram klientam būtu jāmaksā 637 lati. G.Halina vērsies SPRK ar lūgumu novērtēt Sadales tīkla aprēķinu atbilstību normatīvajiem aktiem.

Jaunu klientu nebūšot


Kopumā Vārnukrogā reģistrēti 500 elektrības lietotāji, tomēr Sadales tīkla atbildes vēstulē SPRK teikts: "Nav pamata uzskatīt, ka esošie kooperatīvās sabiedrības Vārnukrogs apakšlietotāji trīs gadu laikā iesniegs pieteikumus sistēmas pieslēguma realizācijai pie AS Sadales tīkls elektrotīkla", norādot, ka pēc tehniskā būvprojekta izstrādes tiks precīzi aprēķinātas pieslēguma izmaksas katram lietotājam atbilstīgi pieprasītajai slodzei, un, ja paredzētā jauda pārsniegs pieprasīto atļauto slodzi, Sadales tīkls segs visus ar papildu jaudas ierīkošanu saistītos izdevumus.

Kāds elektronozares eksperts, kurš vēlējās saglabāt anonimitāti, Mājoklim atzina, ka Vārnukroga 151 iemītnieka pieprasītā energoapgādes jauda būtu vien 10% no jaunā kabeļa maksimālās jaudas. Speciālists uzskata, ka arī pārējie Vārnukroga vasarnīcu īpašnieki būs gatavi pieslēgties jaunajam kabelim, tiklīdz tas tiks ierīkots, jo ciemata pašreizējā elektroapgādes sistēma ir novecojusi. Tāpēc te paredzams lietotāju skaita pieaugums. Turklāt Vārnukrogs ietilpst teritorijā, kurai nekustamā īpašuma tirgus eksperti tuvākajā nākotnē paredz strauju attīstību kā dzīvojamās apbūves zonai.

Pārsniedz iespējas


Latvenergo Komunikāciju daļas vadītājs Andris Siksnis Mājoklim uzsver, ka Vārnukroga jaunais pieslēgums aprēķināts precīzi prasītajai jaudai, nekāda papildu persektīvā jauda tur nav plānota. Kā uzsver energokompānijas pārstāvis, a/s Sadales tīkls ilgtermiņa investīciju programma veidota tā, lai sabalansētu gan tehniskās vajadzības, gan klientu vēlmes pēc jauniem pieslēgumiem un uzņēmuma finansiālās iespējas. "Pēdējo divu gada laikā ekonomiskā situācija valstī ir stipri mainījusies, līdz ar to klientu interese un pieprasījums pēc jauniem pieslēgumiem un elektriskās jaudas palielināšanas katru gadu audzis vairākas reizes," uzsver A.Siksnis, norādot — līdz ar to sāk veidoties klientu rindas pieslēgumu izbūvei. A/s Sadales tīkls pēdējos trijos gados investējis vidēji katru gadu ap 62 miljoniem latu, kur puse investīciju ir klientu pieslēgumu būve. Lai to daļēji atrisinātu, Sadales tīkls sagatavojis jaunu tarifu projektu, kas iesniegts SPRK. "Ja jaunie tarifi nestāsies spēkā pēc iespējas ātrāk, zaudētāji būs uzņēmuma klienti un pats uzņēmums, jo nopietni būs jāpārskata un jāsamazina 2008.—2010.gada investīciju programma nepietiekamā finansējuma dēļ," uzsver Latvenergo runasvīrs.

Sakārtot par dārgu


Vārnukroga gadījums rāda tendenci, kad pārlieku liela cena liedz sakārtot vecās elektrolīnijas, Mājoklim saka elektronozares eksperts. Līdzīga situācija ir daudzos dārzkopju kooperatīvos, kuri nevar vienoties par tīklu sakārtošanu un nodošanu Latvenergo, jo to iemītnieki nevar samaksāt aprēķinātās lielās summas par jauniem pievadiem, kurās iekļauta arī viņu nepieprasītā papildu jauda. Tomēr vecie elektrotīkli bieži ir sliktā stāvoklī, un tas draud ar negadījumiem un avārijām. "Iespējams, izmantojot pieslēguma noteikumu 29.punktu, par kuru iedzīvotāji visbiežāk ir neziņā, ievilkšanas izmaksas kļūtu pieejamākas," domā speciālists. Līdzīgi šo noteikumu var piemērot jaunbūvētām mājām un ciematiem. Bez ierunām šis normatīvs tiekot ievērots, ierīkojot jaunus pieslēgumus Rīgas tuvumā, kur elektrības lietotāju koncentrācija ir vislielākā.

Eksperta komentārs


Raitis Režais, SPRK Elektroenerģijas un koģenerācijas nodaļas vadītājs:

AS Sadales tīkls apliecinājis regulatoram apņemšanos elektrotīkla pieslēguma ierīkošanas procedūrā ievērot Sistēmas pieslēguma noteikumus elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem. Sadales tīkls ir informējis, ka ierīkot papildu jaudu jau esošajiem 151 Vārnukroga iedzīvotāju pieslēgumiem nav paredzēts, un, ja būvprojekta ietvaros paredzētā jauda pārsniegs pieprasīto, tad izdevumus par papildu jaudas ierīkošanu segs AS Sadales tīkls. Šāda pieeja atbilst minētajiem noteikumiem. Neskaidra ir vienīgi pārējo Vārnukroga ciemata iedzīvotāju (ap 300 māju un vasarnīcu) elektroapgāde nākotnē, jo, pēc regulatora rīcībā esošās informācijas, vasarnīcu īpašnieku biedrības Vārnukrogs piederošā elektrotīkla tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs, bet ierīkot papildu jaudas AS Sadales tīkls neplāno, jo no šiem iedzīvotājiem neesot saņemti pieteikumi pieslēguma ierīkošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas