Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Gaisa piesārņojums Rīgā pārsniedzis pieļaujamās normas

Rīgas centra gaisā pagājušajā nedēļā pirmdien, otrdien, ceturtdien un piektdien pārsniegts cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai. Tādējādi šogad pavisam reģistrēti jau 37 pārsniegumi, kaut gadā pieļaujami tikai 35, informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Kleperis.

Intensīvo lietusgāžu un vētru dēļ no 11. līdz 18.jūlijam novērota palielināta aerosolu un putekļu koncentrācija pilsētas centrā, kas četras dienas pārsniegusi diennakts maksimālās pieļaujamās koncentrācijas normatīvu, tomēr vidējais gaisa kvalitātes indekss iekļaujas rādītājos, kas atbilst labai gaisa kvalitātei.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments gaisa piesārņojumu mēra Brīvības ielas posmā starp Ģertrūdes un Bruņinieku ielu un K.Valdemāra ielā posmā starp Dzirnavu un Lāčplēša ielu.

Kleperis skaidroja, ka pagaidām dati par gaisa kvalitātes indeksu tiek uzskatīti par nepārbaudītu informāciju, jo šiem rādītājiem vēl jāveic validēšanas process, kura gaitā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) visus monitoringa datus pārbauda un izslēdz kļūdainos mērījumus. Kopsavilkums par šā mēneša datiem būs pieejams nākamā mēneša sākumā, un tad arī būs redzams, vai gadā pieļaujamie rādītāji jau ir pārsniegti vai nē.

Par pašreizējiem datiem, pagaidām neesot pamata uztraukties. "Noteikti jāsagaida gada noslēgums, jāskaita viss kopā, un tad LVĢMC veiks vēlreiz datu validēšanu un izvērtēšanu atbilstoši ES direktīvas prasībām, kurā ir noteiktas aprēķinu metodikas, kā izvērtēt dienas, kad daļiņu koncentrācijas ietekmē dažādi atmosfēras un meteoroloģiskie apstākļi, un kuri pārsniegumi nav saistīti ar cilvēku darbību. Tad šīs dienas tiks atskaitītas nost, un putekļaino dienu skaitu uzzināsim nākamā gada sākumā, kad viss tiks izvērtēts un saskaitīts," skaidroja Kleperis, taču piebilda, ka, visticamāk, normatīvos iekļauties neizdosies.

Kā ziņots, Eiropas Komisija jau divreiz izteikusi aizrādījumu par to, ka Rīgas pilsētā pārāk bieži tiek pārsniegta pieļaujamā PM10 jeb putekļu daļiņu koncentrācija gaisā. 16.februārī Latvijai tika doti divi mēneši laika, lai izstrādātu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmu, pretējā gadījumā EK šovasar varētu vērsties Eiropas Tiesā, pieprasot piemērot Latvijai soda naudu, kas varētu sasniegt pusotru miljonu eiro.

Iepriekš izvirzītie termiņi paredzēja, ka apstiprināta programma pašvaldībai jāiesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) 20.aprīlī, savukārt ministrijai tā bija jāiesniedz EK līdz 2.maijam. Kaut arī Rīgas domē šis plāns apstiprināts 7.jūnijā, tas vēl pirms apstiprināšanas iesniegts vajadzīgajās institūcijās un noteiktajos termiņos ir izdevies iekļauties, pastāstīja Kleperis.

Galvenie Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā paredzētie pasākumi putekļu daļiņu piesārņojuma samazināšanai Rīgas pilsētā ir transporta plūsmu optimizācija pilsētā, gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumi no individuālās apkures mājsaimniecībās, kā arī paredzētas darbības, lai padarītu efektīvāku dūmgāzu attīrīšanu siltumcentrālēs - īpaši saistībā ar šķeldas izmantošanas apjoma palielināšanu, kas plānota līdz 2015.gadam.

Transporta plūsmu optimizācija pilsētā iecerēts realizēt, atslogojot transporta noslodzi centrā un uz tiltu nobrauktuvēm, novirzot smago transportlīdzekļu plūsmu no centra maģistrālēm, kā arī paredzēts turpināt darbu pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas.

Kleperis norādīja, ka gaisa kvalitātes uzlabošanas plāns tagad ir publicēts arī Mājokļu un vides departamenta mājaslapā, kur pieejams esošās situācijas izklāsts, plānotie pasākumi, kartes un prognozes, kāda varētu būt situācija, ja pasākumi tiks īstenoti.

Informāciju par trešajā ceturksnī plānotajiem soļiem gaisa kvalitātes uzlabošanā gan esot grūti savākt. Kleperis norādīja, ka atbildīgajām institūcijām Rīgas domē nosūtīts lūgums pēc informācijas, taču atbildes nākas gaidīt vairākas nedēļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas